XS
SM
MD
LG

“Objektivni” Cviko nanišanio Peteva

Rusmir Cviko

Ivajlu Petevu je na čelo stavljena meta dok još nije bio ni izabran za selektora fudbalske reprezentacije BiH. Posle remija u Finskoj stavljen je i prst na snajperski obarač, sprema se rafalna paljba na bugarskog stručnjaka posle sudara sa aktuelnim svetskim šampionima Francuzima na Grbavici, 31. marta.
Među onima koji su u prvim redovima “borbe protiv Peteva” je, do sada neostvareni stručnjak, Rusmir Cviko, prijatelj Elvedina Begića, bivšeg predsednika FS BiH, otišlog bez pozdrava, koji je sebe video na poziciji selektora mlade reprezentacije BiH umesto Slobodana Starčevića. Nije prošlo!
Cviko, inače je aplicirao i za jednu od profesionalnih direktorskih funkcija u “krovnom” Savezu, je bio neprofesionalni “stručni konsultat” za vreme prenosa utakmice iz Helsinkija. Možda je u pitanju veća neprofesionalnost voditelja i urednika televizije koja ga je pozvala u studio da gostuje i komentariše utakmicu obzirom da je sporna njegova objektivnost zbog činjenice da bio u prošlom sazivu stručnog štaba “A” reprezentacije kod selektora Dušana Bajevića. Zar to nije sukob interesa? Ili je namerno “lansiran u javnost” da fabrikuje “činjenice” pred sve ono što se sprema selektoru Petevu u Sarajevu?
“Projektovani” Cviko za stvaranje fudbalskog nereda će ostati upamćen kao član stručnog štaba koji na klupi Zmajeva, jedini do sada u istoriji reprezentacije BiH, nije ostvario nijednu pobedu! To, međutim, nije pominjao “kukajući” kako Zmajevi nisu pobedili u Finskoj! Bio je jedan od glavnih protagonista fudbalske propasti, ali to mu ne smeta da “vidi i kaže šta to ne valja” u reprezentaciji s kojom se bugarski stručnjak čestito nije ni upoznao. 
Da Ivajlo Petev dobije bar jednu priliku, kakavu je imao Cviko i ostale cvike u reprezentaciji, sigurno bi, daleko nadmašio svoje prethodnike. Zar je moguće da “stručnjak sa TV ekrana” nemoralno “deli lekcije”, truje fudbalsku javnost i “objektivno” sagledava stvarno stanje: da posrnula reprezentacija koju je on trenirao preko noći može da pobedi Fince i Francuze i plasira se na Svetsko prvenstvo?


Rusmir Cviko je bio jedan od glavnih protagonista kulta bahatosti i osionosti uzgajanog u taboru sarajevskog Željezničara kada je ovaj klub nerealno gospodario Premijer ligom BiH. “Stručnost” je dokazao na meču UEFA Lige nacija protiv Italije kada su Branimir Cipetić i Lorenco Insinje bili u duelu pored klupe Zmajeva, a on mahalski dovikivao: “Stisni ga Brane, ne zna on!” Nije bilo gledalaca, pa se sve lepo čulo u TV prenosu.
Od goreg uvek postoji gori. Od Cvike su podliji oni što mu daju prostor i vreme da mediokritetskim komentarima etiketira ljude koje i ne poznaje, te im na čelo stavlja metu manipulišući javnost. “Objektivni” Cviko je nanišanio Peteva, ali je veliko pitanje da li će ga i pogoditi!? U fudbalu nema mesta za barabe.
I na kraju, čija je sada ovo reprezentacija BiH, onih koji navijajući za nju i profesionalnim radom žele joj sve najbolje ili lažnih patriota koji je vole iz ličnih interesa?

Sportski Žurnal