XS
SM
MD
LG

Odlične igre nisu prošle nezapaženo: Sjajna jesen Nemanje Tomaševića

Nemanja Tomašević u duelu sa Harisom Hajdarevićem/ FK Željezničar.ba

Mladi lijevi bek Slobode, Nemanja Tomašević, stigao je ljetos na mala vrata u Tuzlu, ali se onda u prvom dijelu sezone prometnuo u ponajboljeg lijevog beka u ligi.

Dvadesetjednogodišnji fudbaler je jedan od rijetkih fudbalera u Premijer ligi BiH koji je odigrao sve utakmice, a jedino je u posljednjem jesenjem kolu protiv Sarajeva izašao još u prvom poluvremenu iz igre, ostale utakmice je sve odigrao kompletne.

U razgovoru za naš portal mladi fudbaler Tuzlaka sumira utiske o prvoj premijerligaškoj sezoni koju igra, govori nam o dolasku u Slobodu, kao i planovima za dalje.

- Što se tiče timskog uspjeha ove polusezone, mislim da možemo biti jako zadovoljni, s obzirom na to da smo već na početku bili otpisani. Ja sam se uklopio u tu neku našu već sada prepoznatljivu igru i tu sam sebe predstavio u dobrom svjetlu, što su ljudi iz fudbala i primjetili, rekao je na početku našeg razgovora Nemanja Tomašević.

Dvadesetjednogodišni momak iz Istočnog Sarajeva je fudbalom počeo da se bavi u Famosu iz Vojkovića, nakon čega je otišao u omladinski pogon Crvene zvezde. Poslije toga, slijedi odlazak u beogradski Rad, a onda i inostranstvo, prvo Rapid iz Beča, a onda i Rudar iz Velenja. Pokušao je još zimus da dođe u Premijer ligu BiH, bio je na probi u Željezničaru, no nije se tu zadržao, pa je otišao pola sezone u Smederevo. Ono što je zanimljivo jeste da je uglavnom igrao na poziciji lijevog krila, te ga je Gradimir Crnogorac prebacio na beka gdje se fantastično snašao.

- Zajedno sa ljudima koji prate i paze na moju karijeru odlučili smo da zbog predispozicija koje imam da se prebacim na beka, što se za sad ispostavilo kao dobra odluka. Jer sa obzirom na to da je to nova pozicija za mene sigurno da mogu biti zadovoljan predstavljenim. Što se tiče mog samog dolaska u Slobodu, nije bilo dileme, to je najjaca liga u Bosni i Hercegovini, zadovoljstvo je igrati u Premijer ligi. Bilo je kontakta izmedju mene i Slobode i prije, ali eto nismo uspevali da stavimo na papir to. Međutim ljetos smo našli zajednički jezik, kaže nam Tomašević, te dodaje da je sigurno jedan motiv to što se zimus nije uspio dokazati u Željezničaru.

- Motiv da pokažem šta mogu je postojao i tako će biti u nastavku karijere. Sad imam priliku da pokažem svoj kvalitet i nastojim da pokažem još više.

Fudbaleri Slobode su još uvijek na odmoru, a ambicije su mu da bude još bolji na proljeće.

- Za sada nisam previše razmišljao o nekim planovima. Trenutno sam na odmoru. Odigrao sam sve utakmice u Premijer ligi BiH, jedan sam od rijetkih koji se može pohvaliti time. Neke ambicije za proljeće jesu da odigram što više utakmica i da budem još bolji sljedeću polusezonu.


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25