XS
SM
MD
LG

Zvezda ili Budućnost ?

Foto: ABA liga

ABA liga ušla je u samu završnicu. Ostalo je da se odigra finale a u njemu će se treći put uzastopno sastati Crvena zvezda i Budućnost.

Zvezda je imala jako turbulentnu sezonu. Čak ne toliko u ABA ligi koliko u Evroligi. Bilo je promjena u igračkom kadru a bilo je promjena i na klupi. Na kraju su regularni dio ABA lige završili na prvom mjestu a u polufinalu su u tri utakmice izbacili Igokeu.

Budućnost je dosta dobro selektovala ekipu a tokom sezone faktički je samo Dela Vale došao umjesto Vona a desila se i promjena na klupi. Iako su oba puta dobili i Zvezdu i Partizan, Budućnost je završila na drugom mjestu u regularnom dijelu sezone. U polufinalu su izbacili Mornar u dvije utakmice.

Što se tiče ove serije, biće sigurno veoma zanimljivo i interesantno a pokušaćemo navesti najbitnije stvari za ovu seriju.

Zvezda je defanzivno baš potentna ekipa. Međutim, u prvoj utakmici imaće problema jer vjerovatno nema Voldena. Samim tim, odbrana bi mogla trpjeti u toj utakmici a i svakoj gdje eventualno Voldena neće biti. Hol nije ni blizu efanzivno jak i recimo Klemons ga je uništavao u seriji sa Igokeom.

Budućnost ima isto defanzivnog potencijala ali otkako je Milojević tu, igraju dosta bržu košarku. E sad, koliko bi takav stil bio dobar za finale, ostaje da se vidi. Djeluje da će se ipak morati u određenoj mjeri prilagoditi ritmu Zvezde, pogotovo u Beogradu.

Zvezdina igra će dosta zavisiti od Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića. Naravno da se najviše očekuje od Lojda ali će na Lojdu biti i fokus defanzive Budućnosti. Davidovac i Dobrić su često u ovakvim mečevima donosili mnogo Zvezdi pa se isto očekuje i sada. E sad, kako će izgledati vanjska linija Zvezde, veliko je pitanje. Volden će svakako igrati u nekom momentu ali vjerovatno ne prvu pa će biti važan doprinos Hola, Uskokovića, Radanova. Ali svakako se u vanjskoj liniji najviše očekuje od Lojda. Moguće i da će Davidovac igrati neke minute na jedan i dva u odsustvu Voldena.

Što se tiče vanjske linije Budućnosti, sve polazi napadački od sjajnog tandema Kobs-Ivanović. Obojica igraju briljantnu sezonu i od njih se mnogo očekuje. Popović i Šehović će biti zadužen da ''rove'' u odbrani a bitan će doprinos biti iAmadea Dela Valea. Dela Vale nije dobro otvorio svoj boravak u Budućnosti ali kako vrijeme prolazi igra sve bolje i bolje. Važno je i kakav će Edžim biti. On će defanzivno vrlo vjerovatno čuvati Lojda a od njega se i u napadu očekuje određeni doprinos.

 Zvezda će imati probleme na četvorci. Moguće da će se Davidovac povremeno spuštati na četiri. Kuridže nema sigurno u prvom meču a upitan je i za dalje. Simonović se dosta muči i veliki je upitnik iznad njega i kakav doprinos on može donijeti jer je bio veoma loš protiv Igokee. Što se tiče Rita, on bi mogao pomoći ali vidjeće se kakvu će ulogu imati. Sa druge strane, Edžim će vjerovatno dobiti neke minute na četiri. Danilo Nikolić je uvijek dobar protiv Zvezde i neko je ko može dosta doprinijeti u ovoj seriji svojim šutem a tu je i iskustvo Luke Mitrovića.

Pod košem je Zvezda u problemu. Istini za volju Lendri Noko igra jako dobro u poslednje vrijeme ali Kuzmić je zaista u lošoj formi. Sa druge strane, Vili Rid igra fantastičnu košarku ove sezone i ispostavio se kao pun pogodak. Apić se ispostavio kao promašaj a Zoran Nikolić igra sve bolje otkako je Milojević tu.

Ključno za ovu seriju jeste kakav će ritam biti. Sporiji i tvrđi odgovara Zvezdi a suprotan Budućnosti. Skok će biti važan jer su obje ekipe potentne. Zvezda previše zavisi od šuta dok je Budućnosti šut bitan ali ne baš u tolikoj mjeri. Duel Noka i Rida važan je za cijelu seriju kao i dueli Lazića i Kobsa/Ivanovića odnosno Edžima i Lojda/Davidovca.

Kad se sve sabere, čeka nas sjajna serija. Nadamo se da će samo teren biti mjerilo a da se sudije neće ni primjetiti. Nadamo se da će i vođe klubova, Čović i Bokan, biti pametniji jer ono što se dešavalo 2019. godine ne smije se nikada više ponoviti jer ono finale veze sa sportom imalo nije.

Prognoze ? Pa uvijek je nezahvalno prognozirati ali recimo 3-1 za Zvezdu. Zašto ? Poanjviše radi Dejana Radonjića. Nesporno da je Deki Milojević ogroman trenerski potencijal ali nema mnogo ovakvih utakmica u karijeri dok je Radonjić osvojio mnogo trofeja i osvojio ih je gdje god je radio.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26