XS
SM
MD
LG

Olimpijske igre na dohvat ruke

Strahinja Erić je i u tek završenoj sezoni iza nas bio najbolji naš nordijac, a svojim odličnim nastupima došao je do podijuma u Balkanskom kupu, treću godinu uzastopno, a istovremeno je obezbijedio i normu za Olimpijske igre 2022. godine.

U razgovoru za naš portal ovaj nadareni takmičar u skijaškom trčanju ističe da mu je prioritetni cilj i bio obezbjeđivanje norme za Olimpijske igre.

- Ovo je treća godina otkako sam među najboljim ski-trkačima na Balkanu. Već sam dosta upoznat s konkurencijom, koja je i više nego jaka. Ove godine sam i očekivao da će biti teže nego ikada, ali, svejedno, opet sam se iznenadio. Treba napomenuti da je ovo olimpijska godina i da su svi maksimalno spremni. Nadam se da ću i u budućnosti nastaviti s ovakvim skijanjem i da ću se zadržati na podijumu, rekao nam je Erić, pa dodao:

- Prije svega, moj prioritet za ovu godinu bilo je ostvarivanje norme za Olimpijske igre u Pekingu 2022. Imao sam ličnu normu već odavno obezbijeđenu, ali mi je nedostajala nacionalna norma, koju sam uz mnogo napora i uspio ostvariti.

Nažalost, Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da u kontinuitetu ima takmičare na najvišem nivou tako da Erić povremeno nastupi u Svjetskom kupu, a ove godine je nastupio i na Svjetskom prvenstvu koje je održano u njemačkom Obertsdorfu.

- Svako Svjetsko prvenstvo je priča za sebe. Ove godine su me iznenadili mnogi takmičari. Svi su doslovno eksplodirali. Svjetsko prvenstvo pred Olimpijske igre je uvijek najzanimljivije. Nažalost, mi smo previše mali i slabi u svakom smislu da bismo se nosili rame uz rame sa svjetskim silama, ali ipak smo uspjeli da dođemo do toga da stojimo na startnoj liniji sa svima njima.

Kako smo i pomenuli, finansijska situacija je najveća prepreka našim nordijcima da se češće pojavljuju na najjačim svjetskim trkama u skijaškom trčanju.

- Ne volim da kukam i da se žalim, ali finansijski smo previše slabi da bismo išli na svaki Svjetski kup koji bih ja mogao da startujem i to mi je neopisivo žao. Na Svjetskom kupu se stiču mnoge svari koje utiču na uspjeh jednog sportiste kao što sam ja te sličnih meni. U Svjetskom kupu je elita.

Sezona iza nas je prva sezona koja je održana pod strogim Covid protokolima. Prethodna sezona je prekinuta u martu kada je nastupila pandemija koronavirusa, tako da se, osim prekida takmičenja, skijaši nisu ni suočili sa svim pravilima o koronavirusu. Erić ipak ističe da mu to nije predstavljalo veći problem i da se brzo navikao na novu normalnost.

- S koronavirusom nisam imao mnogo problema. Jeste mi smetalo stalno testiranje i sve ostale dodatne stvari koje su se radile zbog koronavirusa i o kojima se trebalo voditi računa pored svih drugih obaveza. Ali, navikao sam se brzo i kada svi poštuju, zašto ne bih mogao i ja. Na mom prvom Svjetskom kupu ove godine nisam mogao da startujem zbog kontakta sa zaraženom osobom i to me je najviše pogodilo, ali na svu sreću sve je na kraju bilo super i to je moj jedini problem s koronavirusom za čitavu sezonu.

Odmora nema mnogo, već počinju pripreme za narednu sezonu koja startuje najesen.

- S treninzima i pripremama počinjem odmah. Već za dvadesetak dana ću obaviti uvodne treninge. Cilj mi je ostvarivanje što boljeg rezultata na Olimpijskim igrama i zato ne dajem sebi previše odmora.