XS
SM
MD
LG

Na korak od ostvarenja sna

Strahinja Erić

 Mladi Paljanin Strahinja Erić uspješan je u skijaškom trčanju ne samo u okvirima BiH, već i šire, a cilj koji je zacrtao jeste osvajanje nacionalne norme.

Erić, koji je i član Ski-kluba “Sarajevo” iz Istočnog Sarajeva, navodi za Srnu da je dobrim rezultatima u kontinuitetu obezbijedio ličnu normu za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine, ali da mora da ispuni i nacionalnu normu.

To je prilično teško s obzirom na to da nemamo toliko kvalitetnu reprezentaciju. Sve bi bilo mnogo lakše kada bi i finansijska situacija bila bolja. Pokušaću i vjerujem da ću uspjeti – ističe Erić.

On napominje da je cilj svakog sportiste da ode na olimpijadu, te da su granice u Republici Srpskoj i BiH za ovaj sport već pomjerene i da je skijanje na višem nivou nego nekada.

Erić je student druge godine Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport na Palama, a od 10 najboljih sportista Srpske bio je šesti.

– Čast mi je bila da se prvi put nađem među kandidatima za najboljeg sportistu Republike Srpske. Svoje rezultate ne potcjenjujem, ali se nisam nadao da će neko obratiti pažnju – navodi Erić.

O rezultatima svjedoče i brojne medalje koje je ove i prošle godine osvojio u regionu, pa je tako dva puta zaredom bio među najboljim na Balkanu.

Erić je prošle godine postao ukupni pobjednik Balkanskog kupa, dok je ove godine imao mali peh kada je u posljednjoj trci sezone pao pred ciljem i pripalo mu je drugo mjesto.

Ove godine, nastupao je u Davosu i Drezdenu prije dvije sedmice sa ostalih 80 najboljih takmičara iz cijelog svijeta.

– Takmičenje sa najboljim trkačima današnjice nema cijenu. Veliko je to iskustvo za mene jer se uz njih može dodatno napredovati – poručuje Erić, koji trči na 10 i 15 kilometara, te individualno i timski sprint na 1.400 metara.

ZAHTЈEVAN, KOMPLIKOVAN I SKUP SPORT

Prema Erićevim riječima, skijanje je, zbog velike uloge koju igra oprema, veoma zahtjevan i skup sport, ali se stiče fizička spremnost.

– Skijaško trčanje i biatlon veoma su skupi sportovi. Potrebne su skije, pancerice, štapovi, a, ukorak sa vremenom i drugim zemljama, potrebna je i dobra oprema. Snalazimo se nekako, uz pomoć prijatelja i donatora – priča Erić.

U Klubu se svi drže zajedno, bratski, i raduju ličnim, kao i klupskim rezultatima, navodi Erić, ističući da skijaši pomažu jedan drugom u nekim nepredviđenim situacijama u slučaju pucanja štapova ili problema sa pancericama.

Strahinja priča da se u nordijskom skijanju maksimum izvlači iz čovjeka, a da prosječan puls zna biti između 180 i 195, oko pola sata do 45 minuta.

– To je veliko pumpanje krvi u tijelo i tada srce sve proživljava. Kada mi skijaši odemo do doktora da snimamo EKG, ponekad to ne možemo uraditi – koliko je zadebljao mišić od napora – objašnjava Erić.

Erić ističe da svaki profesionalni sportista “koliko ulazi u sport i bavi se njim, toliko mu treba da postepeno prestane”.

– Ekstreman je to sport, pa čak Amerikanci znaju reći da je to – `sport za divljake` – navodi on.

Kada je riječ o pripremama, članovi Ski-kluba “Sarajevo” ljeti pripreme obavljaju na Јahorini, Trebeviću i Žabljaku, a sa prvim snijegom u decembru putuju u Italiju.