XS
SM
MD
LG

Rođeni da tresu protivničke mreže

Srećko i Stefan Balorda

U porodica  Balorda iz živopisnog sela Lješeva koje se nalazi između llijaša i Visokog u Srednjoj Bosni se već generacijama rađaju dobri fudbaleri.

Ovaj fudbalski kraj je iznedrio veliki broj poznatih fudbalskih imena među kojima Brana Balordu koji je nastupao za veliki broj klubova sa ovog područja , potom Branovog sina Srećka, on je nakon uspešne fudbalske karijere sada trener u Švedskoj , na pravom putu da prevaziđe dedu i oca je mladi , talentovani Stefan Balorda , tek nedavno je napunio deset godina, a već je svojim nastupima skrenuo pažnju na sebe.

Porodica Balorda je pravi  primer  stare izreke da „iver ne pada daleko od klade“ , a kako trenutno stvari stoje mlađani Stefan  već obećava  da će postati rasni golgeter kakvi su mu bili i najbliži srodnici.

 -Treniram od svoje pete godine, počeo sam u fudbalskoj školi  FC Vega 2016 godine, tako da moj fudbalski napredak  traje već  više od pet godina . Fudbal mi je od rođenja opsesija, jednostavno iz takve sam porodice gdje je sve vezano za najlepšu sporednu stvar na svetu. Igram uglavnom u ofanzivi kao napadač , kažu da dobro koristim podjednako levu i desnu nogu , dobar sam u skok igri i solidno se  snalazim  u igri glavom. Izgleda   da nam je to u genima  jer su deda i otac bili pravi golgeteri – ističe mladi Balorda

Nakon što je godinu dana  proveo  u FC Vega , Stefanovi nastupi nisu ostali nezapaženi . Skauti švedskog prvoligaša Hamarbija su ostvarili kontakt i prekomandovan je u omladinske pogone ovog renomiranog kluba.

  -U početku sam trenirao sa P 11 - 16 generacijom omladinaca Hamarbija,  potom sam  prekomandovan u Akademiju ovog kluba gdje sam proveo jednu sezonu. Ipak shvatio sam a u dogovoru sa mojim ocem Srećkom koji je jedan od trenera u Hamarbiju  P 11-16 da u tom sastavu imam više prostora za napredovanje i vratio sam se u staro jato. Sada igramo prvu omladinsku ligu Švedske i potpuno sam zadovoljan svojom igrom i nastupima , dobijam pohvale koje prijaju i daju mi dodatni motiv za napredovanje. Uz sve to dobro mi ide i škola odličan sam đak , uz treninge imam vremena za druženje, a  u svemu imam veliku podršku roditelja majke Dijane  i oca Srećka.

Stefan Balorda

Dobri nastupi mladog Balorde se prate , već je u beležnici  selektora omladinskih selekcija Švedske ali njegova je želja da jednog dana bude član i reprezentacije Srbije.

-Već sam bio na par kampova gde se okupljaju mladi talentovani igrači iz cele Švedske. Fudbal  u ovoj divnoj zemlji je u ekspanziji , ima dosta mladih potencijalnih fudbalera. Rođen sam u Švedskoj, ali volim Republiku Srpsku i Srbiju .  Velika mi je  želja da u budućnosti postanem član jednog od poznatih svetskih fudbalskih velikana, a svakako i najdraže mi reprezentacije Srbije - zaključio je mladi Balorda kome se predviđa lepa fudbalska budućnost

Balorde su bili članovi velikog broja klubova, uglavnom su igrali unapadu i bili strah i trepet za protivničke mreže.

Deda Brane , rasni centarfor je nosio dres visočke Bosne, dok je ovaj klub bio drugoligaš bivše zajedničke države, potom je nastupao za Borac iz Čekrčića, Mladosti iz Župče i kakanjski Rudar. Po završetku ratnih dešavanja na ovim prostorima put ga je odveo u Rogaticu gdje je bio trenerMladosti. Trenutno živi u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.

Otac Srećko je takođe bio klasični špic igrač, prve fudbalske korake napravio u Borcu iz Čekrčića, potom igrao za omladince Slobode iz Ljubinića. Nakon ratnih dešavanja je bio član rogatičke Mladost , dobrim igrama je skrenuo pažnju i otišao u Srbiju, nastupao je za AIK iz Bačke Topole ,ČSK iz Čelareva i Vojvodinu iz Tovariševa. Potom se vratio u Republiku Srpsku i igrao zaModriču, a onda i za federalnog prvoligaša Kiseljak.

Internacionalnu karijeru je gradio u Švedskoj, prvo u Asiriski, zatim Topkapiju, Sirjanski, Vasalundu , Vegi FC, bio je omladinski reprezentativac Republike Srpske. Pred mladim Stefanom je svetla fudbalska budućnost i veruje da će biti dosledan naslednik dede i oca.