XS
SM
MD
LG

Nordijci nastupili u sprintu na Svjetskom prvenstvu

Norvežanin Johannes Hoesflot Klaebo postao je svjetski prvak u sprintu za muškarce. Bilo je ovo izuzetno teško vrijeme za takmičenje, temperatura u Obertsdorfu je dostizala danas čak 18 stepeni i staza je bila poprilično prhka i spora što nikako nije odgovaralo skijašima. U finalnoj trci sprinta Klaebo je za 66 stotinki pobijedio sunarodnjaka Erika Valnesa, te za 80 stotinki još jednog Norvežanina, Haavarda Solaasa Taugboela. Potom slijede dva skijaša iz Skijaške federacije Rusije, Alexander Bolshunov i Sergey Ustiugov, dok je šesti u finalu bio Šveđanin, Oskar Svennson.

Što se tiče naših takmičara, imali smo četiri predstavnika u muškom sprintu. Najbolji je bio Strahinja Erić koji je zauzeo 109. mjesto u ukupnom plasmanu, Stefan Anić je završio na 109. mjestu, Miloš Čolić je završio na 131. mjestu, Stefan Anić dva mjesta slabiji, dok je Miloš Stević završio kao 137. od 157 takmičara koji su nastupili.

U ženskoj konkurenciji je slavila Šveđanka, Jonna Sundling ispred Norvežanke Maiken Caspersen Falle, te Slovenke, Anemarije Lampic. Johanna Hagstroem iz Švedske je četvrta, a onda slijede još dvije Norvežanke, Ane Appelkvist Stenseth i Tiril Udnes Weng.

Bosna i Hercegovina je imala dvije takmičarke. Sara Plakalović je zauzela 92. mjesto, a Sanja Kusmuk 94. mjesto u konkurenciji 111 takmičarki.

Takmičenja u skijaškom trčanju na Svjetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama nastavljaju se u subotu trkama skiatlona u obje konkurencije