XS
SM
MD
LG

Vanzemaljac kojeg je uživanje gledati

Foto: Golden State of Mind

IMa tako igrača koji igraju dobro. Ma šta dobro, koji igraju vrhunski. Ali u isto vrijeme imaju neku crtu radi koje ne volite tog igrača. Poštujete majstorije tog igrača ali prosto ga ne volite gledati. 

Svako od nas ima nekog takvog igrača. Možda će vas iznenaditi kada vam kažem ko je meni takav bio ali sve manje jeste. Stef Kari dame i gospodo. Poštovao sam ga uvijek kao jednog od najboljih šutera u istoriji ali nisam volio da ga gledam. Možda će neko reći radi finala Golden Stejta i Klivlenda gdje je GS imao više uspjeha za razliku od mog Klivlenda. Ali nije do toga. Bili su u istom tom Golden Stejtu Klej Tompson i Drejmond Grin pa sam obožavao obojicu uvijek.

Ali Stef je imao nešto iritantno u sebi. Bar je tako bilo iz mog ugla. Radio je čuda ali u isto vrijeme i iritirao. Djelovao je umišljeno, arogantno i bahato dok sam gledao utakmice Golden Stejta. Pogotovo sam mu zamjerio kad je u šestoj utakmici finala 2016. godine ljutito bacio zaštitu za zube ka navijačima Klivlenda nakon što je zaradio šesti faul.

Međutim, kako neki igrači mogu da vas nekako iritiraju, isto tako mogu da vas natjeraju da uživate u njihovim igrama. E tako je Stef uradio ove sezone. Natjerao je i mene da uživam u njegovim igrama.

Golden Stejt je okupio sasvim dobru ekipu za ovu sezonu. Djelovalo je da su svi zdravi i da će se ponovo bar za početak naći u plej ofu a onda boriti i za velike stvari. Međutim, pred sam start sezone desio se pravi šok. Nova teška povreda Kleja Tompsona i kraj sezone. Kasnije je dobar dio utakmica propustio i Drejmond Grin koji je nevjerovatno potcijenjen košarkaš. Njegov IQ je jedan od najvećih u NBA ligi što je nebrojano puta pokazao. Fenomenalan osćejać za igru, čitanje protivničke igre te sjajan pregled igre u napadu. To samo govori koliko fali ekipi kada nije tu.

Ali bez obzira na sve probleme, Golden Stejt se bori za plej of a trenutno se nalaze na poziciji koja vodi u plej in. Kako ? Pa prosto imaju Stefa. Mislim, košarka jeste timski sport i ima tu još dobrih igrača ali izuzmite im Stefa i biće bara bara sa Minesotom.

Kada gledate Golden Stejt, imate osjećaj da Ubre može poentirati samo zakucavanjima. Naravno da nije tako ali prosto je takav osjećaj. Endru Vigins je jedan od poprilično precijenjenih igrača. Ne igra toliko loše ove sezone ali opet kažem, bila bi tužna sudibna Golden Stejta da je on glavni igrač. Djeluje da od Vajsmena nisu dobili šta su htjeli ali bar je još mlad. Klupa im nije pretjerano jaka sa kvalitetom i da nema umjetnika Karija, bilo bi mučno gledati Golden Stejt.

A Kari je zaista umjetnik. Kako su legendarni slikari stvarali umjetnine tako Stef stvara umjetnost sa loptom u rukama. Ono što on radi je neviđeno. Čovjek se igra košarke i ono što on radi u stvarnosti kao da je u pitanju igrica.

A odbrane za to nema. Šta god uradili, naćiće način da vas izigra. Na kraju krajeva pa kako braniti igrača poput Stefa ? Na stranu sad i njegova preciznost ali odakle on daje trojke ? Često potegne u tranziciji trojku, često potegne sa devet-deset metara. Pa kako to braniti ? Opet, ako ga u pozicionom napadu udvojite na tih devet-deset metara, sigurno će naći načina da asistira nekome ko će garantovano ostati sam.

Nekada čak djeluje kako god da ga branite, kad je u ritmu zatrpaće vam koš. Čak da ga branite na njegovoj polovini, popeće se na tribine i dati vam nekoliko trojki. A kad neko tako igra i kad vuče na svojim leđima ekipu koja je bez njega ništa specijalno, onda ga morate zavoljeti čak i ako niste bili njegov fan.

Stefove statistike su tek impresivne. Vejrovatno će biti u klubu 50/40/90 na kraju sezone. Posebno su impresivni neki mečevi gdje je pogađao dvocifren broj trojki uz fenomenalne procente pa je tako imao mečeva sa 10/16 i 11/18 za tri. Čak i da je svaki put sam na šutu, fenomenalni su procenti. A tek dobivaju na značaju radi toga što je dobar dio tih trojki bilo teško pogoditi.

Dokle će Stef dovući, bez njega prosječnu ekipu Golden Stejta, ostaje da se vidi. Ali ako ništa jedno je sigurno. Čak i da ga niste voljeli ovom sezonom vas je natejrao da ga zavolite kao igrača i da makar radi njega, ako nikog drugog, gledate mečeve Golden Stejta.