XS
SM
MD
LG

Vogošća došla do pobjede u posljednoj minuti i uzela visočkoj Bosni bodove spasa

Foto: A. Đulović

Već treći put u protekle tri sedmice sastali su se rukometni klubovi Vogošće i Bosne iz Visokog. Prva da susreta igrali su u sklopu Kupa BiH gdje su Vogošćani slavili dva puta po 28-27, u jako neizvjesnim utakmicama kako to i sam rezultat sugeriše. Tako je bilo i ovog puta, osim što su se danas ove dvije ekipe sastale u okviru 26. kola Premijer lige. Današnja utakmice bila je odigrana, zanimljivo, u dvorani u Hadžićima. Naime, Visočani su od Saveza dobili suspenziju svoje dvorane u Visokom, u trajanju od tri meča. Ništa previše čedno u ovoj situaciji ne bi bilo, da već dvije od te tri utakmice tim Bosne nije igrao u dvorani "Amel Bečković" u Vogošći, od kojih je jedna bila i domaća utakmica protiv Vogošće u Kupu, a druga premijerligaška protiv rivala za opstanak - Iskre iz Bugojna. Međutim, za današnji meč promjenili su prijavljenu lokaciju u Vogošći za onu u Hadžićima, indikativo baš pred veoma važan meč Premijer lige protiv Vogošće.

Zaista Visočanima je ova utakmica, odnosno pobjeda u njoj i novi bodovi, bila od velikog značaja. Trijumfom su mogli da se primaknu na samo bod zaostatka od "sigurne zone", tj. 13. mjesta na kojemu se trenutno nalazi Lokomotiva iz Brčkog. Vogošći sa druge strane, koja je u odličnom rezultatskom nizu (7 pobjeda u posljednjih 8 mečeva u svim takmičenjima), vidjela je priliku za još jednu pobjedu kojom bi se dodatno primakli vodećim ekipama lige i mjestima koja vode u evropska takmičenja.

Bosna je nešto bolje otvorila utakmicu. Iako se igralo "gol za gol" Visočani su održavali jedan gol prednosti sve do rezultata 5-4, a Praščević je čak u tom periodu promašio izlazak 1 na 1 sa golmanom Vogošće koji bi donio i dva gola prednosti. Ispostavilo se da je to bilo posljednje vodstvo domaćih u utakmici, iako je ona donijela nevjerovatnu završnicu i mogla otići u bilo kojem smjeru. Vogošća tada pravi veliku seriju od 5-0 i golovima Memića, Benića, Isakovića i Ćelice dolazi do 5-9. U ovom periodu gosti su čak imali i igrača manje, ali ni to im nije smetalo da odigraju odličnu sekvencu. Ovu već veliku prednost Bosna je uspjela 5 min. do kraja poluvremena smanjiti na "samo" dva razlike.  Adson Bajrić je pogodio za 11-13, a tom prilikom je dosuđeno i isključenje za Vogošću, pa se očekivao možda i potpuni povratak tima iz Visokog do kraja prvog poluvremena. Ipak, Vogošća preko Duška Ćelice još jednom pogađa sa čovjekom manje i tako pokazuje svoj kvalitet. Bosna do kraja također poentira još jednom, šutem sa svoje polovine u praznu mrežu (Vogošća igrala bez golmana u napadu), pa se na odmor otišlo pri rezultatu 12-14.

Drugi dio mnogo bolje otvara Vogošća. Preko Memića i Barakovića dolaze do brzih golova pa je rezultat 12-16. Potom je Buljina sa penala zaustavio seriju gostiju, a Ombaša pogodio za 13-17 i još jednu prednost od 4 gola. Vogošća tada dobija isključenje, ali se uspijevaju odbraniti od idućeg napada Bosne. Uslijedilo je i drugo isključenje, a sve što su Visočani uspjeli uraditi sa čak 2 igrača više bio je jedan gol. Pri tome nisu imali ni sreće jer su presjekli jednu loptu kada je Vogošća napadala sa 5 igrača i bez golmana, ali požurili su sa šutem i pogodili samo stativu potpuno praznog gola. Bilo je 14-17. Vogošća je čak pogodila i za 14-18, i činilo se da su slomili otpor Bosne, koja je zaista izgledala bespomoćno u tim trenutcima. Međutim, ovaj meč u tom trenutku dobio je novi, posve nelogičan smjer. Rukometaši iz Visokog su zaigrali mnogo bolje, tek kada su se u protivničkoj ekipi u igru vratila oba isključena igrača. Preko Kese i Osmanhodžića prave seriju i dolaze na samo gol zaostatka, a onda oni sa igračem manje, golom Hrnjića, dolaze do egala - bilo je 18-18. Desilo se to 16 minuta prije kraja utakmice i uslijedila je odlična završnica. U narednih 5 min. oba tima postižu po 3 gola, pa je na semaforu bilo 21-21.

