XS
SM
MD
LG

Svijetla je Klivlendova budućnost

Foto: Cavs Nation

Klivlend Kavalirsi su jedno od ugodnijih iznenađenja ove sezone. Ekipa Džej Bi Bikerstafa ima sedam pobjeda i sedam poraza nakon 14 odigranih mečeva.

Klivlend je prošlu sezonu otvorio jako dobro. U prvih desetak mečeva pod vodstvom Bilajna, igrali su veoma lijepu košarku. Međutim, kasnije su nastali problemi i određeni incidenti pa je iskusni trener otišao. Zamijenio ga je njegov pomoćnik Bikerstaf. Klivlend je na kraju imao omjer 19-47 u momentu kad se sezona prekinula radi koronavirusa i nisu bili dio balona u Orlandu.

Budući da je Klivlend bio poprilično tih između sezona, budući da su birali na Draftu kao petog pika Okoroa koji je za sada bar poprilično limitiran za NBA nivo, niko nije očekivao ništa spektakularno od Klivlenda. Međutim, igra Klivlenda je zaista sjajna.

Klivlend je prošle sezone bio tek 22. odbrana lige a ekipe protiv Klivlenda su gible najmanje lopti dok je Klivlend pravio najviše faulova od svih ekipa. U defanzivnom skoku nisu bili dobri takođe a napad je bio među lošijima u ligi. Ove sezone Klivlend ima četvrtu najbolju odbranu u ligi. Drugi su po ukradenim loptama dok ekipe protiv Klilvenda gube najviše lopti. Takođe, popravili su skok i to pogotovo ofanzivni dok je defanzivni skok i dalje problematičan. Povećali su i broj asistencija te imaju asistenciju više po meču (imali su nakon prva tri susreta preko 30 asistencija po meču).

Iako je Klivlend drugi najlošiji napad ove sezone po poenima, napadi uopšte nisu toliko loši. Mnogo veći problem su procenti šuta nego sami napadi. Protok lopte i kretnja bez lopte su poboljšani u odnosu na prošlu sezonu a ne treba zaboraviti da je Klivlend dobar dio mečeva igrao bez dva ključna igrača za kreaciju, Garlanda i Sekstona. 

Svakako da će i napadi biti još bolji kada se oporavi i Garland. A i neke druge stvari bi tek trebale napredovati. Klivlend je imao problema sa defanzivnim skokom i nije baš bio toliko dobar tim po blokadama. Ti segmenti će prosto biti bolji samim dolaskom Džereta Alena a i odbrana, koja je već bila odlična, sada će biti još bolja.

S ozbriom da je Klivlend nesrećno gubio neke mečeve, poput Niksa gdje su igrali odlično ali prosto lopta nije htjela u koš i nisu mogli pogoditi ništa, da su imali velikih problema sa povredama, da će tek napredovati u nekim segmentima a i sada imaju sjajan skor, Klivlend je definitivno tim koji se može boriti za plej in. Deseto mjesto na Istoku uopšte sada nije nerealno, pogotovo ako se zna da je par timova dosta pogubljeno.

Međutim, kako god sezona završila, Klivlend ima nešto što rijetko ko ima u NBA ligi.

ZALOG ZA BUDUĆNOST

Klivlend je ostvario najveću moguću pobjedu u ''blockbuster'' trejdu za Hardena jer su dali Eksuma za Alena i Prinsa. Šta god radili na terenu do kraja sezone, makar bili i ispod 30 pobjeda, Kavsi su sebi obezbijedili ogroman zalog za budućnost. 

Samo kada pogledate godine Kavsa, sve vam je jasno. Kolin Sekston ima 22 godine, Garland 20, Alen 22, Okoro ima samo 19 godina, Vajndler ima 24 godine, Osman 25 a Nens je reklo bi se iskusan a ima 28. Ti momci su budućnost Klivlenda, koji uz iskusnije igrače poput Mekgija, Lava, Delavedove, zaista mogu biti sjajni u narednim sezonama. Čak i Dotson, koji je tiho doveden, može biti kvalitetan igrač uloge.

Kada imate dosta mladih igrača, to obično rezultira neodgovornošću u igri. Dobrim dijelom prošle sezone toga je i bilo. Međutim, ove sezone Bikerstaf je jasno podijelio uloge u ekipi i shvatio je kome treba dati ključeve ekipe, Kolinu Sekstonu. Sekston je zaista neobjašnjiv lik. Njegova glava je nevjerovatna. Najbolje se to vidjelo protiv Netsa. Upropasti napad za pobjedu, pa spasi stvar odbranom nad Irvingu. U produžetku dobije par rampi pa pogodi ludačku trojku za drugi produžetak. A u drugom produžetku svi su se smjenjivali na njemu a on je pogađao tako lagano. I ne samo što je ispogađao dve, nego je konstantno dobacivao svojim čuvarima, klupi Netsa ma svima. Momak od 22 godine igrao je protiv trojice legitimnih kandidata za Kuću Slavnih i dva takva trenera ( Neša i D'antonija) ali nije mario. Ponašao se bukvalno kao da je iznad njih svih i na kraju ih je dobio.

