XS
SM
MD
LG

Najava plej ina u NBA ligi

Foto: The Athletic

Regularni dio NBA lige je iza nas. No, prije nego što krene plej of, odigraće se plej in. Plej in je novost u odnosu na ranije sezone. Naime, ekipe od sedmog do desetog boriće se za sedmo i osmo mjesto. Sedmi i osmi igraju međusobno i pobjednik će biti sedmi a poraženi će za osmo mjesto igrati protiv pobjednika meča devetog i desetog.

Krenućemo sa najavom plej ina od Istoka.

Boston vs Vašingotn

Boston je imao jednu veoma lošu sezonu. Međutim, donekle to i nije čudno. Dva puta u poslednje tri godine igrali su finale Istoka a sigurno niti jednom nisu bili u TOP2 kluba. Prosto nakon tih prebacivanja, morao je doći i podbačaj. Dosta su problema imali i sa koronom ali i povredama. Kemba Voker se muči cijelo vrijeme a Braun je završio sezonu. Veliki problem Bostona je što imaju tanku klupi. Pokušali su tokom trejd dedlajna uraditi nešto ali su u suštini povukli čudne poteze. Dobili su Furnijea ali je nejasan potez gdje su se riješili Tajsa koji je davao odličan doprinos.

Džejson Tejtum je bukvalno sve i sve za Boston i Breda Stivensa. Tejtum igra sjajnu sezonu i u njega će biti uprte sve oči u doigravanju. Voker nije problem što se tiče kvaliteta ali čovjek ima velikih problema sa povredama. Smart je neko ko daje ogroman defanzivni doprinos a na centru se uzdaju najviše u Roberta Vilijamsa. Vilijams puni sve kolone a u prilog mu idu i napredne statistike. Na 100 posjeda off/def rejting mu je 35. Tristan Tompson se nije pokazao kao dobra opcija a Grent Vilijams nema dovoljno minuta. Sa klupe određeni doprinos daje Pričard ali nije ni to mnogo i konstantno. Loša stvar je za Boston što je čak i Robert Vilijams upitan za meč protiv Vašingtona ali će ipak vjerovatno igrati.

Što se tiče Vašingtona, oni su užasno otvorili sezonu. Kao da im je trebalo vremena da se poslože. U početku im je odbrana bila jedna od najgorih u poslednjih nekoliko godina. Vestbruk se u početku mučio a spominjao se i otkaz Skotu Bruksu. Međutim, vremenom su se dobro posložili. Rasel se razigrao, oborio i rekord po broju tripl-dablova a i pored same statistike činejnica je da je vukao ekipu. Povrede ih nisu mazile jer su bez Brajanta odavno i završio je sezonu a sezonu je završio i Avdija. Povreda je mučila i Bila ali će igrati protiv Bostona sigurno.

Što se tiče Vizardsa, njihova igra se zasniva na Bilu i Vestbruku koji su jako dobar tandem. Hačimura daje svoj doprinos a Bertans je neko ko dosta donosi svojim šutem za tri poena. U trejdovima su dobili Gaforda i to im je ispao sjajan posao. Gaford je veoma kvalitetan igrač i neko ko radi posao na oba kraja parketa. Kada se gleda off/def rejting na 100 posjeda, ubjedljivo je najbolji u ekipi sa +27.

Foto: NBC Sports

U ovom susretu biće važno kakav će tempo meča biti. Boston je 16. napad lige a 11. odbrana lige dok su Vizardsi treći napad ali i najgora odbrana lige. Zato je jasno da brži ritam odgovara Vizardsima. Takođe, Vizardsi su ekipa koja je u vrhu po uzetim i pogođenim šutevima za dva. Dosta otpada na prodore Vestbruka tako da će doprinos Roberta Vilijamsa biti veoma važan u ovom susretu. Inače, Ras je znao da se izgubi u bitnim mečevima tako da će biti stvarno zanimljivo pratiti kako će on igrati.

