XS
SM
MD
LG

Tendenciozno suđenje poguralo Budućnost do izjednačenja

Foto: ABA liga

Sinoć je odigrana četvrta utakmica u finalu ABA lige. Budućnost je na kraju slavila sa 81-80 te je izborila petu utakmicu.

Zvezda je odlično otvorila meč. Lojd je do ove utakmice šutirao trojke 2/17 u finalu a Zvezda 15/75 a na startu meča i Lojd i Zvezda su šutirali sjajno. On je pogodio dvije trojke na startu a Zvezda je imala 3/5 trojke na startu. Lojd i Dobrić bili su raspoloženi i Zvezda je povela 19-8. U završnici prvog perioda razigrao se Kobs i Budućnost je uspjela prići. Generalno, Kobs je pravio velike probleme Zvezdi jer je u ovoj utakmici našao šut sa poludistance i odlično vrtio pik sa visokim igračima svoje ekipe. Što se tiče rezultata, nakon prvog perioda Zvezda je imala +4.

U drugom periodu je Zvezda ljubomorno čuvala vodstvo ali to vodstvo nikada nije bilo preveliko. U drugom periodu Zvezda je sjajno branila Ivanovića ali se Mitrović razigrao kod Budućnosti. Sa druge strane, Lojd i Dobrić su faktički držali Zvezdu dok je Volden bio u potpunom kontraritmu. Na kraju je Zvezda poenima Noka otišla na odmor sa tri poena prednosti.

U trećem periodu došlo je do povrede prepone Vilija Rida. U tom momentima, Milojević je snizio petorku ali Radonjić to nije radio. Ostavio je Noka, spuštala mu se lopta a on je što poenima što povratnim pasovima radio sjajne stvari. To je Zvezdi donijelo +12. Potom je Lojd odstupio od plana i sa par svojih loših poteza vratio je domaće u igru. Na kraju je Zvezda sa pet poena prednosti ušla u poslednji period.

U poslednjem periodu Zvezda je došla do deset poena prednosti a na nekih osam minuta do kraja, Milojević je ostao bez tajmauta. To je generalno veoma loš potez i pokazatelj da Milojeviću fali iskustva za najveće mečeve. Jednostavno je previše bitan meč da se ostane tako rano bez tajmauta. Iako je Zvezda imala dvocifrenu prednost, Budućnost se vratila i poenima Nikolića došla do izjednačenja. Na 27 sekundi do kraja Budućnost je imala napad. Sedam sekundi do kraja Kobs je fauliran i dao je jedno bacanje za 81-80. Zvezda je imala napad. Radonjić je crtao akciju za Lojda koji je promašio. Lopta se odbila u aut i Zvezda je imala sekundu za još jedan pokušaj ali je Davidovac promašio.

Ne volimo pričati o tome i najbolje je kada ne moramo ali mora se istaći da je suđenje u Morači bilo krajnje tendenciozno a na momente i potpuno neregularno na štetu Zvezde. Suđeno je 35 faulova igračima Zvezde a 17 domaćima. A još veći bizar imate kada analizirate odluke. Dva puta u 4/4 se sudi Lojdu faul za 2+1 a niti jednom nije dodirnuo igrača Budućnosti. Simonoviću je suđen faul u napadu iako nije imao kontakt sa igračem Budućnosti. Lojdu je suđena veoma diskutabilna nošena. Takođe, i u prvom poluvremenu suđen je faul u napadu Dobriću za isto za šta je Kobs na drugoj strani dobio dva bacanja a bio je i jedan faul Simonovića koji je uvreda za svakog poznavaoca košarke da se sudi. 

Na kraju krajeva, znate šta se dešavalo u Morači kad su o tome i komentatori Arenaposrt televizije govorili. Edin Avdić i Nenad Kostić su najkvalitetniji komentatorski tandem za košarku u regionu. No, kada sude najveće mečeve u regionu, drže se toga da ne komentarišu sporne odluke čisto da ih niko ne optuži za pristrasnost. To je sasvim legitimno i pošteno jer se odnose isto prema svima. Ali čak i oni su izgubili kontrolu u završnici meča i počeli su komentarisati suđenje jer im je vjerovatno bila muka da prenose meč kakav je bio sinoć.

Prosto kad se pogleda broj bacanja i faulova u dva meča u Morači, jasno je da je Zvezda oštećena i da je Budućnost pogurana od strane sudia do majstorice. U dvije utakmice Budućnost je izvela skoro 40 bacanja više a obje ekipe igraju odbrane istim intenzitetom i prosto samo tendenciozne sudije sa različitim aršinima mogu napraviti takvu razliku u faulovima i bacanjima.

Što se same Zvezde tiče, nema se mnogo šta Zvezdi prigovoriti. Jedino je nejasno što je Radonjić crtao zadnji napad za Lojda. Lojd je veliki strijelac ali igrač koji nije neko kome dajete loptu kad je bitno jer će tada teško pogoditi. Prosto mu u ključnim momentima drhte ruke kao djetetu koje iščekuje povratak roditelja sa roditeljskog. Na kraju krajeva, Lojd je dao 23 poena a imao indeks samo 12 što dosta govori.

Bez obzira na tendenciozno suđenje, mora se pohvaliti akrakter Budućnosti. Nikada se nisu predali u finalu ma koliko gubili. Vratili su se iz velikog minusa u drugom meču pa prosuli pobjedu, vratli se i sinoć i pokazali su da imaju karakter. Dosta im je bilo bitno što je Kobs konačno došao do svoje teritorije odnosno poludistance odakle je bio neumoljiv a bitni faktori bili su Mitrović i Zoran Nikolić. 

Zvezda je tokom većeg dijela loše branila pik Budućnosti i sigurno bi još problema bilo da Rid nije doživio povredu radi koje možda neće biti spreman ni za peti eč. Zvezda jeste uglavnom dobro branila Ivanovića ali je Kobs odradio posao za obojicu.

Na kraju smo došli do majstorice. Ona se igra u petak u Beogradu a nakon nje se spušta zavjesa za ovu sezonu. Zvezda jeste favorit u tom meču ali tu ulogu će morati i opravdati.