Foto: Forbes

To je mentalitet šampiona koji se u Klivlendu rijetko kada vidio. U poslednjih 20 godina je to imao LeBron naravno ali mimo njega realno niko. Irving jeste majstor ali dok nije došao Džejms, Kajri nije mogao ni približiti ekipu plej ofu a kamoli je uvesti tamo. A pričamo o vremenu kad je recimo osmi tim Istoka, bio sigurno 20% lošiji od sada osmog tima na Istoku. Zato se sa pravom može reći da je Sekston vođa Klivlenda i neko ko bi mogao donijeti rezultate Kavsima a da LeBron nije dio tima.

Ali nije samo Sekston neko koga treba spomenuti. Garland je takođe dosta napredovao. Mučio se sa kreacijom i procentima prošle sezone a ove sezone je na startu i jedan i drugi segment popravio. Vidjećemo koliko će ga povreda izbaciti iz ritma ali definitivno se vidi napredak.  Osman takođe igra dosta zrelo i šutira fantastično u poslednje vrijeme. Odbrana donekle jeste problem ali to je prosto i radi Osmanovog tijela. Okoro je prospekt za budućnost. On je sada dosta limitiran ali je svjestan svojih limita. Ne želi igrati sa loptom mnogo jer je svjestan da tu nije dobar i zato ćoškari i sasvim je solidan spot up šuter. Atletski je zanimljiv ali mora mase nabaciti jer su ga pojedini snažniji igrači, poput na primjer Midltona i Portisa, prosto masakrirali. Ali za 19 godina to je sasvim pristojno a napredovaće sigurno.

Džeret Alen došao je u trejdu i još je jedan dodatak na mladost i zalog za budućnost. Alen ima 22 godine. Sjajan je bloker i skakač, pogađa u visokim procentima i za centra ima dobar pregled igre. Dobar u pik en rolu ali ga ne brani najbolje i ima problem kod preuzimanja. Nens kao što je rečeno ima 28 godina i stariji je u odnosu na ostale ali je i on zalog za budućnost jer je nekako domaći momak. Njegov otac je legenda Klivlenda a Nens mlađi igra dobro i puni sve kolone. Dobar na oba kraja parketa i neko ko djeluje da se neće buniti ni kad je bekap ni kad je starter.

Tu je i Vajndler koji faktički nije ni zaigrao. Neke prognoze skauta kažu da bi on trebao biti neka lošija verzija Drejmonda Grina. E sad, s obzirom na sve povrede koje je imao, pitanje je kako će se razvijati jer je već dosta bio van terena. 

Pored pomenute mladosti, tu je i nekoliko iskusnih lavova. Metju Delavedova je neko ko uvijek može odraditi neke minute i pomoći na oba kraja parketa a prije svega defanzivno. Torijan Prins je došao u trejdu i već se vidi da će biti važan za sekundarnu petorku Kavsa. Bez problema može donositi 10-15 poena sa klupe što je i više nego dovoljno za Klivlend.

Tu je i Kevin Lav. Lav je više povrijeđen nego zdrav. Realno je da ga Klivlend neće moći trejdovati s obzirom da je ugovor prevelik s obzirom na igre koje Lav pruža. Međutim, čak i da ostane Lav nije toliki problem. Njemu nije problem da ne dobije puno lopti u napadu, uvijek će pohvatati skokove a jedini pravi problem je što je mekan u odbrani.

Foto: Youtube

Ključna stvar je naravno da se Klivlend riješi Dramonda. Nakon dolaska Alena, Dramond je apsolutno nepotreban. On je vjerovatno po ekipu najbeskornisniji igrač sa dabl-dabl potencijalom. Na momente uzima šuteva kao da je Jokić a napadački je poprilično limitiran a i košarkaška inteligencija mu nije jača strana. Njemu ugovor ističe na kraju sezone i sigurno tada ide. Realno je da do tada ne ode jer je teško njega negdje trejdovati. Ugovor ističe i Alenu ali on će biti zaštićeni slobodni agent i Klivlend će sigurno izjednačiti ponudu za njega te će riješiti problem centra za narednih pet godina. Kada govorimo o centru, tu je i Mekgi koji je sasvim dobar bekap Alenu. Ono što me je strah da bi Klivlend mogao napraviti grešku u koracima i trejdovati njega a onda ponuditi neke osrednje novce Dramondu na ljeto. Ako to urade, prosuće sve što su dobro dobili trejdom sa Netsima.

E sad, ako sve odrade kako treba, Kavsi bi sledeće sezone mogli imati sjajne dvije petorke. Garland, Skeston, Okoro, Lav, Alen startna a bekap petorka Delavedova, Osman, Prins, Nens, Mekgi a na sve to bi imali još i Dotsona, Vajndlera i Vejda i Klivlend bi imao jako dobru širinu i kvalitet u ekipi. Sa tom ekipom bi se borili sigurno za plej of naredne sezone a ne treba mnogo pameti i mozga pa da ekipa bude takva naredne sezone.

Kakav će posao Kavsi raditi u budućnosti, ostaje da se vidi. Međutim, potencijal im je ogroman i u godinama koje slijede Sekston i drugovi bi mogli biti prva generacija Klivlenda u 21. vijeku koja će igrati plej of bez da ima u timu LeBrona Džejmsa.