XS
SM
MD
LG

Nagrađeni za hrabrost

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su 2-2 sa Milanom u prvom meču 1/16 finala Lige Evrope. Iako nikada nije dobro primiti dva gola kući u nokaut fazi, remi sa sedmostrukim prvakom Evrope veliki je uspjeh za Zvezdu. Zvezda je odigrala u globalu jako dobru utakmicu ali je bilo i loših momenata.

Zvezda je na početku pokušavala izaći visoko. Nešto slično radila je Specija za vikend i dobila je Milana. Vjerovatno je Stanković imao sličnu ideju. Međutim, Specija je rano zaprijetila sa šutevima a Zvezda to nije uradila. Da stvar bude gora, nije bilo prave komunikacije u defanzivi u par situacija. Samo sreća spasila je Zvezdu kod gola Ernandeza. Borjan je kiksirao u toj situaciji ali je Mandžukić igrao rukom i radi toga gol je poništen.

Od tog trenutka kao da se desilo nešto. Taj poništen gol bio je kao okidač za Zvezdu da krene naprijed. Tu se ušlo donekle u jedno ludilo iz taktičkog ugla. Zašto ? Kada spremate meč sa Milanom i nije baš glavna ideja da se jurite sa Milanom ako ste Zvezda. U prošlosti bi Zvezda loše prošla u takvoj jurnjavi ali ne i sinoć.

Jeste Milan prijetio preko Rebića i Krunića ali mnogo ozbiljniju šansu imala je Zvezda kada je Ivanić izašao pred Donarumu. Pored toga bilo je još par pokušaja Zvezde i nikako se ne može reći da je Zvezda bila loša u tom dijelu. Najviše može radovati što je trkački i fizički isparirala Milanu.

Međutim, kada je djelovalo da će se na odmor otići sa 0-0, Pankov je postigao autogol. U toj situaciji nije toliko bolan sam gol koliko način na koji je Zvezda primila gol. Ispadanje na sredini terena, lopta koja dolazi do Kastiljeha koji je faktički ključan u toj akciji. On je ubacio loptu, Pankov je kasnio i u želji da spriječi Ernandeza da postigne gol, on ga je postigao. Faktički, nije Milan odigrao ništa genijalno nego je Zvezda primila klasični gol za srpske klubove u Evropi.

Nastavak susreta pokazao je jednu bitnu sliku Stankovićeve Zvezde. Zvezda je primila gol u završnici prvog poluvremena i to tako što ga je sama dala. Gubila je iako je bila ravnopravna sa mnogo jačim protivnikom. Psihički pad ne bi bio uopšte čudan alis e Zvezdi to nije desilo. I nije ovo prvi put da Zvezda odlično uđe u drugo poluvrijeme nakon minusa u prvom. Tako je bilo u prvom derbiju, tako je bilo i u Hofenhajmu. U prvoj situaciji Zvezda je došla do 1-1, u drugoj nije i kasnije je izgubila. Sinoć se ponovila prva situacija i Zvezda je nagrađena za sjajan ulazak u drugo poluvrijeme i došla je do 1-1.

Nakon Kanginog gola, Zvezda je par minut adoktirala tempo. Djelovalo je da je Milan sabijen u ćošak i da ne znaju šta da urade. Međutim, uslijedila je ubitačna kontra. Pankov je opet kasnio, bio je blagi kontakt a Ernandez je to iskoristio i iznudio jedanesterac. U suštini, takve stvari se ne bi trebale suditi za jedanesterce jer je besmisleno ali je činjenica i da je Pankov pogriješio i nespretno reagovao.

Foto: Moja Crvena Zvezda

Zvezda je pala nakon drugog gola Milana i djeluje da je tu Stanković napravio jedinu veću grešku. Naime, on je uradio trostruku izmjenu tek nakon drugog žutog za Rodića. Utisak je da je to morao uraditi mnogo ranije. Jer od drugog gola Milana pa do trostruke izmjene, Zvezda gotovo da nije postojala na terenu. Ništa neobično radi jakog tempa utakmice. Prosto je zafalilo svježine.

A inače i sam crveni Rodića je potpuno besmislen i nepotreban. Oba starta koja je imao bila su gruba i krajnje nepotrebna tako da je opravdano dobio crveni. Više se sudiji može prigovoriti jedna druga situacija. Naime, i Milan je morao ostati sa desetoricom jer je vidno namjerno Mandžukić laktom udario protivnika. Dobio je žuti ali je to blaga kazna s obzirom na način na koji je uradio sve.

Rodić je dobio crveni u 77. minuti. Djelovalo je da je to kraj, pogotovo jer znamo kako Talijani čuvaju rezultat. Bio bi samo da je Pioli uradio jednu izmjenu. Potpuno je nejasno zašto nije ubacio Ibrahimovića umjesto Mandžukića. Njemu nije trebao neko ko će stvarati šanse nego neko ko će čuvati loptu. Ne postoji mnogo boljih fudbalera od Zlatana za neki takav zadatak. Čuvao ga je Pioli vjerovatno za derbi protiv Intera ali ne bi se Zlatan mnogo istrošio da je odigrao nekih 15ak minuta a Milan bi vjerovatno dobio.

