XS
SM
MD
LG

Aleksa Vuković završio jednu od najuspješnijih sezona: Proganja me nastup na Svjetskom prvenstvu

Mladi biatlonac, Aleksa Vuković, i u tek završenoj sezoni je pokazao da će se na njega u budućnosti moći mnogo računati i da se definitivno radi o budućem olimpijskom predstavniku Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za naš portal Vuković ističe da je ovo bila turbulentna sezona, ali istovremeno i jedna od njegovih najuspješnijih u dosadašnjoj karijeri.

- Takmičarska sezona je gotova. Bila je veoma turbulentna, sa mnogo uspona i padova, ali sve u svemu bila je jedna od uspješnijih za mene do sada, počinje naš razgovor Aleksa Vuković.

'Highlight' sezone je svakako Svjetsko prvenstvo za juniore u austrijskom Obertilliachu gdje je imao izuzetno zapažen nastup, osvojio je 42. mjesto, skijao je odlično, ali je platio danak gađanju.

- Zauzeo sam 42. mjesto od 111 takmičara na startu. Promašio sam posljednja dva metka, a na to je dosta uticao pripremni period koji je bio izuzetno loš zbog loše organizovanosti i uslova za trening. Sa dva pogotka više bio bih 15. mjesto i to je rezultat koji nikada niko nije postigao kod nas u istoriji bosanskohercegovačkog biatlona. Napravio sam dobar rezultat, ali žalim za većim dostignućem. To me malo proganja, ali mi i daje snagu i motivaciju za novi pripremni ciklus koji slijedi.

Nastupao je Vuković ove sezone na takmičenjima Balkan kupa, ali i IBU kupa za seniore.

- Ove sezone sam imao takmičenja sa mnogo jakom konkurencijom. Bio sam na Balkan kupu gdje sam osvojio srebro i zlato, nastupio sam na pomenutom Svjetskom juniorskom prvenstvu i osvojio 42. mjesto, a tu su bila i IBU takmičenja seniorskog ranga, gdje kao mlad takmičar nisam pokazao neke rezultate, ali mi je drago što sam svojim učešćem uspio da vidim i naučim neke nove stvari od velikih takmičara koje ću nastojati da primjenjujem da bih postao bolji.

Pandemija koronavirusa je mnogo stvari promijenila, a najviše je istrpio pripremni period.

- U ovoj sezoni zbog pandemije koronavirusa sam morao mnogo da improvizijujem što se tiče pripremnog perioda. Sve se odvijalo u skladu sa mjerama, a internacionalna takmičenja su uspjela da se održe. Trenutno na našem poligonu na Dvorištima ima još snijega, tako da trenažna sezona još traje. Nakon toga slijedi oporavak od tri sedmice i onda krećem u novi pripremni period koji traje devet mjeseci do nove sezone.

U narednoj sezoni želi još veći napredak.

- Trenutno iz ove perspektive cilj za narednu sezonu je da napredujem što više i težim ka tome da napravim nekoliko trka bez promašaja. Naravno, iz takvih performansi će doći i veliki rezultati