XS
SM
MD
LG

Kad derbi postane ruglo

Partizan iz 1950. godine

Nekada su mečevi Partizana i Crvene zvezde bili praznik jugoslovenskog, a danas bi trebali biti srpskog fudbala. Išlo se na stadion da se gledaju pravi fudbalski asovi, šmekeri sa loptom, ali prije svega dobri ljudi i sportisti.

I oni su se borili za iste trofeje, za koje se i danas takmiče ova dva kluba, ali je tim okršajima bilo viteštva, fer pleja, poštovanja publike i protivnika.

Igrači jednog i drugog kluba su se na terenu poštovali, uvažavali i cijenili, a van terena bili i prijatelji. Bilo je naravno i u to doba čarki na utakmicama, sitnih provokacija da se protivnik iznervira, popusti mu koncentracija, lakše se tako savlada.

Na tribinama je naravno bilo  navijačkih strasti, ali ne kao danas...Dok navijačke strasti današnje, možemo i razumjeti, naravno tuče, i vandalizam ne (a za to odgovornost snosi država, jer da hoće lako se to stavi pod kontrolu) ponašanje aktera (dakle igrača) dotaklo je samo dno.

Jučerašnja dešavanja na finalu Kupa Srbije na najbolji način pokazuju koliko je derbi, a sa njim i klubovi i navijači nisko pali. Nećemo isticati ni jedan gest, igrača oba tima ili izjave iz oba tabora. Užasno je to što se i čulo i vidjelo.

Moramo istaći da to što smo gledali i slušali od pojedinaca ide na obraz klubovima. Dozvolili su da primitivci, bezobrazni i nevaspitani igrači uprljaju dresove dva velika kluba.

Zašto im se to dozvoljava?

Zašto rukovodstva oba kluba dozvoljavaju da im pojedinac uništava ugled i sve ono što su generacije prije ovih  fudbalskih huligana stvarale.

Pustite im barem jedan onaj veliki stari derbi, da vide kako su se ponašali, Džaja, Moca, Vladimir Bogićević, Blagoje Paunović, Šeki, Vladica Kovačević, Kule Aćimović, Milan Galić, a još prije njih Rajko, Zebec, Bobek...

Da li ti bezobrazni i nevaspitani fudbaleri  mogu shvatiti veličinu izjave jednog,  a za njih nedostižnog Velibora Vasovića  nakon finalne utakmice Kupa evropskih šampiona u Briselu 1966. godine. Nije želio da ruši  igrača Real Madrida,a mogao je,  koji je bio u punom trku ja golu Miloša Šoškića. Da ga je srušio možda bi Partizan osvojio Keš.nije  i Real je izjednačio!

Veliki Vaske je rekao:

-Nisam ja seoski igrač da u finalu na takav način zaustavljam protivnika. Da Evropa priča i piše o meni!

E taj veliki Vaske je igrao i u Partizanu i Zvezdi, a napravio je fenomenalnu  karijeru u Ajaksu.

Zašto se ovi danas ne ugledaju u takve fudbalske veličine. Zašto ne cijene i ne poštuju sportske suparnike, već se ponašaju kao poslednji huligani.

Jučerašnji derbi fudbalski nije bio lijep, bio je tvrd, veliki je ulog bio u pitanju i da nije bilo pojedinaca pamtio bi se kao jedna od najtvrđih i najborbenijih mečeva Zvezde i Partizana zadnjih godina.

Ovako će se pamtiti po ispadima pojedinaca  i njihovom bezobrazluku.

Nadamo se da će iz ove jučerašnje epizode svi izvući neku pouku i vratiti nam onaj stari, dobri, fudbalski derbi...Nećemo da gledamo fudbalsko ruglo, već da prisustvujemo fudbalskim praznicima, a to su okršaju Partizana i Zvezde bili. Danas, nisu!