XS
SM
MD
LG

Veso Zrilić Leotarova gol mašina

VESELIN ZRILIĆ (1950) je svoju fudbalsku karijeru počeo kao petnaestogodišnjak u Borcu iz Drvara. Tomislav Ivić, trener Hajdukovih juniora (kasnije, između ostalih, i portugalskog Porta sa kojim je dva puta bio prvak Evrope) odveo ga je 1968. godine, u Hajduk iz Splita sa kojim je 1971 postao prvak Jugoslavije. Igrao je u onom čuvenom timu splitskih bilih, Slavka Luštice, u kome su standardni prvotimci bili Holcer, Šurjak, Buljan,, Nadoveza, Jerković, Vardić sve sami asovii i reperezentativci jugoslovenskog fudbala. Poslije dvije i po godine, nakon što su ga tri teške povrede i operacija ključne kosti spriječili da pokaže i više, otišao je u dubrovački Gošk, gdje je vrlo brzo postao glavni igrač i meta mnogih prvoligaški klubova, izmedju ostalog Rijeke, Olimpije, Osijeka i još nekih, ali se on odlučio da preseli u redove trebinjskog drugoligaša Leotara.

Sve što je nakon toga uslijedilo je sada već istorija. Sa preko 200 postignutih golova u saveznom ragu takmičenja čime je postao, najbolji golgeter II svezne lige svih vremena i drugi u jugofudbalu, poslije Slobodana Santrača, te 15 odigranih utakmica u olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije čiji je bio i kapiten, u doba kad je njen selektor bio legendarni Aleksandar Tirke Tirnanić, , Zrilić je nakon deset sezona,provedenih u Leotaru, postao bez imalo sumnje, legenda za života, najbolji i najuspješnji fudbaler koji je ikada nosio njegov dres. Kako to često znaju lijepo reći, istinski poznavaoci trebinjskog fudbala, za Leotar su, u njegovoj dugoj fudbalskoj istoriji igrali mnogi veliki i poznati fudbaleri, ali je samo jedan od njih bio Veselin Zrilič.
Na njegovom oproštaju 1986 godine, u Trebinju je gostovala beogradska Crvena Zvezda u svom tada najboljem sastavu sa Piksijem Stojkovićem, Brankom Elznerom, Vladanom Lukićem, Mitrom Mrkelom i drugim asovima.

Nakon završetka fudbalske karijere, na nagovor prijatelja bio je kratko vrijeme trener Konavljanina i Slavena iz Grude. Živi u Dubrovniku i fudbalom se već odavno jedino bavi gledajuci utakmice na televiziji.

Zahvaljujem se Vesovim saigračima, prijateljima i poštovaocima, čije priloge i izjave možete pročitati ispod objavljenih fotografije, i koji su na taj način doprinijeli da ovaj album bude unikatan i sadržajniji.

O kakvom je fudbaleru bilo riječ, pročitajte u izjavama ljudi iz fudbala…

Vanserijski fudbaler, najbolji centarfor koga sam je gledao u Leotarovom dresu. Koliko smo samo puta, na strani zajedno istčali kontru koja se skoro u pravilu završavala njegovim pogodicima koji su klubu donosili dragocjene bodove., Zdravko Vukašinović
fudbaler Leotara

Njegovi čudesni golovi godinama su bili presudni za udobnu i sigurnu takmičarsku poziciju jednog defacto malog provincijskog kluba u Drugoj saveznoj ligi – Zapad, koja je po mnogima bila samo za nijansu slabija od Prve.
Milorad Migo Bratić kapiten Leotara

Ubijeđen sam da Zrilić nikad, u Fudbalskom savezu Jugoslavije u Beogradu, nije ni vidio, jer znam da ga to nije ni interesovalo, dva velika, uokvirena portreta, dva izuzetna igrača. Jedan je Slobodan Santrač, najbolji prvoligaški golgeter Jugoslavije, a drugi je Veselin Zrilić iz „Leotara“, najbolji drugoligaški strijelac Jugoslavije, svih vremena. Đorđe Vučinić, gl. I odg. Urednik Radio Trebinja

Dugo sam izveštavao za razne listove sa stadiona u Policama i nikad mu nisam dao ispod sedmice. Jer, radi se o igraču koji je na bivšim jugoslovenskim prostorima, primajući loptu od centarhalfa ili od vezista skokom glave lopte tako genijalno slao levo i desno (recimo Baju Ćuriću) i kasnije to pretvarao u pogotke/zgoditke. Njegova statistika mi nije znana, ali sam bio svedokom (trebinjska Begova kuća) pregovora Vujadina Boškova i Zrilića da ga odvede u Novi Sad. Upravo te noći tu sam uz kadaif i koka-kolu uživao s jednom Dubrovkinjom za susednim stolom i čuo da Zrilić odbija ponudu uz „Ne mogu da budem rezerva Petru Nikeziću, velikom igraču“. Ostao je veran Leotaru čiji je dres ne samo natapao znojem nego i proslavio. Dragi moji Hercegovci, legende treba čuvati i poštovati! Dragan Banjacnovinar

