XS
SM
MD
LG

Nemoć nikome nije saveznik

Ni najstariji ljubitelji fudbala, ni najupućeniji poznavaoci prilika u ovom sportu u Banjaluci ne mogu da se sete kada FK Borac tokom priprema nije uspeo da postigne nijedan pogodak.

Porazi od uzbekistanskog Kizikluma (0:1), ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka (0:2), gruzijskog Dinama iz Batumija (0:2) i ruskih Krila Sovjetov (0:1) nisu izgledali toliko upozoravajuće ni razočaravajuće, koliko remi (0:0) protiv lokalnog rivala Krupe u nedelju veče na Gradskom stadionu.

Ustvari, u svim tim utakmicama, stekao se utisak, Borac nije imao kapacitet koji želi!

Kada su igrači bezvoljni onda im je umor adut. Bez obzira što su među najplaćenijima u Premijer ligi BiH. Možda to i nije samo puki izgovor jer je trener Marko Maksimović, sa svojim stručnim štabom, nametnuo pakleni ritam rada, ali je veći problem pojava nezainteresovanosti i ravnodušnosti kod igrača koji bi trebalo da nose igru Banjalučana.

Povrede ključnih poluga tima tokom priprema, a evo i sada, nekoliko dana pred start prolećnog dela prvenstva, pokazuju da je Borac, sportskim žargonom rečeno, u kontraritmu od onog što je hteo. Sada je isuviše kasno za traganjem uzroka svih tih nedaća, ali i neefikasnosti koja, to je sada već jasno, izaziva veliku frustraciju u crveno-plavim redovima.

Sportska psihologija je jako komplikovana grana da bi se upuštali u dublje analize, međutim, evidentno je da je fudbal postao nauka i da nije više samo puko šutiranje lopte na travnatoj podlozi. Za sve postoje određeni procesi, baš kao i u stvaranju tima. Ništa ne ide preko noći. Čak ni rejting koji Borac želi da stekne jačajući tako što će prolaziti trnovitim stazama odrastanja.

Ali, ovaj Borčev tim je već više od godinu dana zajedno, sa neznatnim izmenama i korekcijama?!

Znači, negde nešto ne funkcioniše kako treba!

Da li je izjavom: “imamo imena, ali je pitanje da li smo tim?” - trener Marko Maksimović priznao vlastiti previd?

“Cilj fudbalske igre je gol, a gol to je lopta u mreži”, davno je precizirao kolega Zvonko Mihajlovski.

To je za fudbalere Borca, u 2021. godini, misaona imenica koja se pretvorila u veliki košmar uzdrmanog samopouzdanja.

Iz svega toga, na kraju, rodi se – nemoć!

Ona nikad nikome nije bila saveznik.