XS
SM
MD
LG

Veliki Zvezdin grijeh

Foto: ABA liga

''Kako se postaje šampion ? Tako što izađeš kad je najteže i pobijediš'', kaže legendarni Nebojša Glogovac u ''Nebesjkoj udici''. Upravo tako je Boriša Simanić izdominirao kad je bilo najteže. U majstorici finala ABA lige 2019. godine, prelomni trenutak došao je u par sekundi. Simanić je prvo udario rampu a onda i zakucao i ubio je u pojam Budućnost. Gosti dok su došli sebi, bilo je 20 razlike i nije bilo povratka.

Da bi dobio šansu moraš je i zaslužiti. A kada iskoristiš pravu šansu i povjerenje, moraš biti nagrađen za to. Obično to tako bude ali ne i uvijek. Dokaz da postoje i izuzeci je i slučaj velikog Zvezdinog grijeha, Boriše Simanića.

Boriša Simanić od mladih dana pokazivao je ogroman potencijal. Mnogi su ga htjeli još dok je bio u Budućnosti iz Bijeljine. Međutim, Čović ga je na sve načine pokušavao dovesti u Zvezdu jureći Borišinog oca dugo vremena. Na kraju je i uspio. Simanić je 2014. godine stigao u Zvezdu.

Imao je samo 16 godina ali se vidio ogroman talenat. Prve sezone naravno nije bilo prostora u prvom timu. Bio je dio FMP-a ali i juniorske ekipe koja je igrala finale Evrolige. Ipak, Real je dobio Zvezdu u finalu sa 73-70. U tom finalu, Simanić je ostavio bolji utisak nego Luka Dončić. Simanić je imao 11 poena i 11 skokova te indeks korisnosti 17 dok je Dončić imao 14 poena ali uz šut 5/17 iz igre te je dodao 11 skokova za indeks 12.

Naredne sezone Simanić je bio dio i seniorske ekipe Zvezde. U debaklu protiv Reala u Madridu, debitovao je na EL nivou za seniore i imao deset poena uz dvije rampe. Tada se već vidio ogroman potencijal. I te i sledeće sezone u seniorskom timu dobijao je neke minute ali ne baš previše. Međutim, u sezoni 15/16 zajedno sa Radanovim vodio je tim do novog finala juniorske EL ali su izgubili od Barselone sa 90-82. I u tom meču Simanić je ostavio mnogo bolji utisak nego jedan igrač koji će otići kasnije u NBA. Riječ je o Kurucu koji je imao 145 poena dok je Simanić imao 19 poena.

Da bi se prilagodio na pravi način seniorskoj košarci, Simanić je sezonu 17/18 proveo u FMP-u. Odigrao je odlično tu sezonu. Imao je te sezone sedam poena, tri skoka i tri asistencije u ABA ligi uz 69% šuta za dva i 37% šuta za tri. Nakon te sezone, vratio se u Zvezdu.

Tamo ga je dočekao Milan Tomić, jedini trener koji je radio kako treba sa Borišom. Na ABA Super kupu u Laktašima na početku sezone, Tomić je novinarima obećao da će od Simanića napraviti igrača. Davao mu je šansu i djelovalo je na momente da Simanić više igra radi Tomićevog inata ali je Simanić bio sve bolji i bolji. 

Simanić je na kraju imao sjajnu sezonu. Na ABA nivou imao je sedam poena te po 3,6 skoka i asistencije uz 60% za dva i 45% za tri. Tokom plej ofa imao je nevjerovatne procente. Za dva je šutirao 80% a za tri 75%. Time je pokazao da je sposoban da bude pravi kada je najteže, kao šampion po Glogovcu iz Nebeske udice.

Svi su očekivali da prošla sezona bude iskorak. Svi su očekivali da Simanić bude prva Zvezdina četvorka na EL nivou i da dobije 20-25 minuta po meču. Međutim, desilo se nešto nevjerovatno. Produžili su ugovor Fajeu iako je bilo jasno da on može igrati na EL nivou u kontinuitetu, doveli su bivšeg košarkaša Derika Bruna a van bilo koje logike i Gista su forsirali na četvorci. Kasnije je i Kuridža došao pa je i on igrao. Čak je i Davidovac spuštan na četvorku (boljelo je gledati njega na četvorci protiv Sikme). 

Pitate se gdje je tu bio Simanić ? Pa bio je zadnja rupa na svirali što bi se reklo. I nije pitanje gdje je nego zašto je tu gdje je bio ? Zašto nije dobio šansu ? Zar je moguće da nije zaslužio više nakon sjajne sezone 18/19 i napretka tokom iste ? Da je barem bio neki ozbiljan igrač ispred njega pa i da se kaže. Ali Simanić je bio poslednja opcija a igrali su igrači koji nikakav kvalitet nisu imali, Faje i Braun prije svih a i Gist kao četvorka nije upotrebljiv.

Umjesto da sledeća sezona bude ona prava na najvišem nivou za Simanića, on je bio zakucan za klubu a nekada i tribine. Ovu sezonu tek ne treba komentarisati jer u njoj tek nije dobio pravi prostor. Na kraju je došlo i do prekida saradnje i Simanić je prošle sedmice napustio Zvezdu.

Tako je sve završilo. Iako je došao kao veliki talenat, iako je pokazivao potencijal, Simanić nikada nije dobio pravu šansu i povjerenje. Ima donekle i do njega. Simanić je dobio ogroman ugovor kada je došao i moguće da je malo novac udario u glavu i generalno mu glava nije najjača. Ali, prosto je neshvatljivo da nije dobio veće povjerenje. Prosto je nevjerovatno ko je sve dobijao prostor pirje njega. Prosto je nevjerovatno kako je Zvezda radila sa Simanićem i koliki je grijeh napravila.

Mogu neki pričati o njegovim fizikalijama. Te fizikalije su bile takve i u sezoni 18/19 pa je napredovao tokom cijele sezone i odigrao je odlično one najbitnije utakmice. Prosto, ako neko ima talenat, nisu bitne fizikalije. Ne želim porediti Jokića i Simanića ali nema ni Jokić fizikalije pa je jedan od najboljih košarkaša na svijetu. Bitno je talenat i naravno prostor. Ovo drugo, Simanić nije dobio kad je trebao dobiti.

Prema informacijama koje posjedujem, Simanić će se uskoro priključiti treninzima Mege. Vrlo moguće i da će potpisati i da će sledeće sezone dobiti ozbiljne minute. To će biti šansa da oživi karijeru. Karijeru koja mu je dobrim dijelom uništena radi pogrešne klupske politike.

A nažalost, Zvezda ništa nije naučila na slučaju Simanića i djeluje da bi se mogao u budućnosti pisati sličan tekst i o Radanovu ako se nešto ne promijeni......