Njegovi saigrači govorili su da su u svaku utakmicu ulazili kao da vode sa 1:0 , jer Zrilić će sigurno postići gol. Proglašen je najboljim igračem Leotara u njegovoj dugoj istoriji.
Koliko je bio cijenjen među fudbalerima i trenerima vidjelo se to na oproštajnoj utakmici sa Crvenom Zvezdom koja je došla ui Trebinje sa najjačim sastavom u kopjem su bili između ostali i Dragan Stojković Piksi i Boško Đurovski. Veselin Zrilić nije nikada volio publicitet, držao se uvijek po strani , tih , skroman i nenametljiv, a to je karakteristika velikih
dr Suad Fazlagić, 
klupski ljekar FK Leotar

Ne tako visok, a skok i igra glavom savršeni, šut i desnom i lijevom, vječno gladan golova, jednostavno takvi se golgeteri ne stvaraju, nego radjaju. Ja to sigurno znam, jer sam s njim igarao godinama. Kad uporedim ligu i timove, te igrače protiv kojih i sa kojim je igrao, po meni je Zemin rekord veći od Santračevog. Nikola Grabovac igrač Veleža i Leotara
De Moin Ajova USA

Bosanac (kako je veliki Tirke zvao Zrilića) je čudo od igrača i čoveka. Stavim ga u tim protiv Arapa na jednoj prijateljskoj, sporoj i dosadnoj utakmici. Njega nigde nema, kao da ne igra. Najgori na terenu. Nedelju dana kasnije igramo važnu utakmicu protiv Nemaca, koji su u to doba bili medju najboljim u Evropi. Nas svi unapred otpisali. Od prve minute na terenu nastane rat. Bosanc je celo vreme izluđivao nemačku odbranu. Ništa mu nisu mogli. I mi na opšte iznenađenje pobedimo zasluženo. E to ti je on, igrač kome trebaju utakmice kad se mora i gine, kad treba dobiti rat..Posle susreta pitaju me novinari šta je presudilo..Ma ništa kažem ja, prosta stvar, to što je Bosnac igrao za nas, a ne za Nemce…Aleksandar Tirke Titnanić,
selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije ( U Trebinju 1975 god na proslavi 50god. Leotara.)

Nemoguća vještina jednostavnosti. To je bio rekorder Zrilić.
Vedad Spahović, novinar Oslobodjenja,London

Ne samo trebinjska nego i fudbalska publika Velike Jugoslavije zapamtila je Vesa Zrilića kao beskompromisnog i fer borca i rasnog golgetera kome se apaludiralo na mnogim stadionima širom Velike zemlje.
 

 Krajem, osamdesetih godina prošlog vijeka prisustvovao sam u Fudbalskom savezu Jugoslavije u Beogradu, sastanku predsjednika klubova Prve i Druge savezne lige Istok i Zapad,.
Dvije slike, koje su visile na zidu u sali gdje je bio sastanak, ,privukle su pažnju prisutnim. Na jednoj je bio Slobodan Santrač igrač OFK Beograda koji je u svojoj karijieri postigao nevjerovatnih 212 pogodaka i na drugoj Veso Zrilić. Mnogi su naravno odmah prepoznali Santrača dok su pojedini pitali za Zrilića, je li bre ko je ovo…
A ja sam na to, sav ponosan, odmah glasno reagovao tako da svi čuju……Kako ko je, pa Veso Zrlić, fudbaler Leotara, golgeter Druge savezne lige, čovjek koji je tu odmah na pola koraka iza Santrača.
Nezaboravna i neponovljiva vremena, kad su Leotar i Zrilić bili imena od pretiža i ugleda u jugo fudbalu.

Izo Rokoljpredsjednik FK Leotar, Arnhem.olandija

Nikad neću zaboraviti kako je publika kad bi zabio gol, skandirala To je vuk….to je vuk..riječima iz jedne dječije TV emisije koja se u to doba redovno prikazivala na televiziji.. I bio je vuk, jedini, neponovljiv. Rade Runjevacpredsjednik FK Leotar.

Izvor:hercegsport.com

 


Slavija 2 : 3 Leotar
Tekstilac 3 : 0 Borac
Drina 5 : 1 Jedinstvo
Modriča 2 : 3 Ljubić
Zvijezda 09 4 : 0 Podrinje
Sutjeska 0 : 1 Kozara
Željezničar 2 : 1 Sloga
Sloboda 0 : 2 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rudar Prijedor 30 19 6 5 63
2 Leotar 30 14 12 4 54
3 Zvijezda 09 30 15 8 7 53
4 Željezničar 30 12 10 8 46
5 Tekstilac 30 13 6 11 45
6 Sloboda 30 12 8 10 44
7 Modriča 30 12 7 11 43
8 Kozara 30 11 9 10 42
9 Slavija 30 10 11 9 41
10 Borac 30 11 6 13 39
11 Sloga 30 9 11 10 38
12 Ljubić 30 11 5 14 38
13 Drina 30 10 8 12 38
14 Sutjeska 30 10 5 15 35
15 Podrinje 30 5 6 19 21
16 Jedinstvo 30 4 6 20 18