XS
SM
MD
LG

Novi trijumf Bosne i Hercegovine

Košarkaška reprezentacija BiH je nakon velikog preokreta savladala selekciju Turske rezultatom 64:54, čime se plasirala u osminu finala turnira

Nakon senzacionalne pobjede nad Belgijom, košarkaška reprezentacija BiH imala je danas barem na papiru mnogo lakši zadatak protiv selekcije Turske, koja je jučer deklasirana od strane Slovenije. Pobjeda je bh timu garantovala plasman u nastavak takmičenja, a otvarala  je i šansu da u slučaju trijumfa nad Slovenijom u posljednjem kolu obezbijede direktan plasman u četvrtfinale.

Počelo je dobro za bh tim, koji je brzo vodio sa komfornih 7:2, ali nije igrao dobro. Turkinje su bile očajne, ali ofanziva bh košarkašica je kaskala, pa čak ni na 14:4, što je bila najveća prednost u prvoj četvrtini, nisu izgledale dobro. Turkinje su tada zaigrale tek nešto bolje, ali sa zvukom sirene Žonkel  Džones je pogodila za 17:8.

U ranoj fazi druge četvrtine, bh  košarkašice su stigle na 22:10, a Džones je šest minuta prije kraja prvog poluvremena imala tri lične greške, što je bio dodatni problem za bh tim. Tada je izašla iz igre, Turkinje su napravile seriju od ogromnih 12:0 i poravnale, a tek je tada  tim Bosne i Hercegovine uspio malo da se podigne i na odmor ode sa prednošću od 27:26. Ipak, mnogo toga nije dobro funkcionisalo.

Turkinje nisu ni u jednom momentu vodile u prvom poluvremenu, a onda su vrlo brzo u trećoj četvrtini preokrenule  vođstvo i povele sa 30:27. Džnes pogađa trojku i donosi izjednačenje, a onda Turkinje prave seriju od 7:0 i dolaze na čak plus 7. Nedugo potom, dolaze na 44:36 i bh tim je bio u vrlo teškoj poziciji, pogotovo jer je Džones dobila i četvrtu ličnu grešku.

Treća dionica okončana je sa 44:38, a onda su bh djevojke impresivno zaigrale. Napravile su seriju od 19:0 koju su iskreirale prije svih Milica Džombeta i Žonkuel Džones. Marica Gajić je položila uz faul Turkinja, Džones je u ključnom momentu pogodila trojku, a Milica Džombeta je dva puta ulazila pod koš i polagala, te je  igra bh selekcije bila zaista impresivna. Tako je od naoko izgubljene utakmice i zaostatka rezultatom 44:36 susret preokrenut i bh tim je vodio sa 55:44.

Džones je u finišu susreta isključena zbog pete lične greške, ali bilo je tada već jasno da je utakmica riješena. Do kraja su  djevojke Bosne i Hercegovine rutinski privele meč kraju i slavile su rezultatom 64:54.

Ovom pobjedom, bh tim je slavio fenomenalan uspjeh, plasirao se u osminu finala Evropskog prvenstva, a protiv Slovenije će u posljednjem kolu imati priliku da osigura plasman direktno u četvrtfinale.