XS
SM
MD
LG

"Crveni" u Zemunu hvataju zalet za odlučujuće utakmice

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Prvoligaška trka ušla je u završnu etapu, a fudbalerima Radničkog 1923 ovog vikenda se pruža lepa prilika da uvećaju bodovnu prednost u odnosu na svoje glavne konkurente u borbi za plasman u superligaško društvo. Kragujevčane u subotu od 16 časova očekuje gostovanje već "otpisanom" Zemunu, gde će pokušati da opravdaju epitet lidera na tabeli i upišu nove važne bodove na putu ka željenom odredištu.

Sticajem okolnosti, "crveni" su prethodnog vikenda umesto na zelenom terenu, do sva tri boda došli za “zelenim stolom”. Ekipa Borca 1926 je na “Čika Daču” stigla sa unapred pripremljenim scenarijom, koji je trebao da predstavlja izraz bunta protiv odluke Disciplinske komisije FSS, kojom je čačanski tim kažnjen oduzimanjem bodova.

Kragujevčanima je tako pripala uloga nemih posmatrača u ovom performansu, da bi na kraju čitav slučaj zaključio direktor takmičenja Aleksandar Pivić, koji je shodno pravilima registrovao ovu utakmicu u korist domaćina.

- Mi smo odradili sve što je bilo do nas da se na najbolji mogući način pripremimo za tu utakmicu. Na sve ono što se potom dešavalo, jednostavno nismo imali mogućnost da utičemo. Ono što je bitno, to je da sva ta dešavanja nisu značajnije poremetila neki naš fokus. Ostavili smo tu utakmicu iza sebe i nastavili u miru da se pripremamo za naredne takmičarske izazove – konstatovao je Dejan Joksimović, koji je upravo na pomenutoj utakmici debitovao u ulozi šefa stručnog štaba kragujevačkog prvoligaša.

Sa nova tri boda iz duela sa Čačanima, fudbaleri Radničkog 1923 su se dodatno približili ostvarenju svog superligaškog sna. Ipak, odlučujuće bitke tek predstoje, a na Šumadincima je da istraju u ovoj borbi do kraja i pokažu da zaslužuju mesto u elitnom rangu takmičenja.

- Sigurno da smo svesni tog nekog bremena i odgovornosti, posebno sada kada smo došli maltene nadomak cilja. Mislim da imamo iskusnu ekipu, igrače koji su kroz ovakve situacije prolazili nebrojeno puta, i ubeđen sam da ćemo uspeti da se domognemo Super lige, što po igrama i rezultatima tokom čitave sezone u potpunosti zaslužujemo – tvrdi Joksimović.

Da li je kragujevački prvoligaš zaista prevazišao period rezultatske krize i ima li dovoljno snage da izdrži sam finiš prvenstvene trke, pokazaće gostovanje mladoj ekipi Zemuna, koja je šest kola pre kraja sezone izgubila i teoretske šanse za opstanak u ligi, ali ne i želju za dokazivanjem, posebno protiv tako respektabilnog rivala kao što je lider Prve lige Srbije.

Za Kragujevčane je jako važno da uspešno prebrode ovo gostovanje i naprave najbolju moguću uvertiru za dve verovatno presudne utakmice za plasman u Super ligu, sa Loznicom kod kuće i protiv Kolubare u gostima.

- Bez obzira što je i matematički ispala iz lige, Zemun je ekipa sa velikim karakterom, koja tokom čitave sezone maksimalno izgara u svakoj utakmici. Evidentan nedostatak iskustva za ovaj rang takmičenja, oni nadoknađuju frenetičnom borbenošću. Zbog toga i ne čudi što ih nijedna ekipa od starta sezone nije nadigrala. Svakako da je individualni kvalitet na našoj strani, ali očekujem jednu zahtevnu utakmicu, u koju moramo ući maksimalno fokusirani, ukoliko želimo do bodova – poručuje strateg Kragujevčana.

Jesenas je Zemuncima malo nedostajalo da se sa gostovanja u srcu Šumadije vrate sa sva tri osvojena boda. Iznenađenje na “Čika Dači” sprečio je Vladimir Ćirović, koji je sa dva pogotka u samoj završnici utakmice doneo domaćinu preokret i očekivani trijumf.

- Ja se iskreno nadam da su igrači uspeli da izvuku značajne pouke iz te utakmice i da nećemo sebe ponovo dovesti u sličnu situaciju. Zbog toga je neophodno da u subotu od prvog minuta uđemo maksimalno angažovano, da probamo što je pre moguće da “otvorimo” protivnika, što bi nam u većoj meri olakšalo posao u nastavku susreta – smatra Joksimović.

Za mladog Nikolu Ristovića, koji je tokom zimske pauze upravo iz Zemuna stigao na “Čika Daču”, ovo će biti prvi put da igra protiv kluba u kome je igrački stasao.

- Svakako će mi biti jako neobično da igram protiv kluba u kome sam proveo pune četiri godine i za koji me veže puno lepih uspomena. Zemun je jedna mlada i borbena ekipa, uz dva iskusna igrača Đalovića i Mijailovića. Sigurno će biti veoma motivisani u predstojećem duelu sa nama, što od nas zahteva maksimalan pristup, kako bismo došli do važnih bodova – izneo je svoja očekivanja Ristović.

Utakmice Radničkog 1923 i Zemuna su prethodnih godina donosile pravu feštu na tribinama u režiji dve bratske navijačke grupe, kragujevačkih “Crvenih đavola” i zemunskih “Taurunum bojsa”. Nažalost, zbog dobro poznatih epidemioloških razloga predstojeći duel Kragujevčana i Zemunaca biće odigran u kamernoj atmosferi i bez prisustva publike.