XS
SM
MD
LG

Engleski mahaluk i bh fer- plej

Svi smo mi ljudi, malo ko je čovek, došlo takvo doba; o tome svedoči planetarni ljudski haos, primera kao što su „engleski mahaluk i osionost“ i „bosanskohercegovački fer-plej“ ima u nedogled. Svet koji nas okružuje, a i sami smo deo njega, otvara samo jednu dilemu: da li je Bog stvorio muškarca, a đavo ženu, ili je obrnuto?!

O, da, o Englezima kao samozvanim džentlmenima: Rus Roman Abramovič svojim kapitalom i vizijama od „malog Čelzija“ stvorio je „fudbalskog kolosa“, od prošle godine ne živi u Londonu. Ogorčen je na britanske vlasti što su mu pravili probleme oko produžetka boravišne vize, a tajno i javno su zahtevali da mu se oduzme klub jedino i isključivo zbog političkih odnosa Velike Britanije i Rusije. Sad kad je u Portu Čelzi postao prvak Evrope, Abramovič se prvi put sastao sa trenerom Nemcem Tomasom Tuhelom, čestitao mu na svemu što je učinio za nekoliko meseci od tada slabašne ekipe do današnjeg vladara Evrope, što je Čelzi postao pre dva dana.

Englezi, koji tobož drže do „fer-pleja“, svog dostojanstva, poštovanja ljudskih prava... pokazali su svoje pravo lice – uzvišeno kraljevstvo, malo sutra! Pre će biti primitivizam i vulgarno siledžijstvo ili po bosanski mahaluk i osionost; gordi albioni, kako groteksno zvuči, zaboravili su da planinski potok žubori i šumi, da se zna i čuje, a beskrajno more je bezglasno, jedva se njiše, ako smo se razumeli.

Tek naša zbilja u „dejtonskoj tvorevini“, gde sve jeste i ništa nije, u kojoj je gotovo svako besedništvo ili varanje ili laskanje, omeđeno (ne) rečenim prostaklukom i mržnjom. Analizirajte kroz tekstove objavljene u Žurnalu šta je i kako je „šeher Sarajevo“, posredstvom FK“Sarajevo“, te raznim „Pitarima“ i „Hordama zla“,  pogotovo samozvanim autoritetima pretilo Borcu, kinjilo sve što dolazi iz Republike Srpske i sve će vam se samo reći. Koji crni „fer – plej“, od čestitki i priznanja ni traga ni glasa, a Borac je bio najbolji.

Sve nalik na pominjano „džentlmenstvo“ uvek je bilo teško imati bilo šta reći kad valja iskreno govoriti.

Biće, ipak, da svako ima svoju „prokletu avliju“ u kojoj je ljudsku gordost , bilo reč samo o fudbalu, veoma teško uništiti. Ko voli, nek izvoli, bio ili se pravio Englez, budali je more, i na pučini, doveka do kolena.