XS
SM
MD
LG

Vrednosti koje večno traju

Rodoljub Petković

Kada nešto vredi i traje, imao smisao i neviđenu energiju, sve negativne sile oveog sveta, kada bi se ujedinile, ne mogu da sruše ono što je trajno! Ni velika pošast sveta koja je zemaljsku kuglu zarobila korona virusom neće zaustaviti proces u maloj, ali ponosnoj Republici Srpskoj – deseti jubilarni “Dan fudbala“ koji će biti održan u drugoj polovni februara, doduše po posebnim uslovima, ali sa možda još većim zadovoljstvom nego što je to bilo u “smirenom vremenu”.

Pokretačka snaga od Bojana Kušljića, potpredsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske, autoritativne reči podrške Tome Marića i Rodoljuba Petkovića, idejnog tvorca manifestacije i bivšeg generalnog sekretara FSRS, nepokolebljva akcija kao točak zamajac Vice Zeljkovića, prvog čoveka entitetske “kuće fudbala” iz Banjaluke i ažurnost generalnog sekretara Ognjena Valjića dovoljan su garant za još jedan uspeh na patriotskom polju usađenih vrednosti.

-Mladi ljudi sa sobom nose neviđenu količinu energije. To se do sada pokazalo u bezbroj prilika i slučajeva. Svakako da je ova trenutna situacija veliki izazov za  sve, pa tako i manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske”, ali ona je već, sama za sebe, veliki autoritet i snaga da joj neplanirane neprilike ne mogu ništa. U toku su pripreme za deseto jubilarno izdanje koje će da bude obeleženo na poseban način, u skladu sa epidemiološkim preporukama Kriznog štaba – rekao je Rodoljub Petković, jedan od glavnih stubova tradicionalne svečanosti u hotelu “Bosna” u Banjaluci.

Ove godine izostaće masovnost i ambijent Kristalne dvorane hotela “Bosna”, sve će da bude održano u televizijskom studiju, bez publike, ali sa brojnim gledaocima pored TV ekrana.

-Na neke stvari ne možemo da utičemo, ali ono što možemo uradćemo na najbolji mogć način. Neće to da bude improvizacija već pokuaj ostvarenja najboljeg dela  specifičnim uslovima koje nam je nametnuo ovaj korona virus. Ovo je za nas jedan novi izazov koji ćemo, verujem, uspešno da rešimo i iz sve situacije izađemo još jači. “Dan fudbala” je simbol i zaštitni znak našeg Saveza – istakao je Ognjen Valjić, prvi operativac FSRS.

Na sastanku koji će da bude održan uskoro predstavnici organizatora, Sportskog žurnala i Fudbalskog saveza Republike Srpske odrediće smanjeni stučni žiri koji će raspravljati o kandidatima i laureatima.

-Zbog praktičnosti u radu žiri će imati minimalan broj članova kako bi njegov rad, u trenutnim uslovima, bio efikasniji i produktivniji. Vrlo brzo će da budu definisane mnoge stvari i podeljeni zadaci. Spremno dočekujemo sve izazove koji su pred nama – dodao je Valjić.

Pored pet priznanja za najboljeg igrača, trenera, fudbalskog radnika i sudiju, te najperspektivnijeg igrača dodeljuju se i dve posebne nagrade, za životno delo “Doktor Milan Jelić” i internacionalna Zlatna povelja “Miljan Miljanić”, za ukupan doprinos afirmaciju fudbala i dugogodišnjem radu u njemu.

 Zanimljivost

Jedna zanimljivost je vezana za manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske”. Naime, današnji generalni sekretar FSRS Ognjen Valjić je u premijernom izdanju u banjalučkoj “Akvani” u januaru 2012. godine proglašen za najboljeg sudiju Republike Srpske za 2011. godinu.

-To je bio poseban osećaj i doživljaj i danas m ta nagrada mnogo znači. Tada sam bio s jedne, a sada sam s druge strane bine – rekao je Valjić.