XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za četvrtfinale Evrolige

Foto: Euroleague

Nakon 306 odigranih utakmica i 34 odigrana kola, Evroliga je došla do završnice. Naime, u utorak kreće plej of.

Barselona će u četvrtfinalu igrati protiv Zenita. Ekipa Šarasa Jasikevičiusa bila je prva u regularnom dijelu Evrolige. Iako je bilo nekih sporadičnih oscilacija, igrali su najbolju košarku ove sezone. Defanzivno su veoma moćni i vidi se već Šarasov poečat. Posebno impresivne odbrane bile su u nekim mečevima kao što je Armani u Milanu u 4/4 ili Fener u Istanbulu. U tom defanzivnom dijelu mogu se povući paralele sa igrom Žalgirisa. 

Foto: Eurohoops

Što se ofanzivnom dijela tiče, Barsa je tu zaista mnogo moćna. Mirotić je jedan o najboljih igrača Evrolige, Higins je iskusni i prekaljeni rutnier. Abrines igra sjajno ove sezone, Kalates donosi i dobre i loše stvari a vidjećemo kakav će u završnici sezone biti i Pau Gasol.

Rival će im biti Zenit. Ćavi Paskval odradio je fenomenalnu sezonu u Rusiji. Imaju kvalitet ali pitanje je koliko kvaliteta imaju da iznenade Barsu. Sve kreće od Pengosa koji igra fenomenalno ove sezone. Ostatak bekovske linije je odličan i uvijek iskoči neko. Beron je imao maestralnih utakmica, Rivers takođe a Holins je odličan bio u prvom dijelu sezone. Pod košem imaju Gudaitisa i Tomasa koji igraju dobro.

Kakvu seriju možemo očekivati ? Zenit ako bilo šta želi, mora da se figurativno rečeno pobije sa Barsom. Ukoliko mečevi budu lepršavi, Zenit nema šta da traži. Međutim, u utakmicama koje bi bile tvrde i na mani broj poena, Zenit bi mogao tražiti svoju šansu. Ali čak i tada, Zenitu neće biti lako. Mogu dobiti jedan meč ali više od toga, pa realno jako teško.

Oni mogu igrati čvrsto ali može i Barsa. Oni mogu da igraju na adut odbrane ali može i Barsa. Međutim, Zenit jedino tako može imati šanse da nešto uradi u ovoj seriji. Moraće ići sa nekim kalkulacijama i rizicima. Sigurno će rizikovati sa šutom Kalatesa jer su tako dobili Barsu u Rusiji a i u Kataloniji su bili blizu pobjede jer je Kalates promašivao otvorene trojke. Takođe, Mirotić može biti loš po svoj tim kad uđe u nervozu. E sad, da li ga Vil Tomas može uvesti odbranom u nervozu, ostaje da se vidi. 

Kad se sve sabere i oduzme, Barsa je veliki favorit. Proćiće vrlo vjerovatno a eventualno Zenit može dobiti jedan meč.

Jedan od najzanimljivijih melečva, biće duel CSKA i Fenerbahčea. CSKA ima turbulentnu sezonu. Prvo je Milutinov radi povrede završio sezonu a onda je radi sukoba, Itudis otjerao Džejmsa. Samim tim CSKA nije ni blizu jak kao što bi bio. Erik nije sigurno dostojna zamjena za Milutinova a Lundberg koliko god imao potencijala, teško može biti prava zamjena za Džejmsa. Faktički sve oči bićše uprte u Vila Klajburna i Toka Šengeliju. Klajburn ima kvalitet i bio je sjajan u najvećim mečevima dok je Toko znao zakazati u tim novim mečevima.

Fener je zaista imao nesvakidašnju sezonu. Počeli su sa 5-10 a onda dolazi Gudurić, oporavljaju se Veseli i De Kolo te serijom 15-2 dolaze do četvrtfinala. Na kraju jesu izgubili dva meča ali to im nije bilo toliko bitno. Međutim, ono što je bitno, Kokoškov se nalazi u problemu sa izostancima. Jan Veseli je povrijeđen i skoro sigurno propušta prve dvije utakmice što će biti veliki hendikep. Veseli se sjajno razumije u pik igri sa De Koloom a bitan je i za odbranu i za građenje skoka. Zato će biti veliki problem za Fener što seriju kreću bez njega.

