XS
SM
MD
LG

Radonjizam i renesansa

Foto: Euroleague

Alen Ademović u jednoj pjesmi pjeva ''vrati mi se nesrećo''. Taj dio se može primjeniti i na KK Crvenu zvezdu i povratak Dejana Radonjića na klupu Zvezde.

Radonjić je preuzeo Zvezvdu u proljeće 2013. godine. Prvi meč imao je u Laktašima na završnom turniru ABA lige. Slobodnim bacanjem Vuka Radivojevića i promašenom trojkom Danila Mijatovića iz lijevog kornera, Zvezda je dobila Radnički i ušla u finale ABA lige ali i u Evroligu. Bio je to početak fantastičnih stvari sa Radonjićem na klupi.

U prvom mandatu Radonjić je bio trener Zvezde četiri godine. Uzeo je po tri tituel u ABA, KLS i kupu. Pored toga, imao je sjajne rezultate i u Evropi. Četvrtfinale Evrolige, TOP16 Evrolige ali i polufinale Evrokupa. 

Ali svemu dođe kraj. Tako je u ljeto 2017. godine Radonjić otišao iz Zvezde. Iako su rezultati bili sjajni bilo je dosta govora o sukobu Radonjića i Nebojše Čovića a i sam Čović je javno zamjerio Radonjiću izjavu nakon osvojene titule u KLS 2017. godine. Tada se Radonjić prvi put za četiri godine na klupi požalio na to da je klub imao problema sa finansijama i da plate nisu baš redovno isplaćivane.

Iako je rekao istinu, Čović mu to nije oprostio i Radonjić je morao otići. Radonjić je sam bio taj što je većii dio para primao tek na kraju sezone ali se nije žalio i nije kukao sve do osvajanja te titule 2017. godine.

Zvezdi bez Radonje bilo je i dobro i loše. Ove sezone opet je Zvezda imala ambiciozan projekat sa legendom kluba, Sašom Obradovićem. Međutim, nije sve išlo kako treba pa su u Zvezdi odlučili da se Obradoviću zahvale a Čović je pogazio ponos, izvinio se Radonjiću i vratio ga u klub.

Sam povratak Radonjića na mjesto uspjeha izazvao je veliku euforiju. Ali prvi meč protiv Igokee, pokazao je da Radonjića čeka ogroman posao i da će morati mnogo da se radi kako bi se vratila hemija i samopouzdanje i kako bi se ispravile greške izazvane lošom selekcijom. Nakon što je Igokea ponizila Zvezdu, Zvezda je dobila Panatinaikos i rutinirala Zadar a u tim mečevima se moglo vidjeti kako će izgledati Radonjićeva Zvezda.

Jedna od glavnih zamjerki Obradoviću bio je kukavičluk oko domaćih igrača. Jednostavno, Obradović nije imao hrabrosti da domaćim momcima da šansu. Radonjić je već pokazao da će kod njega biti suprotno. U oba meča nakon Igokee, Zvezda je kretala sa četiri domaća igrača u petorci. Dijelom to jeste i zato što je Lojd bio van sastava ali i kad se on vrati opet će biti prostora za domaće igrače.

Aleksa Radanov je jedan od najvećih talenata koje Srbija ima u uzrastu od 97-99 a kod Obradovića nije igrao. Radonjić mu je dao 15 minuta protiv Panatinaikosa a Radanov je odigrao sjajno na oba kraja parketa. Isto je bilo i protiv Zadra. Takođe, Radonjić je davao prostor i Uskokoviću a protiv Zadra je i Simanić bio tarter.

Vide se već i neke ideje u igri Zvezde. Radonjić je mnogo inteligentan trener. On obožava Branka Lazića ali je isto tako svjestan da je Lazić u godinama i da ne može više igrati kao nekada. Djeluje po prvim utakmicama da Radonjić od Dobrića želi napraviti novog Lazića u defanzivi samo sa više prostora u napadu jer je Dobrić bolji napadač od Zvezdinog kapitena. Djeluje isto tako da će Davidovac imati dosta prostora mada ruku na srce on je još dobijao prostor i kod Obradovića.

Svi znamo kaoo Radonjićeve ekipe igraju. Glavni fokus je na odbrani a u napadu se igra timski i bez iskakanja iz uloga. Trebaće posla dok se od ove ekipe stvori ekipa koja će igrati u skladu sa željama Dejana Radonjića. Međutim,  nekako se vidi određeni pomak. 

Prije svega u želji i energiji. Zvezda je pravila greške protiv Panatinaikosa ali je energetski odigrala najbolji meč u Evroligi ove sezone. Prosto se vidjelo da svi dišu kao jedan i na kraju su zajedništvom došli do trijumfa. 

Prosto, ako želite borbu i ogromnu energiju na terenu, ne možete forsirati tonu stranaca kao Obradović. Radonjić je shvatio to brzo i odlučio je dati veći prostor domaćim igračima koji će izgarati na terenu a broj stranaca će se svesti na neophodoan. Istina, Zvezda na ugovoru ima sedam stranaca trenutno ali Hol bi mogao otići. Na kraju krajeva, Radonjić će sigurno naći adekvatan balans i naći će prostora i za domaće, pogotovo mlade igrače. 

Foto: Moja Crvena Zvezda

Neki će reći da su mlađi sada igrali radi izostanaka Lojda, Simonovića i Hola. Međutim, nije to istina. Radonjić je uvijek imao u sastavu bar dva mlađa igrača kojima je davao šansu a Obradović bi i kad fali neko iskusan, opet odbijao dati šansu mlađima. A ti mlađi su mu zapušili usta kad im je Radonjić dao šansu.

Što se same Zvezde tiče, do kraja sezone osnovni cilj jeste osvajanje titule u ABA i ostanak u Evroligi. Sa Radonjićem na klupi, Zvezda je definitivno prvi favorit za osvajanje ABA lige jer imaju fantastičnog trenera koji zna gdje je došao i zna kako se osvaja ABA liga. U Evroligi nije realno očekivati previše od Radonjića ove sezone. Previše je propusta napravljeno da bi se ušlo u borbu za TOP8. Ali, ako Radonjić iskoristi EL pa da prostor mlađima i ubuduće, onda bi mogao dobiti mnogo od tih mlađim narednih sezona.

Renesansa je u umjetnosti trajala oko 200 godina i tokom nje umjetnost je doživjela preporod i napredak. Isto se očekuje i od Zvezde pod Radonjićevim vodstvom.  A početak nagovještava taj preporod. Gro domaćih igrača, posebno mladih, sjajna energija, mnogo bolja hemija i atmosfera u ekipi. Sve su to stvari koje su već sada vidljive kada je Zvezda u pitanju.

Kako će se sve završiti pokazaće vrijeme. Međutim, Radonjizam je ponovo u modi među Zvezdašima a vidjećemo da li će preporod pod Radonjićem biti kao preporod umjetnosti za vrijeme renesanse.....