XS
SM
MD
LG

Kad se dijeli (ne)pravda

Leotar - Izviđač


Leotar - Izviđač

 

Žalosno je kada su u centru pažnje sportskih dešavanja oni koji treba da budu neprimjetni-to su oni koji dijele (ne)pravdu-sudije.

Žalosno je kada oni svojim (ne)dijeljenjem (ne)pravde u drugi plan bace jednu vitešku i sportsku borbu, sudare sportista koji su u sportski megdan uložili mnogo energije da bi pobijedili.

A najžalosnije je kada veliko sportsko ime, svojim postpukom, poprilično ukalja slavu stečenu na sportskomk terenu. Ali o tome ćemo kasnije.

Krenimo redom.

Vitešku borbu dva rivala u rukometnom šampionatu BiH, ekipe koja je pravo sovježenje igrama i rezultatima u Prvenstvu BiH, Leotara i lidera na tabeli Izviđač iz Ljubuškog u potpunosti su zasjenile sudije.

U prvom poluvremenu više a u drugom manje, u nekoliko navrata teško su oštetili ekipu Leotara, jer su imali apsolutno neujednačen kriterijum, pogotovo kod pasivnog napada ali i kod dosuđivanja prekršaja.

Jkulminacija je bila u posljednjim trenucima utakmice kada, nakon što je igrač Izviđača za ruku povukao Tomića u izglenoj situaciji za gol i neriješen rezultat nisu dosudili kazneni udarac. Srećom, nakon kulminacije nezadovoljstva, nije bilo težih posljedica.

Osim možda ove kada je u teren utrčao jedan od članova ekspedicije iz Ljubuškog koji je pokušao da …. u stvari ne znamo šta. Vjerovatno da se obračuna sa nekim na parketu.

 Durgi događaj i možda još drastičnije je bilo na utakmici prvenstva BiH u košarci Leotar – Sloboda.

Detalj iz 27. minuta, Leotar je imao prednost tada od 12 poena,  i koškanje dvojice košarkaša, Boža Đurasovića iz Leotara i Lelića iz Slobode, nisu na adekvatan način zaustavili i spriječili. Pokušaj trenera Leotara Dražena Šegrta da spriječi veći incident, sudijska trojka Milićević, Vlaho i Marić, je „nagradila“ isključenjem sa utakmice. Nepun minut nakon toga, sve se izrodilo u veći incident  koji je rezultirao isključenjem šest igrača, kod Leotara, Boža Đurasovića, Ninkovića i Milidragovića a kod gostiju Lelića (koji je, ruku na srce najzalužniji za sve), Milićevića i Stronga.

U tom trenutku Damir Mulaomerović trener Slobode, nakon par teatralnih gestikulacija, bez potrebe, povlači ekipu sa terena. Nakon svega pet minuta, Tuzlaci su ponovo na parketu, Mulaomerović dobija tehničku grešku, a Sloboda nakon svega ovoga dobija psihološki podstrek da igra mnogo bolje. I na kraju pobijedi.

I tu nije kraj.

Leotar - Sloboda

Sudijska trojka je dijelila lične greške šakom i kapom, Mulaomerović je svaku njihovu odluku u korist Leotara, pratio gestikulacijom, a kriterijum su u potpunosti izgubili. Na štetu obje ekipe. Leotara ipak više.

Nažalost ružna sportska subota u Sportskoj dvorani u Bregovima koju su „začinili“ djelioci (ne)pravde.

I za kraj ponavljamo, žalosno je kad krivda nadvlada pravdu.

Za ljubitelje statistike, a malo ko je nakon svega pogledao rezultat, evo i podataka:

Rukomet:Leotar:Izviđač 22:23

Košarka:Leotar-Sloboda 100:109 (nakon produžetka)

Izvor:hercegsport.com