XS
SM
MD
LG

Zoran Ćurguz novi trener dobojske Sloge (FOTO)

Promocija novog trenera Zorana Ćurguza

DOBOJ – U prostorijama fudbalskog kluba Sloga obavljena je promocija novog-starog šefa stručnog štaba. Riječ je o Zoranu Ćurguzu koji je u prethodnih nekoliko sezona uspješno vodio Željezničar Sport tim iz Banja Luke. On je u karijeri predvodio sljedeće klubove: Sloga, Modriča, Proleter iz Teslića, Zvijezda iz Gradačca, Bratstvo iz Gračanice, Radnički iz Lukavca i već pomenuti Željezničar Sport tim iz Banja Luke.

Ćurguz je bio igrač Sloge i prve trenerske korake je napravio u Doboju. Ovo je njegov treći povratak na trenersku klupu Dobojlija. Slogu je sa velikim uspjehom predvodio posljednji put 2013.godine kada se ekipa borila za plasman u Premijer ligu i igrali su u polufinalu Kupa Bosne i Hercegovine.

Novog trenera predstavio je predsjednik Fudbalskog kluba Sloga Miroslav Kršić koji je izrazio uvjerenje da će saradnja biti uspješna i plodonosna. Klub pod vođstvom ove uprave na čelu sa pomenutim Kršićem i uz pomoć gradonačelnika Borisa Jerinića želi krenuti naprijed. Ciljevi su u narednom periodu borba za sam vrh fudbala Republike Srpske.

-Pozdravljam predstavnike medija i zahvaljujem što ste došli na stadion na promociju novog šefa stručnog štaba. Novi šef stručnog štaba biće od danas Zoran Ćurguz. Zorana ne treba nešto previše predstavljati, on je dobro poznato ime u sportu. Na neki način je povratnik u naš klub, bio je naš dugogodišnji igrač a poslije toga i trener. Kao igrač i trener je ostavio neizbrisiv trag. Vidljivi su njegovi rezultati i rad u premijerligaškim i prvoligaškim klubovima. Mi smo se opredjelili za njega, da bude naš prvi a i pravi izbor za neke naše nove postavljene ciljeve i zadatke. Naš klub ima opredjeljenje, u narednom periodu glavni ciljevi su forsiranje mladih igrača iz naše sopstvene škole. A prioritetni cilj je seniorski pogon. Želimo da u prvoligaškom fudbalu postavimo sebi najviše ciljeve, da težimo ka najboljim rezultatima. Već naredne sezone da budemo u vrhu prvoligaškog fudbala. To zaslužuje i ovaj grad i ovaj klub. Čast mi je da sam u ulozi predsjednika kluba, i da smo uspjeli da nađemo zajednički jezik. Da se poklope ciljevi i ambicije kako kluba tako i Zorana Ćurguza. Želim mu puno sreće u radu i da ciljeve zajedno ispunimo. –rekao je Miroslav Kršić predsjednik Sloge.

Novi stari strateg Sloge već je dobrano upoznat sa funkcionisanjem kluba. Zajedničkim snagama radit će u želji da se ostvare rezultati. Ćurguz će biti zadužen za cjelokupan sportski sektor kliuuba. Njemu će u radu pomagati, odnosno biće dio njegovog štaba Dražen Filipović, Anđelko Tadić i trener golmana Dalibor Stefanović. A potrebno je da se nađe i kvalitetan kondicioni trener. Sa pripremama za narednu sezonu krenut će se 25.juna.

-Želim da pozdravim medije i zahvalim se što se tu sa nama. Uvijek sam imao dobru saradnju sa novinarima i nadam se da ću imati i u narednom periodu. Zahvalio bi se predsjedniku na ovim divnim riječima i finom uvodu. Takođe zahvalio bi se gradonačelniku Borisu Jeriniću. Razgovarali smo dugo i odluka nije bila laka. Radio sam u prethodnom periodu u veoma dobro organizovanom llubu. Na neki način sam se u tom klubu ostvario i dokazao. Razlozi odlaska su bili ambicije i ciljevi. Moje ambicije su bile da se borimo za prvo mjesto. Ja sam četvrti put na klupi Sloge. Prve trenerske korake sam napravipo na Lukama i uvijek se rado vraćam. Klub sam pomagao i kada nisam bio trener. Posljednji put sam vodio ekipu 2013.godine i tada kada sam odlazio rekao sam koliko su dobri rezultati pokazat će vrijeme. Tada smo bili u borbi za Premijer ligu i igrali smo polufinale Kupa Bosne i Hercegovine. Sigurno je da u ambicije sada iste. Prepoznao sam kod ljudi koji vode grad i ovaj klub jednu želju da se ljestvica podigne za koju stepenicu više. Da se pokuša u naredne tri godine napraviti jedan sportski rezultat koji će izbaciti Slogu u sami vrh Bosanskohercegovačkog fudbala. Pored terenerskog bavit ću se  cjelokupnim sportskim aspektom. Posebno će biti akcenat na reorganizaciji omladinskih pogona. Poznatio je da je klub izvršio ogromno ulaganje u infrastrukturu i ulaganje u mlade. Postoje optimalni uslovi da uz organizaciju omladinskih pogona Sloga postane lider regije. Da napravimo jednu školu koja će se razlikovati od drugih škola. Biće mi cilj da se što više mladih igrača privuče . To sam radio i u prethodnom klubu. Iznijet ću podatak da su tri igraća Željezničara Sport tim otišli u mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nadam se  da ću to npraviti i sa Slogom i za to postoje optimalni uslovi. U mom štabu pored mene biti će Dražen Filipović, Anđelko Tadić i Dalibor Stefanović. U narednom periodu ćemo imati i određenog kondicionog trenera. Ja preferiram kao trener da moja ekipa igra dosta brzo, da su u tranziciji da igramo na protivničkoj polovini. Da se igra pasom i za gol više. Kad je moja vizija takva i rezultati moraju biti takve. Pripreme kreću 25.juna. –istakao je Zoran Ćurguz novi trener Sloge.


Sloboda 0 : 0 Sutjeska
Omarska : Željezničar
Famos 0 : 0 Radnik
BSK 1 : 2 Ljubić
Laktaši 5 : 1 Velež
Leotar 3 : 2 Romanija
Drina 3 : 0 Rudar Prijedor
Borac 1 : 2 Slavija
Kozara 4 : 1 Modriča
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 26 18 8 0 62
2 Laktaši 26 16 3 7 51
3 Rudar Prijedor 26 12 9 5 45
4 Famos 26 13 3 10 42
5 Kozara 26 12 4 10 40
6 Željezničar 25 12 3 10 39
7 BSK 26 12 3 11 39
8 Leotar 25 12 3 10 39
9 Sloboda 25 11 3 11 36
10 Sutjeska 25 11 2 12 35
11 Drina 26 8 10 8 34
12 Borac 25 10 4 11 34
13 Ljubić 26 9 3 14 30
14 Velež 26 9 2 15 29
15 Romanija 25 8 4 13 28
16 Slavija 25 7 6 12 27
17 Modriča 26 7 4 15 25
18 Omarska 25 4 4 17 16