Pošto je Pioli izveo Mandžukića, Milan nije imao više igrača koji se dobro gradi i koji može sačuvati loptu i pošto je Stanković uvođenjem Falka, Bakajoka i Pavkova osvježio ekipu, Zvezda je krenula sa boljom igrom. 

Tu je i Milan pokazao taktičku nezrelost. Naime, imali su vodstvo a pravili su gomilu prekida blizu svog gola. Od jeftinih faulova pa do kornera. A s obzirom da je Zvezda imala igrača manje i da je po kvalitetu dosta lošiji tim, samo je iz prekida imala pravu šansu da uradi nešto. Na kraju je i uradila. Golom Milana Pavkova došla je do 2-2 i izbjegla je poraz.

Možemo pričati o tome da Milan nije igrao u najjačem sastavu. Možemo pričati da je Pioli imao taktičke greške kojima je sam sebi izbio pobjedu iz džepa. Međutim, Zvezda je golom Pavkova nagrđaena za veliku hrabrost i odličnu partiju protiv renomiranog protivnika. Na strau sad i rezultat, Zvezdina igra je u većem dijelu meča bila odlična. Bilo je početničkih grešaka ali bilo je i nadigravanja sa Milanom ma koliko to taktički djelovalo suludo i kao samoubistvo. Ostavili su sjajan utisak i nisu odustali ni sa desetoricom nego su pokušavali doći do remija a na kraju su i uspjeli. Nagrada je to i za Zvezdu i za Stankovića ali i samog Pavkova.

I pored činjenice da su ispustili pobjedu, Milan ima i više nego povoljan rezultat za revanš. O razlici u kvalitetu i da ne govorimo. Na sve to, Zvezda će igrati bez dvojice od petorice igrača u defanzivi. Rodić i Milunović neće igrati u revanšu. S obzirom na to da je i Eraković povrijeđen, Zvezda ima dva štopera i dva desna beka na raspolaganju. Jasno je da će biti prilagođavanja i vjerovatno će Gajić igrati desno a Gobeljić lijevo. Čak nije nemoguće i da Gobeljić bude treći štoper a da lijevo kao ving bek zaigra Srnić. Tu dolazimo i do ključnog problema o kojem govorimo kada je Zvezdina transfer politika u pitanju.

Da date djetetu da vodi neki klub na bilo kojoj verziji menadžera, uvidjelo bi da mora dovesti bekap lijevog beka ako ima samo jednog klasičnog lijevog beka. Međutim, Terzić i Mrkela nisu sposobni to uraditi. Pogotovo je ovo neshvatljivo ako se zna da ovo nije problem od juče a zna se i da je Rodić sklon povredama. Prodali su Aleksu Terzića na prvu polu ponudu, odrekli se olako Hajdina a Žander se nije pokazao kao dobra opcija u kontinuitetu. U poslednja dva prelazna roka Zvezda je dovela gomilu veznjaka i ofanzivnih igrača ali niti jednog lijevog beka i sada je Stanković na velikim mukama radi toga.

Foto: FK Crvena zvezda

No, kako god bilo, Zvezda je odradila lavovski posao. Odigrala je remi sa Milanom i to kakav remi. Odigrali su 2-2 u utakmici gdje su stvarali šanse i gdje su bili ravnopravni sa kombinovanom, ali opet mnogo jačim, sastavom protivnika. Šta god se desilo u revanšu, Stankoviću i Zvezdi niko ništa neće moći prigovoriti. Mogu odigrati opušteno i bez pritiska jer se već sada nisu osramotili.

Zvezda u revanšu treba biti hrabra i rasterećena a ako se čudo u vidu prolaza desi, tim bolje.


Novi Pazar 2 : 1 Napredak
Mladost (L) 1 : 0 Partizan
Voždovac 0 : 0 Javor Matis
Čukarički 2 : 1 Radnik
TSC 2 : 1 Inđija
Proleter 2 : 0 Vojvodina
Spartak ŽK 1 : 1 Rad
Mačva 1 : 0 Zlatibor
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 5 : 1 Metalac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 38 35 3 0 108
2 Partizan 38 31 2 5 95
3 Čukarički 38 22 8 8 74
4 Vojvodina 38 21 8 9 71
5 TSC 38 17 7 14 58
6 Radnik 38 16 7 15 55
7 Mladost (L) 38 15 9 14 54
8 Proleter 38 15 8 15 53
9 Spartak ŽK 38 15 7 16 52
10 Metalac 38 13 13 12 52
11 Napredak 38 14 8 16 50
12 Radnički (N) 38 13 10 15 49
13 Novi Pazar 38 14 7 17 49
14 Voždovac 38 13 9 16 48
15 Rad 38 14 6 18 48
16 Javor Matis 38 12 10 16 46
17 Inđija 38 10 5 23 35
18 Zlatibor 38 7 8 23 29
19 Mačva 38 7 4 27 25
20 OFK Bačka 38 3 7 28 16