XS
SM
MD
LG

Dvaba u Banjaluci

Foto: ABA liga

Dvaba liga spremna je za drugi turnir. Od 18. do 24. januara turnir će se održati u Banjaluci a domaćin će biti banjalučki Borac.

Prvi turnir održan je na Zlatiboru a sve četiri pobjede upisao je samo Studentski centar. Ekipa Nenada Trajkovića igrala je odlično. Svi igrači su davali dobar doprino i ekipa je generalno sjajno sastavljena. Od crnogorskih i regionalnih talenata pa do iskusnih igrača i kvalitetnih stranaca. Najviše su do sada pokazali Megi, Hagedom, Tejić i Slavković a na sjajan sastav nadograđen je još i Filip Barović. Iskusni centar dugo godina je igrao za Budućnost a sada se nakon povrede pokušava vratiti ozbiljnim igrama u dresu Studentskog centra. I u Banjaluci bi Podgoričani trebali biti jedni od boljih jer i kada se sve sagleda, ekipa Nenada Trajkovića je među najozbiljnijim kandidatima za titulu.

Po tri pobjede i poraz imaju četiri ekipe a to su MZT, Sloboda iz Užica, Podgorica i Zlatibor. Ekipa MZT-a doživjela je jedan poraz na turniru na Zlatiboru. Od tada su doživjeli neke promjene. Napustio ih je ponajbolji igrač Gočer a došao je Barnet. Barnet je iskusno krilo koje je igralo između ostalih i za Treviso i Tsmoki Minsk. Što se tiče starosjedilaca, najviše se očekuje od Oludžobija, Bojića, Graveta. Karačić je svakako zanimljiv igrač a vidjećemo koliko može pomoći i bivši košarkaš Partizana, Andrej Magdevski.

Sloboda iz Užica je uđasno ušla u novu sezonu kada je u pitanju KLS. Međutim, dolaskom Olivera Popovića, Užičani su zaigrali sjajno. On je došao baš pred turnir na Zlatiboru gdje je njegov tim igrao sjajno. U međuvremenu su ostali bez Andrije Marjanovića, koji je otišao u Zlatibor. Što se tiče same ekipe, u prvom bablu najviše su pokazali Aleksa Stepanović, Tadija Tadić, Stefan Simić i Dimitrije Nikolić. Užičani igraju lepršavo a njihov problem može biti taj što su tanki pod košem i gdje faktički sem Dimitrija Nikolića i nemaju adekvatno rešenje. Ali svakako, biće ih zanimljivo pratiti u Banjaluci.

Za neke je Podgorica možda bila iznenađenje na prvom turniru ali ko duže vrijeme prati rad trenera Kašćelana znao je da Podgorica itekako može biti nezgodna. U međuvremenu su se desile neke promjene. Marko Ljubičić otišao je u Vojvodinu dok je Ognjen Čarapić stigao iz FMP-a. Pored najnovijeg pojačanja najviše se očekuje Marka Kovačevića, Trmušića i Koprivice pod košem. Značajan za ekipu je i Novak Musić koji je nekoliko mečeva igrao i u ABA za Igokeu. Takođe, zanimljiv igrač je i Ognjen Mićović koji je igrao sjajno u juniorskoj ligi Srbije. Sve u sveu ekipa koja ima svoje kvalitete ali dobar dio tog kvaliteta dolazi upravo od trenera Kašćelana. Bili su nezgodni na prvom turniru a sigurno će takvi biti i u Banjaluci.

Zlatibor je bio domaćin prvog turnira te su ga završili sa omjerom 3-1 a jedini poraz doživjeli su baš od Borca, koji je domaćin sada. Ekipa trenera Strajina Nedovića doživjela je neke promjene u međuvremenu pa je iz Bosne došao Dejan Jeftić. Krilni košarkaš svojim iskustvom će dodatno pomoći i ovako kvalitetnoj ekipi. Podsjetimo, tu je nekoliko igrača koji su igrali i ABA ligu, poput Dušana Kutlešića i Nemanje Protića. Dragoslav Papić je zanimljiv krilni centar koji šutira mnogo za tri poena. U vanjskoj liniji ekipi dosta znače Vorkapić a tu je i nekadašnji omladinac Partizana, Bogdan Riznić. Kada govorimo o Dvaba ligi, Zlatibor je sigurno u krugu ekipa koje iz drugog plana vrebaju sam vrh. Itekako su sposobni za to a na klupi imaju odličnog trenera i u ekipi vlada sjajna atmosfera. 

Po dvije pobjede i dva poraza imaju četiri ekipe. Borac, Sparsi, Mladost te ekipa Rabotničkog. Ekipa Borca doživjela je velike promjene u odnosu na prvi turnir. Marka Šćekića na klupi je zamijenio Dragan Nikolić. Bilo je i promjena u igračkom kadru. Dovedeni su Aleksandar Radukić koji je igrao za Igokeu u sezoni 12/13, Srđan Kočić baš iz Igokee a stigao je i Lesko koji je bio i MVP austrijske Bundeslige. Otišli su braća Lončar a Tavarijus Šajn završio je sezonu radi povrede. Dobre vijesti za trenera Nikolića su da je konačno spreman Draško Knežević. Zaista je teško reći šta se može očekivati od Bora. Turbulentna sezona i igra od sjaja do očaja. Imaju kvaliteta ali vidjećemo kako će djelovati na samom terenu.