Boston će dati sve od sebe da uvedu meč u spor ritam i na malo poena jer im fali napadačkog potencijala s ozirom da Brauna nema a i Voker je konstantno rovit i ne možete se pouzdati u njega previše radi toga. Nadaju se u Bostonu da će Tejtum odigrati nevjerovatan meč i da će tako ući u plej of. Sa druge strane, Vašington će pokušati ubrzati ritam meča i pokušaće u takvom ritmu kroz Bila i Rasela doći do plej ofa. Vjerovatno će neko iz drugog plana dati bitan doprinos. Robert i Grent Vilijams bi to mogli biti sa jedne strane a sa druge Gaford prije svih a svakako će biti važno šutersko raspoloženje Bertansa. S obzirom na odličnu formu ekipe i s obzirom na mučnu sezonu Bostona, dao bih ovde prednost Vizardsima.

Indijana vs Šarlot

Indijana je imala jednu tešku sezonu izmučenu povredama. Takođe, navodno igrači nisu oduševljeni sa Bjorgrenom. Voren je završio sezonu, Sabonis i Brogdon su se mučili sa povredama, Lemb će propustiti početka plej ina a Tarner neće igrati do neke sredine prve runde, ukoliko tu budu naravno. 

Sabonis je ključni igrač ekipe i u poslednje vrijeme igra zaista fantastično i u poslednjih par mečeva je na tripl-dabl prosjeku. Brogdon ima ogroman uticaj na igru u oba smjera. Holidejev šut je bitan za ekipu a tu je i MeKonel koji igra odličnu sezonu u oba pravca i mnogo je bitan za ekipu. Kenis Lavert je odličan otkako se vratio na teren i sigurno će njegov doprinos biti važan u plej ofu.

Šarlot je odigrao preko očekivanja i tu se prije svega misli na ljepotu same igre. Borego radi odličan posao drugu godinu zaredom. Hejvord im je odlično došao između sezona i to se ispostavila kao još jedna greška Bostona. Pogodili su sa Lamelom Bolom koji će vjerovatno biti ruki godine. Rozir igra sjajno, Vašington igra sezonu karijere a Monk je davao doprinos sa trojkama. Problem za Hornetse je taj što Hejvord propušta meč protiv Indijane a pitanje je da li će igrati i ako dobiju Indijanu naredni meč.

Ovo će biti duel dva tima koja su sjajna po asistencijama. Indijana je druga a Šarlot peti po asistencijama. Napadački je mnogo veći potencijal na strani Indijane a defanzivno su podjednako dobri. Po rampama je Indijana lider što nije neko čudo sa Sabonisem i Tarnerom. Ove sezone odigrali su tri meča a Šarlot vodi 2-1 u pobjedama. Međutim, bez obzira na to, pitanje je šta mogu u ovoj utakmici. Faliće im Hejvord ali im je sreća da ni Indijana nije kompletna. Skok će biti važan jer je Šarlot jedna od boljih ekipa po ofanzivnom skoku a Indijana je skakački potentna ekipa. 

Kad se sve sabere za Istok, prognoza plej ina je ta da Vašington dobija Boston a da će Boston i Indijana igrati za osmu poziciju. U tom eventualnom meču, blagu prednost bih dao Indijani jer ima veću dubinu u napadu a defanzivno je podjednako dobra kao i Boston.

A sada idemo do Zapada.

Lejkersi vs Golden Stejt

Da vam je neo rekao da ćete ovaj duel gledati u plej inu, ne bi mu sigurno vjerovali. Ali što se tiče nas neutralnih ljubitelja košarke, nemamo ništa protiv ovakvog duela. Lejkersi su tu završili ruku na srce jer su imali ogromnih problema sa povredama. Dugo su bili i bez Dejvisa i LeBrona a bilo je i još povreda ostalih igrača.

