XS
SM
MD
LG

FIFA, UEFA i FIBA na istom zadatku – u borbi protiv zatvorenih liga

FIFA je u četvrtak objavila saopštenje u kom je bezrezervo po ideji (spekulacijama) o stvaranju zatvorene evropske Super lige u kojoj bi igrali najmoćniji klubovi.

Tačno 42 minuta kasnije, Marija Gabrijel, Evropski komesar za inovacije, istraživanja, kulturu, edukaciju, omladinu i, što je najvažnije, sport, obavestila je na Tviteru da je održala sastanak sa Andreasom Zaglisom, generalnim sekretarom FIBA. Kako je napisala, fokus diskusije bio je na:

važnosti da se uvede više devojčica u košarku

• ulozi košarke u Evropskom sportskom modelu; jedinstven deo evropskog nasleđa koji promoviše autonomiju, otvorenost i solidarnost.

Nešto kasnije, Zaglis se i sam zahvalio bugarskoj političarki koja je od 2019. na poziciji komesara u Evropskoj Uniji. Kako je prvi čovek FIBA istakao, predstavljene su aktivnosti ”Žene u košarci” i otkriveni novi vidovi sinergije sa Evropskom komisijom. Takođe, što je verovatno najvažnije, akcentovana je činjenica da FIBA i nacionalne federacije brane Evropski sportski model na čemu će se posebno i bliže raditi sa telima Evropske komisije - piše u Zaglisovom ”postu”.

Koji sat kasnije Evropska komisija se oglasila sa podrškom UEFA da blokira bilo koji vid formiranja Superlige.

- Ne postoji mogućnost da nekolicina naruši univerzalnu i raznoliku prirodu evropskog fudbala - rekla je Margaritis Šinas, potpredsednica Evropske komisije. - Evropski način života nije kompatibilan s tim da je evropski fudbal rezervisan za bogate i moćne. Moramo da zaštitimo naš evropski sportski model, koji se oslanja na ravnotežu između klupskih i nacionalnih takmičenja, a koji treba da obezbedi razvoj igre na otvoren i nediskriminatoran način.

Tomaš Frankovski, kopredsedavajući sportske grupe evropskog parlamenta nadovezao se na njene reči:

- Smatram da su spekulacije o zatvorenoj super ligi elitnih klubova u evropskom fudbalu vrlo alarmantne. Pozdravljam i podržavam snažnu poziciju UEFA protiv ovoga. Sport je pravo svih, a ne samo elitne grupe. Moramo zaštititi i promovisati evropski sportski model - rekao je evroposlanik Tomaš Frankovski, koji je bivši profesionalni fudbaler.

Akcije FIFA, UEFA i FIBA su povezane, jer se Međunarodna košarkaška organizacija sa ULEB (Asocijacija nacionalnih liga Evrope) i košarkaškim federacijama bori protiv plana Evrolige da zatvori klupsko takmičenje. Cilj FIBA je očuvanje sportskog modela u kom najbolji timovi u domaćim ligama moraju da imaju pravo da igraju i u najjačem klupskom takmičenju jer su to zaslužili na terenu.