XS
SM
MD
LG

Jako važna pobjeda bh. odbojkašica nad Portugalkama, za proboj na prvo mjesto u grupi

Foto: A. Đulović

Svoju treću utakmicu u okviru ovogodišnje CEV Srebrene lige, sinoć je reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala protiv Portugala. Ovim susretom zaključeno je treće kolo i grupi B, u kojoj je u meču prije, Estonija sigurno porazila Letoniju sa 3-0, i na taj načona baš kao i Portugal došla do druge pobjede. Trijumf nad Portugalkama, dakle, bh. djevojkama u tog trenutku nametnuo se kao svjevrstan imperativ.

Foto: A. Đulović

Odlično otvaranje susreta za BiH. Smeč Edine Begić bio je za 4-0, nakon čega Portugal uzima time aut. Odlično su domaće igrale i u nastavku. Kod velike prednosti i rezultata 11-4, Portugalke su opet morale na kratku pauzu. Kroz srednji dio seta gošće nisu uspjele nadoknaditi ništa od te prednosti, pa se u završnicu ušlo na 20-13. Desilo se to tek u samoj završnici. Došao je Portugal i do 22-19, ali više od toga nisu mogle. Završilo je 25-21 za Bosnu i Hercegovinu, i početnu prednost 1-0.

Neobećavajuće je počeo drugi set za BiH. Portugal je od samog starta napravio prednost. Morala je domaća klupa reagovati već kod 4-7. Uslijedila su još dva brza poena za Portugalke, pa smo ekspresno gledali trošenje i drugog tajm auta za BiH. No zaostatak je nastavio rasti, bilo je čak 14-7. Spas je ponudila serija od 4-0 koja je uslijedila, pa su Portugalci bili na tajm autu. Nastavile su bh. cure da tope tu prednost, a igrali su se dugi i kvalitetni poeni. Veliko izjednačenje stiglo je kod rezultata 16-16. Tada i portugalski štab troši posljednji tajm aut, pa slijedi uzbudljiva završnica. Odmah po povratku na teren gošće prave tri vezana poena, pa su domaće prinuđene ponovno stizati zaostatak. Atmosfera u dvorani je kulminirala kada je sjajan blok Edine Selimović donio 22-22 na semaforu. Do prve set lopte došla je BiH na 24-23, a nakon dobrog servisa Dajane Bošković, vraćenu portugalsku loptu smečira kapitenka Edina Begić i tako donosi nevjerovatan preokret. Bio je to dobijeni set od ogromnog i višestrukog značaja, kako za ovaj meč, tako i za rezultat i samopouzdanje u nastavku turnira uopšte.

Međutim, ni Portugalke nisu ni pomišljale na predaju. Pri dio trećeg seta protekao je u igri poen za poen, a prvu razliku od +3, gošće stiču na 12-9. Ona ipak nije dugo trajala, jer je ponajviše zahvaljujući poenima fantastične Radišković Anđelke, selekcija BiH prvo došla do poravnanja, a zatim i prednosti pri rezultatu 15-14. Iako je uslijedila ponovno velika borba za svaki poen, ovo je zasigurno bio prijelomni momenat seta. Bh. djevojke postepeno su povećavale razliku do kraja, da bi meč bilo okončan smečem Dajane Bošković za završnih 25-19.

Bosna i Hercegovina - Portugal 3-0 (­25-21; 25-23; 25-19)

Ova pobjeda dovela je Bosnu i Hercegovinu na prvo mjesto u grupi sa 7 osvojenih bodova, dok je Estonija druga sa 6, a Portugal treći sa 5. Letonke su posljednje bez bodova. Dvije prvoplasirane ekipe iz grupe idu u završnicu Srebrene lige, gdje će snage odmjeriti sa najboljim selekcijama A grupe.

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović