XS
SM
MD
LG

Prvi korak saradnja sa SAS

Duško Ivčić

Dolaskom Duška Ivičića na mesto predsednika Atletskog saveza Republike Srpske, za kratko vreme uočljiv je pozitivan zaokret u radu ove organizacije. U junu prošle godine, na Skupštini u Istočnom Sarajevu, preuzeo je kormilo od Bore Đurđevića iz Brčkog, u oktobru i sudski postao prvi čovek ASRS, pa je odmah preduzeo niz koraka koji su najavili neke nove, mnogo pozitivnije vetrove, u atletici najmlađe srpske zemlje. Njegova desna ruka u ovom poslu biće Nebojša Matijević, koji obava funkciju generalnog sekretara.

-Sve smo usmerili u poboljšanje rada Saveza, a prvo što smo uradili oživeli smo Protokol, koji je potpisan još 2014. godine u sklopu Specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije sa tadašnjim Atletskim savezom Srbije koji danas nosi naziv Srpski atletski savez. Prvi sastanak je održan u Beogradu 17. septembra 2020. godine sa Slobodanom Brankovićem, direktorom SAS. Naišli smo na prijateljski, tačnije bratski prijem, stav gospodina Brankovića i predstavnika SAS je bio konstruktivan jer imaju viziju i rezultate u atletici, tako da možemo dosta toga i da naučimo od naših prijatelja i braće – istakao je Duško Ivičić, prvi čovek ASRS.

Prema njegovim rečima ima želju da ASRS postavi na mesto koje zaslužuje na osnovu svih resursa koje poseduje, ali i rejtinga, renomea i ugleda koji su poslednjih godina značajno bili poljuljani.

-Saradnja sa SAS je jako važna za nas. Na sastanku u Beogradu dogovorili smo nekoliko važnih stvari za afirmaciju atletike Republike Srpske kao što je podrška za pripreme i edukaciju deset najkvalitetnijih atletičara i pet trenera, zatim pomoć u sređivanju pravno normativnih akata i projektne dokumentacije. Takođe, složili smo se da na prvenstvima koja organizuju SAS i ASRS pravo nastupa imaju i članovi suprotnog Saveza poid uslovima koji važe za domaće takmičare. Jedna od tačaka Sporazuma dva Saveza je i Atletski miting srpskog jedinstva u juniorskoj konkurenciji, a termin bi trebalo da se veže za 15. septembar – dodao je Ivičić.

U Beogradu je, krajem januara ove godine, predsednik ASRS Duško Ivičić uručio direktoru SAS-a Slobodanu Brankoviću nagradu koju je dobio na 66. Izboru najboljih sportista Republike Srpske u organizaciji “Glasa Srpske” za razvoj specijalnih i paralelnih veza u sportu između Republike Srbije i Republike Srpske. Prvi koraci saradnje dva saveza trebalo bi da budu vidljivi već sledećeg meseca…

-Pripreme atletičara SAS će organizovati u svim disciplinama na tri mesta, Zlatiboru, Baru i Trebinju u martu i aprilu. U našem najjužnijem gradu pripremaće se takmičari u skokovima i sprintu. Biće nam izuzetna čast što će “Dučićev grad” biti domaćin najboljim srpskim atletičarima, već smo definisali i detalje sa lokalnom zajednicom. Želja nam je da u budućnosti izgradimo infrastrukturu, a već imamo dogovor s Prnjavorom za nacionalni atletski stadion pored postojećeg fudbalskog uz autoput prema Doboju, kao i sa Rogaticom, Sokocom, Prijedorom… Stvaranje infrastrukture i uslova za treniranje i takmičenja biće nam jedan od prioriteta – rekao je na kraju Duško Ivičić, predsednik Atletskog saveza Republike Srpske.

I Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske dalo je značajniju podršku ASRS.

-Želim da izrazim zahvalnost Ministarstvu i ministrici Sonji Davidović za podržavanje projekta da naši atletičari predstavljaju Republiku Srpsku na Međunarodnim školskim igrama u Kini koje su odgođene zbog pandemije korona virusa, ali će biti održane ove godine. Ministarstvo će u celosti finansirati ovaj projekat, a na spisku su najkvalitetniji atletičari od Trebinja do Novog Grada. Na ovom Igrama nastupićemo pod imenom Republika Srpska – rekao je Duško Ivičić.

Ivičić je rođen 26. decembra 1969. godine u Kostajnici, po struci je diplomirani ekonomista i inžinjer saobraćaja. Odlično se služi engleskim jezikom, a uspešan je privatni preduzetnik u farmaceutskom sektoru. Član je Saveta za farmaciju pri Privrednoj komori Republike Srpske. Obavlja ulogi i predsednika i trenera AK Borac iz Banjaluke, član je Predsedništva AS BiH.

U mladosti se bavio sportom (atletika i fudbal) na reprezentativnom nivou i ima bogato menadžersko iskustvo. Dobitnik je nekoliko prestižnih menadžerskih nagrada. Oženjen je i ima troje dece.

 

 

Duško Ivčić i Slobodan Branković