XS
SM
MD
LG

Džebo: Bićemo konkurenti svima na Eurobasketu

Foto/FIBA Europe

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se sa dvije pobjede vratila iz Orenburga, te će poslije 22 godine zaigrati na Eurobasketu.

U razgovoru za naš portal reprezentativka BiH, Nikolina Džebo, ističe da je fenomenalan osjećaj vratiti se kući, a znati da te na ljeto čeka  pakleno ljeto sa nacionalnim timom i odlazak na Eurobasket.

- Osjećaj je zaista fenomenalan. Nakon pobjeda nad Švicarskom nismo bili ni svjesni kakav smo uspjeh ostvarili. To je nešto zbog čega smo i igrali te kvalifikacije, a plasman na Eurobasket je došao kao šlag na tortu. Sigurno da nema ljepšeg osjećaja nego kada se vratiš kući, a znaš da te čeka pakleno ljeto sa nacionalnim timom, kaže za naš portal Nikolina Džebo.

Mučila se Bosna i Hercegovina protiv Švajcarske, sigurno da je tome doprinjelo odsustvo Tamare Kapor, Marice Gajić i Jonquel Jones, ali i spoznaja da pobjeda znači ostvarenje sna, odlazak na Eurobasket.

- Pred utakmicu sa Švajcarskom osjetila se nevjerovatna napetost i pozitivna trema. Otputovali smo u Rusiju bez tri veoma bitne igračice i samim tim je pritisak bio veći. Znale smo koliki je ulog i značaj utakmice, ali smo uspjele da skupimo redove i ostavimo srce na terenu, što je na kraju rezultiralo i pobjedom i plasmanom na Eurobasket nakon 22 godine.

Eurobasket se igra od 17. do 27. juna ove godine, a Nikolinina želja je da uz kompletan sastav na Eurobasketu zasija reprezentacija i obraduje se nacija.

- Najbitnije je da svi budemo zdravi i da u punom sastavu dočekamo pripreme i sam Eurobasket. Sa ovakvom atmosferom, energijom i karakterom sigurno je da ćemo biti pravi konkurenti svim ekipama koje su se plasirale. Svojim saigračicama i stručnom štabu želim da ostanu zdravi i da svi zajedno zasijamo na Eurobasketu i obradujemo naciju.

Košarkašice Bosne i Hercegovine će rivale na Eurobasketu koji se održava u Strasbourgu i Valenciji saznati 8. marta. Podsjećamo, pored Bosne i Hercegovine, te domaćina Francuske i Španije, plasman na Eurobasket su obezbijedili i Belgija, Srbija, Švedska, Hrvatska, Slovenija, Bjelorusija, Češka, Rusija, Slovačka, Italija, Crna Gora, Turska i Grčka.