XS
SM
MD
LG

Bilo je ovo sjajno putovanje

Foto: FIBA

Svako putovanje ima svoj početak i kraj. Ima polaznu tačku ali i krajnju gdje se put završava u datom momentu. Nakon završetka putovanja, od putovanja ostaju samo sjećanja. A kakva će sjećanja biti, zavisiće od toga kakve ćete rezultate postići tokom putovanja. A ako govorimo o ovosezoonskom evropskom putovanju Igokee, pa rezultati su istorijski.

Igokea je imala dosta problema u pripremnom periodu. Problemi sa koronavirusom ometali su rad i treniranje ekipe a otkazani su bili i neki mečevi. Samim tim, treneru Bajiću nije bilo lako. Pogotovo jer su prve utakmice u sezoni bile izuzetno bitne s obzirom da je Igokea sezonu otvorila kvalifikacionim turnirom za FIBA Ligu šampiona. ''Bez obzira na sve probleme, mi u Bugarsku ne idemo sa bijelom zastavom i daćemo sve od sebe da se domognemo Lige šampiona'', izjavio je pred kvalifikacioni turnir u Bugarskoj Dragan Bajić za naš portal. 

Igokea je u polufinalu kvalifikacionog turnira igrala sa Klužom. Džeki Karmajkl odigrao je fantastičnu utakmicu i vodio je svoj tim do pobjede. U finalu je Igokea igrala sa Sportingom. Iako je Igokea kvalitetniji tim, meč je bio težak i pun nervoze. Ipak, serijom Nikole Jovanovića Igokea se odvojila i došla je do pobjede i plasmana u grupnu fazu.

Nakon što su se promijenila pravila radi koronavirusa, Igokea je ostala u grupi sa Turk Telekomom, Hapoelom iz Jerusalima kao i ekipom Limoža. Grupa izuzetno kvalitetna gdje imate super bogate ekipe iz Turske i Izraela kao i nekadašnjeg prvaka Evrope, ekipu Limoža.

Iako je grupa bila teška, nekako mi je od starta djelovalo da Igokea tu ima šta da kaže i da Igokea može sa svima igrati. Niko nije razmišljao o prva dva mjesta i o prolazu u TOP16 nego o jednom časnom predstavljanju u Evropi.

Prvi meč je već pokazao da je Igokea sposobna da se bori u grupi sa velikim timovima. Iako je dobrim dijelom meča vodila u Limožu, Igokea je promašila neke otvorene šuteve u završnici i izgubila je. Potom je dočekala ekipu Turk Telekoma. Ekipu koja je nevjerovatno napadački potentna, Igokea je svela na svega 64 poena i došla je do velike pobjede u Laktašima.

Dogovorom sa Hapoelom, oba meča odigrana su u Laktašima. Mečevi su igrani u kratkom periodu i kako to obično biva, bili su potpuno različiti. Prvi meč rešavan je u dramatičnoj završnici i dobila ga je Igokea. I u drugom meču Igokea je igrala dobro nekih 32-33 minuta ali nije imala snage da u dva dana dva puta dobije rivala i Hapoel je na kraju slavio.

Nije Igokea tu stala. U petom kolu u neizvjesnoj završnici, savladala je ekipu Limoža i ostala je u igri za plasman u TOP16. Igokea je mogla proći ili svojom pobjedom u Turskoj ili pobjedom Limoža nad Hapoelom. Igokea je odigrala odličan meč u Turskoj ali je izgubila 94-86. Međutim, iz Limoža je stigla vijest da je Limož dobio Hapoela i počelo je ogromno slavlje Igokee. Slavlje radi plasmana u TOP16 fazu Lige šampiona.

Kada je obavljen žrijeb za TOP16 bilo je jasno da Igokeu čeka baš težak posao. Završili su u grupi sa Tenerifama, koje su četvrte u najjačoj ligi Evrope, Burgosom koji je peti u Endesa ligi i aktuelni je šampion u LŠ kao i ekipom Rige koja je na papiru bar bila najslabija ekipa u grupi. Iako je bilo jasno da Igokei treba čudo kako bi završili ispred jedne od dvije ekipe iz Španije, Dragan Bajić nekoliko puta je rekao da se Igokea nikoga ne plaši i da nisu rekli zadnju riječ u LŠ.

Prvi meč Igokea je igrala sa Tenerifama u Laktašima. Igokea je na minut do kraja 3/4 bila na -4 i imala napad. Međutim, Igokea je loše finiširala treći period te je sa -8 ušla u poslednji period. To kao da je psihički ubilo ekipu i u poslednjem periodu su potpuno pali i izgubili 20 razlike.

U drugom kolu Igokea je upisala prvu pobjedu u TOP16 fazi. Sjajnom igrom i šutem za tri poena, Igokea je sigurno savladala Rigu u gostima. Potom je uslijedio put na Tenerife. Igokea je odigrala fenomenalnu utakmicu. Predvođena nevjerovatnim Karmajklom, Igokea je bila blizu ali je ipak izgubila pet razlike.

Potom je uslijedio dvomeč sa Burgosom. Ekipe su se dogovorile da oba meča odigraju u Španiji s obzirom da je meč u Laktašima ranije odložen radi koronavirusa u redovima Španaca. Bilo je jasno da Igokea mora dobiti oba meča ukoliko želi na završni turnir LŠ.

Prvi meč je bio sjajan sa strane Igokee. Uveli su meč u sporiji ritam, odlično branili šut za tri i tranziciju a izgubili su samo šest lopti. Na kraju su poenima Entonija Klemonsa došli do velike pobjede i ostali su u igri za F8. Međutim, bilo je jasno da će biti izuzetno teško dobiti Burgos dva puta u kratkom periou.

Foto: ABA liga

Već od starta sinoćne utakmice, bilo je jasno da stvari ne izgledaju dobro za Igokeu. Manjak energije, veliki broj izgubljenih lopti i odbrana koja je nekarakteristično mekana za Igokeu. Želje je bilo ali sem nje i šuta za tri poena, ništa drugo nije izgledalo kako treba. Protok lopte u prvom periodu nije bio pravi i već tada je bilo jasno da će Igokea teško napraviti nešto. Neku šansu Igokea je imala u trećem periodu kada su odigrali par dobrih odbrana ali na drugoj strani nisu mogli pogoditi otvorene šuteve i tako su propustili šansu da bar zaprijete Burgosu. 

Na kraju su domaći rutinski slavili i osigurali plasman na F8. Jednostavno, presudilo je iskustvo. Igrači Burgosa navikli su na velike i bitne mečeve u kratkom periodu dok je za igrače Dragana Bajića sve to nešto novo. Zato je donekle i razumnjivo da Igokea nije uspjela energetski isparirati u drugom susretu.

Iako Igokei ostaje još meč kod kuće protiv Rige, jasno je da ni sa pobjedom ne može na F8. No bez obzira na sve, svi u Igokei mogu biti apsolutno ponosni na fantastičnu sezonu. Sa ponosom su predstavljali svoj klub, svoj Aleksandrovac, svoje Laktaše ali i cijelu Republiku Srpsku. Pokazali su svima da moraju poštovati Igokeu ili će se loše provesti i ostvarili su mnogo velikih pobjeda.

Iako Igokein put završava u TOP16 fazi, Igokea zaslužuje čestitke i naklon do poda za sjajnu sezonu u Evropi. A ko zna, možda Bajina četa dogodine napravi i korak više u Ligi šampiona....


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26