XS
SM
MD
LG

Kraj jedne generacije

Hvala vam Zmajice!

Tuga i bol, ništa drugo više ne mogu reći. Velika juniorska generacija Bosne i Hercegovine, koja je prije dvije godine izborila Elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na koji nažalost zbog Covida-19 nije otišla i taj turnir je poništen, od danas je ostala bez nekoliko ovih hrabrih Zmajica. Željele su toliko da igraju i da otputuju tamo u Portugal na taj Elitni krug, radile su i živile za to sa svojim stručnim štabom, ali su njihovu snovi na veliku žalost uništeni. Što u prevodu možete da shvatite „life goes on“, ili život ide dalje. 

Možeš da pređeš cijeli krug oko planete, da preletiš hiljade i hiljade kilometara, ali lošu vijest, njoj ne možeš da pobjegneš. Ova je stigla brzinom munje. Nekad su vijesti putovale do nas danima, sada u istom trenutku saznaš sve. Neću za sebe da kažem da sam ekspert, ali ove djevojke su bile institucija! Sjećam se nekadašnjih njihovih utakmica, naročito onih protiv Švedske, Jermenije i Belgije u kvalfikacijama. Da vi vidite tu radost, to se riječima ne može opisati!

U svijetu sporta nije važno kakva je lopta, mala čupava žuta teniska, ona tvrda za golf ili malo veća od nje za bejzbol, rukometna, odbojkaška, fudbalska. Lopta ujedinjuje ljude, ljubav prema njoj spaja ljude, briše granice, obesmišljava pojam nacija i država. Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine dame i gospodo je učinila da bude dio ove istorijske priče. Ona nije znala za granice.

Djevojke, nikada nećete biti zaboravljene. Ne mogu ja, kao ni vi koji volite reprezentaciju biti tužniji od njih, to je jasno kao dan. One su svakako najviše pogođene, kao i stručni štab. Igrali fudbal ili neki drugi sport, bitno je da shvatimo da baveći se time, ili šireći ljubav prema tome, pobjeđujemo prolaznost.

Naravno, nema sumnje da su ove reprezentativke koje su odigrale posljednji meč pustile u svlačionici i koju suzu. To je normalno, ljudi nisu od kamena, svi smo od krvi i mesa i moramo proći kroz neke emocije, ali mogu biti ponosne što su bile dio ove priče. Jedno je sigurno, djevojke koje su ostale u reprezentaciji sigurno će naslijediti ove na najbolji mogući način koje su izašle i ispisati još jednu, novu stranicu ženske juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Indira Faković, Jovana Vasić, Đula Velagić, Dušića Lukić, Dejana Marković, Vladana Barać, Ajla Zukić, Nikolina Vasiljević, Alma Šećić, Fadila Mujkić, Sofija Krajšumović, Selma Hasić, Alma Krajnić, Samra Bajrić, Emka Bašić, Matea Topalović, Elma Husić, Tamara Malinović, Chloe Japic, Irma Jusanović, Iman Šljivo, Ena Taslidža, Sajra Fejzić!

Hvala vam Zmajice! 


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6