Foto: A. Đulović

Jedan odličan šut Adisa Hrbata i kontra koju je poentirao Baraković, u sljedećem napadu, Vogošću opet dovode na dva razlike, 21-23. No, Bosna se još uvijek predavala pa uspjevaju da i to nadoknade. U 57. minuti rezultat je bio 25-25. Tada Memić pogađa za još jedno vodstvo gostiju, a ubrzo po tome Bečejac daje gol na drugoj strani, pa je minut i po do kraja 26-26. Bila je to zaista nevjerovatna završnica, koju je dodatno mogao za svoj tim uljepšati Hrnjić, koji u 59. min. izlazi sam na Efendića i u prilici je da konačno dovede Bosnu u vodstvo i približi toliko željenoj pobjedi. Ipak, fantastički golman Vogošće skida mu zicer, a trener gostiju Adem Bašić zove tajm aut pred posljednji napad svoga tima. Pauza i savjeti su očigledno urodili plodom, jer je akcija Vogošće išla na Memića a on je dosta lako zabio za 26-27, 30-ak sekundi prije kraja. I Milan Hovorka na drugoj strani je iskoristio tajm aut da pokuša pripremiti posljednji napad Bosne, i proba izvući barem neriješeno, no nisu bili uspješni. Dogovoreno je bilo da šut preuzme Bečejac, što se i desilo, ali  internacionlac iz Srbije  promašuje.

Ostalo je konačnih 26-27 za Vogošću, što je zanimljivo i treća minimalna pobjeda ovog tima nad Bosnom iz Visokog u protekle 3 sedmice. Vogošća će još i odmoriti predstojećeg vikenda, budući da je na rasporedu meč sa Slavijom, koja je već odavno odustala od takmičenja, pa će "Vogeri" i tu upisati bodeve i nastaviti svoj sjajan niz. Potpuna oprečna situacija u redovima Bosne, koja ide na teško gostovanje u Gračanicu i nada se da će tamo nadoknaditi ono što je propustila danas.

RK Bosna Visoko - RK Vogošća Poljine Hills 26-27 (12-14)

Bosna: Osmanhodžić, Sirčo En., Bajrić, Hasagić, Alihodžić Ir., Keso, Bečejac, Buljina, Burić Ma., Karavdić, Praščević, Sirčo Se., Babić, Hrnjić, Jamaković Em. Trener: Hovorka Milan.

Vogošća:  Čabaravdić, Kadrić, Đapo, Sirčo, Čelica, Efendić, Čordalija, Ombaša, Semić, Jelačić, Memić, Hrbat, Baraković, Isaković, Benić, Džemidžić. Trener: Bašić Adem.

 

Foto: A. Đulović

 


Hercegovina : Krivaja
Maglaj : Borac M:TEL
Konjuh : Leotar
Sloboda : Gračanica
Sloga : Čapljina
Goražde 30 : 40 Izviđač
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izviđač 21 18 2 1 38
2 Borac M:TEL 21 13 3 5 29
3 Gračanica 20 12 2 6 26
4 Leotar 20 10 4 6 24
5 Sloboda 20 9 5 6 23
6 Vogošća 21 9 4 8 22
7 Konjuh 20 10 2 8 22
8 Krivaja 21 9 2 10 20
9 Sloga 20 7 2 11 16
10 Goražde 21 7 2 12 16
11 Maglaj 20 8 0 12 16
12 Hercegovina 21 6 0 15 12
13 Čapljina 20 1 0 19 2