XS
SM
MD
LG

Trener koji je san svakog mladog igrača

Foto: Euroleague

Mladi igrač da bi postao veliki igrač mora dobiti šansu. U vrijeme kada se jure rezultati, kada često košarkaške neznalice vode klubove i žele rezultate preko noći, više nije ni hrabrost dati priliku mladom igraču nego se pretvorilo u ludost. 

Često slušamo priče i pravdanja na našim prostorima kako se sa mladim igračima ne može ostvariti rezultat, kako je veliki pritisak na trenere da ostvaruju rezultate te da oni ne mogu dati mladima prostor. A onda dobijemo primjer da je to moguće i to na najvećem nivou. Jedan trener koji vodi jedan od najvećih klubova u Evropi ima i rezultate ali nalazi konstantno prostor i za nekog novog mladog igrača. Pitate se koji je to vanzemaljac ? Jedan jedini mađioničar Pablo Laso.

Pablo Laso došao je u Real sad već prije deset godina. Tokom tih deset godina bilo je svega. Brojni trofeji u Španiji, dvije titule prvaka Evrope ali bilo je i teških sezona i bolnih pilula poput ''metle'' u četvrtfinalu Evrolige 2016. gdoine kada ih je Fener savladao sa 3-0. Ruku na srce i ova sezona je jedna od mučnijih ali su izvukli plasman u plej of Evrolige i vidjećemo šta će napraviti u završnici sezone.

Međutim, nećemo sada pričati toliko o samim rezultatima nego o tome kakav je Laso zapravo trener. Vjerovatno ne postoji trener koji je više puta bio smijenjen u medijima od Lasa. Nekada imate osjećaj da na prvi poraz krenu priče kako Laso nije dovoljno dobar trener. A onda dođe završnica sezone i u većini slučajeva pokupi bar neki a nekada i više trofeja.

I pored toga što Laso konstantno trpi nevjerovatan pritisak, i pored toga što se od Lasa uvijek očekuju samo i isključivo trofeji, Laso ima dovoljno hrabrosti da pruži šansu mladim igračima i ne libi se da im da bitne uloge.

Naravno, prva asocijacijana mlade igrače u Laso eri je Luka Dončić. Luka je čudo i o njemu je suvišno trošiti riječi. Ali isto tako Laso zaslužuje naklon. Malo ko bi momku od 16-17 godina dao ključeve ekipe u ruke ma koliko taj momak talentovan bio. Pogotovo bi malo njih dalo ključeve velikog Reala u ruke tako mladog momka. Međutim, već od starta Laso je dao veliku slobodu Dončiću. Dao mu je loptu u ruke, Luka je bio taj koji raspoređuje gdje će se kretati igrači pa i duplo stariji poput Rudija, Rejesa i ostalih. 

Dončić je sada jedan od najboljih igrača u NBA ligi a svakako da zasluge idu i Lasu jer mu je dao prostor i povjerenje. I ne može se reći da je Laso dao minute i povjerenje nekome ko bi kod svakog dobio istu ulogu. Pa Boriša Simanić je dobijao Dončića u omladinskim takmičenjima a nikad niko, sem donekle Milana Tomića, nije imao hrabrosti u Zvezdi da Boriši da prostor. I nije to jedini takav slučaj. Mnogo puta se dešavalo na našim prostorima, pogotovo u poslednje vrijeme, da mladi igrači u velikim klubovima ne igraju radi kukavičluka trenera.. A laso je primjer svima kako treba da se radi sa mladim košarkašima.

I nije samo Luka dobio prostor. Tokom Laso ere veliki broj klinaca je dobijao prostor. Preko 20 klinaca je dobilo prostor kod Lasa za deset godina Lasa na klupi Reala. Dani Diez i Alberto Diaz bili su važan dio rotacije u jednom trenutku. Santi Justa bio je i starter mnogo puta i dobijao u par sezona prostor. Vili Ernangomez takođe je imao prostor.

Nikola Mirotić je takođe dobio prostor i povjerenja Lasa i odatle je krenuo njegov put a danas je jedan od najboljih košarkaša u Evroligi. Dino Radončić je bio dio rotacije i dobijao prostor pogotovo u Endesa ligi baš kao i Pantzar.

A i trenutno Laso ima klince kojima vjeruje i kojima daje prostor. usman Garuba je već sa 17 godina bio starter u Evroligi a danas je i više nego bitan igrač u rotaciji Pabla Lasa. A od nedeljnog El Klasika, Real ima novog klinca koji je dobio Lasovo povjerenje.

Foto: Euroleague

Tristan Vukčević, sin bivšeg košarkaša Dušana Vukčevića, dobio je prostor protiv Barselone s obzirom da je Dek otišao u Oklahomu. Mladi Vukčević koji je tek postao punoljetan, odigrao je 20 minuta i imao 11 poena. Iako je Garuba, koji ima 19 godina, igrao 32 minute a Vukčević, koji ima 18 godina, igrao 20 minuta, rezultat nije trpio i Real je nakon četiri vezana poraza savladao Barselonu u El Klasiku.

Tako je Laso nagrađen za hrabrost i vjeru u mlade igrače. Mogao je naravno da dovede iskusnije ali to nije Laso. Prosto on uvijek mora imati bar jednog do dva klinca koje će gurati i kojima će davati prostor. A to Lasa i čini tako velikim trenerom. U vrijeme kad se jure rezultati, u vrijeme kada imamo sve više trenera demagoga i trenera kukavica, Laso je radio prave stvari a za svoju hrabrost često je bio i nagrađivan.

I naravno da postoji ogroman broj klinaca koji su otišli u Real ali nisu dobili šansu u prvom timu. Samo sa EX-YU teritorije ima dosta takvih prijera. Međutim, Laso je sigurno trener koji je san svakog mladog igrača. Nemoguće je da svaki mladi igrač dođe do prvog tima ali kod Lasa oni najbolji mladi igrači zaista dobiju prostor i dobiju njegovo povjerenje.

Šteta je samo što treneri poput Lasa izumiru a što je trenera demagoga sve više i više....


34 .kolo Euroleague
CSKA Moscow 88 : 70 Lyon-Villeurbanne
Žalgiris Kaunas 93 : 78 Panathinaikos
Fenerbahce 67 : 93 Real Madrid
Alba Berlin 81 : 58 Crvena zvezda
Valencia 86 : 81 Baskonia
Zenit Petersburg 86 : 69 Maccabi
Olympiacos 82 : 75 Khimki
Milano 98 : 75 Anadolu Efes
Barcelona 72 : 82 Bayern
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Barcelona 34 24 10 58
2 CSKA Moscow 34 24 10 58
3 Anadolu Efes 34 22 12 56
4 Milano 34 21 13 55
5 Bayern 34 21 13 55
6 Real Madrid 34 20 14 54
7 Fenerbahce 34 20 14 54
8 Zenit Petersburg 34 20 14 54
9 Valencia 34 19 15 53
10 Baskonia 34 18 16 52
11 Žalgiris Kaunas 34 17 17 51
12 Olympiacos 34 16 18 50
13 Maccabi 34 14 20 48
14 Lyon-Villeurbanne 34 13 21 47
15 Alba Berlin 34 12 22 46
16 Panathinaikos 34 11 23 45
17 Crvena zvezda 34 10 24 44
18 Khimki 34 4 30 38