Foto: Eurohoops

Obje utakmice ove sezone bile su fantastične. CSKA je slavio u Istanbulu i to u meču u kojem je Fener bio cijelo vrijeme bolji a okrenulo se sve isključenjem De Koloa. Fener je sa druge strane slavio u Moskvi, u meču u kome su igrali jako dobro. Što se ove serije tiče, veoma važan odnos biće u tome koja će se vanjska linija nametnuti. Nakon odlaska Džejmsa, Fener sigurno ima veći potencijal. Tu su Nando i Gudura koji su svakako dvije najvažnije karike Fenera a pored njih su i momci poput Edija i Mahmutoglua koji mogu pogoditi bitne šuteve. Edi je pogotovo odličan šuter koji je u oba meča izrešetao CSKA. Problem u vanjskoj liniji Fenera jeste taj što Braun igra kriminalno loše ove sezone. CSKA će se uzdati u Heketa, koji je dosta potcijenjen. Tu je i Strelnieks a Lundberg ima potencijal mada se tek mora dokazati na najvišem nivou.

Pod košem bi Fener imao dominaciju da je tu Veseli. Ovako, moraju se uzdati u O'Kvina koji igra sve bolje i bolje. Tu je i Duverioglu koji se nije proslavio ove sezone. Jedan od  faktora na strani Fenera mogu biti momci poput Pjera i Bartela. Pjer je sjajno pojačanje ispod radara dok je Bartel neko ko radi dosta toga. Sa druge strane, Šengelija je svakako najvžniji u unutrašnjoj liniji. Foitman je neko ko može da se otvara u širinu i trojkama da donese ekstra kvalitet dok se u Erika uzdaju što se tiče skokova.

Za Fener je bitno da Nando i Gudura budu na svom nivou te da se uvijek neko poput Pjera, Edija ili Bartela doda. Takođe, veoma je važno kakvu će odbranu igrati na Šengeliji i Klajburnu. CSKA će fokus odbrane staviti sigurno na De Kolou jer ako bi ga zaustavili, imaju šansu za pobjede bar u mečevima gdje nema Veselog. 

Biće ovo veoma neizvjesna serija. Da je Vesseli tu, Fener bi bio sigurno mnogo bliži prolazu ali i ovako prognoza je da Fener prolazi sa 3-1.

Efes će u četvrtfinalu igrati protiv ekipe Reala. Efes je loše otvorio sezonu ali drugi dio, pogotovo završnicu, odigrali su sjajno. Otkako je Larkin ušao u pravu formu i otkako se oporavio, zaigrali su bolje. Zadržali su skoro cijeli tim iz prošle sezone i faktički su samo Musu tokom sezone doveli a i on ne dobija mnogo prostora. Real ima turbulentnu sezonu. Odlazak Kampaca u NBA kao da ih je presjekao a u završnici sezone isto se desilo i sa Dekom. Djeluje da su oni zaodovoljni sa samim plasmanom u plej of i već su krenuli sa planovima za narednu sezonu.

Jeste Real veliki tim ali baš djeluju loše i potrošeno. Trenutno ne djeluje da mogu bilo kako parirati Efesu. Čak štaviše, biće veliko iznenađenje ako ostvare više od jedne pobjede. Čak je mnogo realnije da izgube 3-0 nego da dođu do dvije pobjede ili prolaza u ovoj seriji.

Veoma interesantna serija biće između Armanija i Bajerna. Armani smo svi sa podsmijehom pratili pa godinama unazad ali konačno djeluju dobro. Okupili su jako moćan tim ali i tim koji je u godinama i kome će biti teško da se oporavlja između utakmica u plej ofu. Na sve to, Dilejni je rovit što im je dodatni problem. Međutim, svakako imaju kvaliteta. Rodrigez, Šilds i Datome mogu šuterski donijeti mnogo, Ledej je tu da radi posao u oba smjera a o Kajlu Hajnsu suvišno je pričati.

Foto: Bayern Munich

Šta tek reći za Bajern ? Trinkijeri je odradio fantastičnu sezonu i biće vjerovatno trener sezone u Evroligi. Sa prosječnim timom došao je do petog mjesta i preporodio svakog igrača. Lučić, Rejnolds, Baldvin, pa svako od njih je odigrao za klasu bolje nego do sada u karijeri. Igraju čvrsto, sa akcentom na odbrani i timskoj košarci. Uvijek neko može iskočiti iz drugog plana i donijeti dobre stvari Bajernu.

Što se same serije tiče, bez obzira na dobre igre tokom sezone veliki je upitnik iznad Armanija a prije svega radi godina ekipe. Takođe, nekako im se ne može vjerovati radi ''radova iz prošlosti''. Sa druge strane, Bajern igra odlično. Oba puta ove sezone Armani je dobio Bajerna a teško je očekivati da nastave sa svim pobjedama. Moguće da ova serija ode i u peti meč a prednost bih dao Bajernu.