Sparsi su takođe promijenili trenera. Nedima Džemića naslijedio je Mio Kadija. Pored promjene na klupi, bilo je promjena i u ekipi. Amerikanac Strong je otišao a doveden je iskusni Litvanac Orelik. U Sparsima je prva zvijezda svakako fenomenalno Kenan Kamenjaš. Kamenjaš je prerastao nivo na kome igra i to je baš očito. Pored njega, jako bitni su i sjajni šuter Hasandić, Gegić koji puni sve kolone a tu je i iskusni Adi Zahiragić na poziciji pleja. Sparsi su lideri u Ligi 13 u BiH. Vidjećemo da li će tu formu prenijeti na Dvaba ligu. Svakako su klub koji će se do kraja boriti za plej of.

Mladost iz Zemna imala je velikih problema na Zlatiboru sa virusom. Zarazio se trener Jakovljević, kasnije i neki igrači tako da su i dvije pobjede veliki rezultat za njih. Oni nisu ništa mijenjali. Dreksel ih predvodi i igra maestralno. Vidi se da je već sada sposoban da igra na višem nivou i realno je da zaigra za Partizan naredne sezone. Gombo i Mičel su takođe sjajni dok je od domaćih najbolji Belić mada i on ima problema sa povredama. Mladost je tim koji će sigurno da se bori za titulu u Dvaba ligi i treba očekivati mnogo bolja njihova izdanja u Banjaluci.

Rabotnički je bio jedno od ugodnijih iznenađenja prvog turnira. Iako je ekipa poprilično limitirana, ostvarili su dvije pobjede uz dva poraza. Sve kreće od Vašingtona, Pitsa, Vragovića i Balmazovića. Oni imaju i najviše poena ali i najveću minutažu. Budući da u međuvremenu nisu nikoga doveli, treba očekivati da slično bude i sada. Ne treba iznenaditi ako budu jedni od lošijih u Banjaluci.

Sutjeka je bila loša na Zlatiboru sa 1-3 omjerom. Mada, falio im je dosta Radosav Spasojević koji nije nastupio na tom turniru. Sada bi treba igrati te bi uz Đorđa Miloševića, Koraća, Sejfića, trebao biti jedan od važnijih igrača za Sutjesku. Tu je i Marko Ćalić koji je igrao za Mornar a u međuvremenu je stigao i Mislav Brzoja. Ekipa trenera Gašića je bila jedan od kandidata za vrh. Sebi su zakomplikovali situaciju na Zlatiboru i biće zanimljivo pratiti ih u nastavku sezone.

Sa koronom je problema imala i ekipa Heliosa koja nije bila kompletna u svim mečevima na Zlatiboru. Na kraju su izvukli 1-3 na prvom turniru. Ekipa je manje više ista i ima tu dosta iskusnih igrača. Tu je nekadašnji igrač Olimpije i Igokee, Blaž Mahkovic, tu je Mihailo Sekulović a tu su i igrači koji su bili dio Primorske kad je uzela Dvaba ligu, Ferme i Vujasinović. Ekipa je poprilično nezgodna. Nije sigurno u vrhu po kvalitetu ali ako ih krene šut, mogu svakome biti neugodan protivnik.

Među lošijim na Zlatiboru, bio je Široki. Ekipa trenera Vujanovića ostvarila je jednu pobjedu uz tri poraza. Ekipa dobro igra u prvenstvu BiH ali se nisu snašli na startu Dvaba lige. E sad, vidjećemo da li mogu napredovati. Sve se vrti oko nekoliko igrača. Dario Drežnjak je ponajbolji igrač tima uz Amerikanca Dejvisa a dobar na Zlatiboru bio je i Buljević. Široki će se vrlo vjerovatno boriti za opstanak. Tako će im svaka pobjeda u Banjaluci biti zlata vrijedna.

Jednu jedinu pobjedu ostvario je i Lovčen. Ekipa Petra Jovanovića je igrala zanimljivu košarku ali ne toliko uspješnu. Sve se vrtilo oko Đukanovića, Popovića i Pitersa dok su određeni doprinos davali Đite i Grušanović. U međuvremenu, doveli su legenu crnogorske košarke, Aleksu Popovića. Tu je u ekipi i Mašan Vrbica tako da ekipa sa Cetinja itekako ima kvaliteta i sigurno će ih biti zanimljivo gledati u Banjaluci.

Ekipa Gorice jedina ima sve poraze ali isključivo radi toga što zbog korone nisu odigrali niti jedan meč i svaki je registrovan 20-0 za protivnike. A ekipa Josipa Sesara itekako ima kvalitet. Dosta je tu kvaliteta za ovaj nivo takmičenja. Kalajdžić i Kovačević su igrali nekoliko godina za Split a Kovačević je čak jedne sezone bio i na probi u Igokei. Imaju i iskusnog Batura, Krešu Ljubičića, Ante Mašić je takođe tu a zanimljivi igrači su i Majcunić kao i Karlo Uljarević. Iako su na četiri poraza, Goricu niko ne smije otpisati. Osam ekipa ide u plej of i oni itekako imaju vremena da ga uhvate jer je do kraja još devet kola.

Biće zanimljivo pratiti Dvaba ligu u Banjaluci. Ovde su vam predstavljenje ukratko ekipe da bi što spremnije dočekali početak Dvaba turnira u Banjaluci. Svaki dan biće tri meča dnevno i sigurno da će biti dosta dobre košarke.