XS
SM
MD
LG

Tradicionalno besplatno skijanje na Jahorini za djecu Istočnog Sarajeva

Danas, 4. januara, je na Jahorini u prelijepom planinskom ambijentu sada već tradicionalno potpisan sporazum o besplatnom skijanju školsku djecu iz svih šest opština sa teritorije grada Istočno Sarajevo. Sporazum je sa predstavnicima šest gradskih opština potpisao direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić u prisustvu predsjednika nadzornog odbora Nedeljka Eleka i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića. U ime lokalnih zajednica sporazum su potpisali načelnici opština Pale Boško Jugović, Trnovo Dragomir Gagović, Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić, Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, Sokolac Milovan Bjelica, načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić rekao je da je prošle godine mogućnost besplatnog skijanja iskoristilo više od 16.000 djece sa područja Istočnog Sarajeva, a cilj je da se stvore zdrave navike kod djece."Nastavljamo dobru praksu i nadamo se da će ove godine biti još više djece na skijanju na Jahorini posebno jer smo za ovi ski sezonu idealno pripremili ski staze i sada i početnici sada bez ikakvih problema mogu da se spuste sa vrha planine i zaista uživaju u svim radostima koje ona nudi. Obaveza opština je da u organizovanim grupama dovode djecu na skijanje na Jahorinu, početnici uvijek moraju biti u pratnji odrasle osobe dok oni koji znaju skijati mogu i samostalno da se kreću po Jahorinskim stazama. Obzirom da je u toku  i zimski raspust želimo da pozovemo sve mališane da posjete Jahorinu i uživaju u svim sadržajima koje smo za njih pripremili i ove zime", rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare. 

Ljevnaić je zahvalio načelnicima opština i gradonačelniku Istočnog Sarajeva jer je ovo zajednički projekat i dodao „najbitnije ove zime je da se pridržavamo epidemioloških mjera. Moja sugestija opštinama je da djecu dovode u manjim grupama, da se poštuje fizička distanca i radi česta dezinfekcija ruku. Da djeca koriste bandane tokom skijanja i korištenja vertikalnog transporta. Bezbrižnost i bezbjednost svih naših gostiju je prioritet, posebnu pažnju ćemo obraćati na poštovanje mjera kada su djeca u pitanju i tu smo da pomognemo sa svim svojim kapacitetima.“

"Uslovi za skijanje na Jahorinu su odlični, sve staze i instalacije su u pogonu, imamo preko 70 cm snijega na stazama – i naš sistem osnježavanja radi kada god to uslovi dozvoljavaju. Otvorili smo skijalište prvi u Evropi i poštujemo stroga epidemiološka pravila, danas nam je 37. dan skijanja u kontinuitetu i svako veče od 18 do 21 čas imamo i noćno skijanje. Za sada bilježimo dobre rezultate imali smo više od 30.000 skijaša i gotovo 250.000 prolaza a ukupni promet je u odnosu na prethodnu godinu poboljšan je za 1% što je u ovim uslovima zaista mnogo, januar je krenuo odlično – bilježimo povećanje prometa za 11% samo u prvim danima ovog mjeseca i nadamo se da će se takav trend u ovoj godini nastaviti. Od Jahorine živi 2.000 radnika, što je indirektno više od 8.000 ljudi i oni su naš osnovni motiv za rad i dobre rezultate", rekao je Ljevnaić.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek rekao je da imaju veliku podršku Vlade Republike Srpske za razvoj planine.

"Uprkos teškoj situaciji koja nas je sve zadesila i svim nepredviđenim troškovima, 2020. godinu završavamo pozitivno. To govori koliki je potencijal ovog javnog preduzeća", naveo je Elek.

On je istakao da je neophodno da svi subjekti rade za dobrobit planine, i da je u 2021. godini planiran još jedan veliki investicioni ciklus koji će doprinijeti da Jahorina bude lider centar zbivanja ne samo u zemlji već i regionu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio se prethodnoj upravi grada i dodao da se i ove godine gradska uprava obratila Vladi RS za pomoć prilikom obezbjeđenja sredstava za finansiranje organizovanog prevoza.

"Dugujem zahvalnost načelnicima opština koji zajedno sa nadležnim odjeljenjima preuzimaju tehničku brigo oko organizacije i čuvanja djece, što je jako bitno", rekao je Ćosić.

On je dodao da je ovo samo početak jednog projekta kojim će se omogućiti da i još neke od usluga na planini građani Istočnog Sarajeva koriste na diferenciran način u odnosu na druge.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo zbog lijepe tradicije koja se nastavlja i dodao da će opština Pale dati svoj maksimum da vi sve funkcionisalo kako treba. Posebno se zahvalio menadžmentu Olimpijskog centra koji iz dana u dan posluje uspješno i postiže zapažene rezultate. On je rekao da je specifična situacija zbog trenutne epidemiološke situacije i da svi moraju biti obazrivi kako bi se ispoštovale sve mjere i republičkog ali i opštinskog štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je na opštini Trnovo bez obzira na tešku situaciju izazvanu pandemijom realizovalo dosta infrastrukturnih projekata, a najveći dio projekata se odnosi na Jahorinu uz razumijevanje Olimpijskog centra Jahorina u potpunosti i Vlade RS, od kojih će lokalna zajednica u budućnosti imati benefite. Prema njegovim riječima ulaganja će se nastaviti i u narednom periodu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je Olimpijskom centru u ime opštine, djece, njihovih roditelja što su pokrenuli prije četiri godine ovu saradnju zahvaljujući kojoj je mnogo djece naučilo da skija, i da bez ove saradnje to za mnoge ne bi bilo finansijski izvodljivo.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić zahvalio je za to što je djeci omogućeno besplatno skijanje na Jahorini, te naglasio da će ovaj sporazum sigurno rezultirati da djeca nauče da skijaju ili usavrše svoje znanje i da je siguran da će na ovaj način razviti ljubav prema planini.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović iskazao je zahvalnost Olimpijskom centru Jahorina na svim dosadašnjim aktivnostima realizovanim na Jahorini i u ime stanovnika se zahvalio zbog ove mogućnosti.

I načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović zahvalio se Olimpijskom centru Jahorina i svim načelnicima i gradonačelniku za odličnu saradnju, i poželio svima uspješnu godinu i sretne praznike.