XS
SM
MD
LG

Evropski džudo kup za juniore restartuje se u Sarajevu, pohvale za Džudo savez BiH

Poslije više od godinu pauze nastavljaju se džudo takmičenja za juniore i juniorke, a u vrijeme pandemije koronavirusa, koja iziskuje posebne napore, Džudo savez Bosne i Hercegovine dobio je organizaciju Evropskog džudo kupa za juniore i juniorke.

Upravo će Sarajevo u subotu i nedjelju biti domaćin prvog Evropskog judo kupa za juniore nakon više od godinu.

-Džudo savez BiH je u prošlosti uspješno organizovao šest evropskih, jedno svjetsko prvenstvo, te brojne evropske kupove. Vrijeme pandemije virusa COVID-19 zahtjeva poseban protokol, a na nama je da slijedimo upute Evropske džudo unije - poručio je predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac uz iskrene želje svim takmičarima da ostvare željene rezultate, ali i da se osjećaju ugodno tokom boravka u bh. prijestolnici.

Više od 260 takmičara iz 24 zemlje učestvovaće na dvodnevnom takmičenju koje će ugostiti dvorana hotela Hils na Ilidži.

Riječi Katarine Rodriguez, sportskog direktora EJU-a, potvrđuju da organizacija Evropskog džudo kupa za juniore nije tek tako povjerena  bh džudo savezu.

-Dugo smo čekali na restart juniorskog tura, a on je moguć zahvaljujući sjajnim federacijama i velikom angažmanu ljudi poput onih u bosanskohercegovačkom džudu. Džudo savez BiH je iskusan organizator, organizacija je na visokom nivou, a u svemu je sigurnost jako bitna - naglasila je Rodriguez neposredno prije žrijebanja parova za takmičenje koje počinje sutra.

Medicinski komesar Arnold Brons poručio je kako je izuzetno sretan zbog uslova koji su stvoreni za takmičenje iako pandemija koronavirusa još nije gotova.

-Pratimo stroge upute EJU-a vezane za pandemiju. Nošenje maske je obavezno, a skidanje je dozvoljeno samo na tatamiju, koji će se čistiti svakih 90 minuta - poručio je Brons, uz opasku da je izuzetno sretan je do sada prilikom testiranja nije bilo pozitivnih slučajeva na COVID-19, kako među takmičarima, tako i među trenerskim i osobljem, ali i onim koje se brine za organizaciju.

I Bosna i Hercegovina imatće svoje predstavnike na takmičenju, a jedan od njih je i Husein Gegić, i to u kategoriji do 73 kilograma.

- Drago mi je da ću učestvovati na prvom Evropa kupu za juniore koji se održava nakon više od godinu dana. Do sada sam nastupao na državnim prvenstvima gdje sam postao prvak države za seniore, seniore U23 i juniore, a sutra ću dati sve od sebe da pokušam nastupiti u finalnom bloku - kazao je Gegić.

Oba takmičarska dana počinju od 10 sati, dok je svečano otvaranje Evropskog džudo kupa zakazano za subotu u 16 sati, uz direktan televizijski prenos na TV SA. Kompletan događaj može se pratiti i putem IJF live tv stranice zbog činjenice da prisustvo publike, zbog COVID-19 protokola, nije dozvoljeno.