Lejkersi su generalno baš atletski premoćna ekipa i ekipa koja će ovde tražiti šansu kroz odbranu. Pod košem imaju nekoliko sjajnih opcija poput Helera, Gasola, naravno Dejvisa a tu je i Dramond. Od Šrudera se očekuje dobar doprinos a bitni će za ovaj meč biti i doprinos u odbrani Koldvel-Poupa i Metjuza a Ves i napadački može dati doprinos.

Golden Stejt je na svojim leđima do plej ina dovukao Stef Kari. Stef Kari je najbolji strijelac ove sezone i zaista je odigrao fantastično. Vigins je igrao od sjaja do očaja a slična priča je i sa Ubreom. Grinov povratak na teren je značio dosta ekipi ali veliki problem za Golden Stejt je što nemaju dubinu a nemaju ni pod košem dovoljno opcia da bi parirali Lejkersima.

Kao i za meč Bostona i Vizardsa, biće važno kakav će tempo biti. Sporiji i tvrđi meč odgovara Lejkersima a neki meč na više poena je bolja opcija za Golden Stejt. Ove sezone su igrali tri puta a Lejkersi vode 2-1. U pobjedama su defanzivno uništili GS i sigurno će isto pokušati uraditi i sada dok se GS nada nekom ludilu Karija.

Kad se sve sabere i oduzme, Lejkersi imaju veći kvalitet i dubinu a i uhvatili su dobru formu i trebali bi dobiti ovaj meč.

Memfis vs San Antonio

Tejlor Dženkins drugu sezonu zaredom prebacuje očekivanja i dovodi ekipu do plej ina. Igrali su jako lijepu košarku i apsolutno su zasluženo tu gdje jesu. Dosta su i problema imali što sa koronom što sa povredom Džeksona. Međutim, oporavio se i igraće sada a to im je i najbitnije. Morent je i ove sezone bio sjajan, Bruks radio posao na oba kraja parketa a Valančiunas je tu da doprinese svojim iskustvom. Anderson je neke mečeve odigrao broljantno a imaju i dosta igrača koji mogu dati određeni doprinos u datom trenutku.

Foto: PresNewsAgency

Što se tiče San Antonija, oni su u jednom momentu djelovali i kao tim koji može direktno u plej of ali su ipak pali u drugom dijelu sezone što je i normalno s obzirom na nedostatak kvaliteta. Demar DeRozan odigrao je možda i najzreliju sezonu ali znamo da je on često gubio mirnoću u onim najbitnijim mečevima kakav je ovaj. Dežonte Marej igra sezonu karijere i upisao je i četiri tripl-dabla. Keldon Džonson daje btan doprinos u skoku a pod košem je najznačajniji Peltl. Svakako da će za ovu utakmicu biti važno i u kakvom će raspoloženju biti Voker i Mils.

I jedni i drugi su tokom sezone igrali lijepu košarku. U tri odigrana meča, Memfis vodi 2-1. Svoje mečeve dobili su ubjedljivo a Sparsi su pobjedu ostvarili u neizvjesnoj završnici. Sva tri meča bila su efikasna a takav bi i ovaj trebao biti. Važno je da Sparsi ispariraju u skoku Memfisu ukoliko bilo šta žele jer je Memfis četvrta skakačka ekipa a druga po off skoku dok su Sparsi u sredini po skoku. Memfis je četvrti i po asistencijama a bolji su i napadački i defanzivno od Sparsa. Biće važan segment ukradene lopte. Memfis krade najviše lopti dok Sparsi dozvoljavaju najmanje krađa svojim rivalima. I iako su nam Gregovi Sparsi mnogo puta pokazali da ih ne smijemo otpisati, realno je da Memfis dobije ovaj meč.

Generalna prognoza Zapada jeste ta da će Lejkersi dobiti Golden Stejt i biti sedmi a duel Golden Stejta i Memfisa će odlučiti ko ide kao osmi. Tu blaga prednost jeste na strani Voriorsa ali neće im biti lako ako do tog meča dođe.