XS
SM
MD
LG

Zvezda sija nad Trebavom

 

 

OSJEČANI – Trebava je u subotu obeležila svoj 70.rođendan, jubilej su čestitali veterani Crvene zvezde, a ta utakmica, kao i Kup Trebave pretvorili su jedno sportsko popodne u svojevrsni praznik najpopularnijeg sporta. Više od 1.500 gledalaca došli su da pozdrave  one koji su sa klupe vodili Beograđane: Stanislava Karasija, Ratomira Dujkovića, Jovana Kuleta Aćimovića, Miloša Šestića, Zdravka Borovnicu, Vladimira Petrovića Pižona. Na terenu su viđene egzibicije Miloša Bursaća i Nedeljka Milosavljevića, dva pogotka Nenada Vanića, pa golovi Marijana Markovića, Nenada Stojanovića, Dejana Cerovca. Predsednik Trebave Saša Živanović potrudio se da se veliki gost oseća kao u svojoj kući, pa je značajno priznanje uručeno Zvezdi. Preuzeo ga je nekada vrhunski golman Ratomir Dujković.

„Mi smo izuzetno zadovoljni srdačnošću domaćina. Znali smo da se radi o važnom jubileju i hteli smo da to slavlje i uveličamo. To je i naša obaveza. Putujemo svuda po Srbiji, po Republici Srpskoj, putujemo i u Austriju. Jako nam je drago kada stignemo u sredinu poput Osječana“, rekao je Dujković.

Pitali smo 4.Zvezdinu zvezdu Vladimira Pižona Petrovića da li je fenomen ili čudo to da se u Republici Srpskoj toliko vole Srbija, Beograd i Crvena zvezda?

„Možemo to tako nazvati. Meni je to razumljivo. Oduvek se Zvezda ovde volela. Ona se voella i u Banja Luci, ali i u Sarajevu i u Zenici. Ovde u dobojskoj regiji Zvezda se baš svojata. Čini mi se da je u Osječanima više zvezdaša nego stanovnika“, rekao je Petrović.

Bilo bi i više gledalaca da su Osječani opština, a bili su do šezdesetih godina prošlog veka. Danas u 796 domaćinstava broje 1986 stanovnika. Ovom prilikom, Miloš Bursać pokazao je da nije zaboravio konzumirati svoju igru, kao onda kada je nastupao za Zvezdu, Hajduk, nikšićku Sutjesku. Kaže da iz Srpske uvek nosi lepe uspomene.

„Tako je bilo, tako je i sada. Lepo je ovo druženje. Malo se istrčimo, onda se družimo, povezujemo, uživamo“, kaže Bursać.

Zdravko Borovnica, nekada vrhunski fudbaler Crvene zvezde, boravio je takođe u Osječanima i primetio koliko je ovde ljubavi prema Srbiji i Crvenoj zvezdi.

„Mi smo jedno, jedan narod. Zaista je prijatno doći u ove krajeve. Vidi se koliko su ljudi ovde zainteresovani za fudbal, pogotovo za Zvezdu. Pozdrav svim vašim čitaocima i uvek ćemo se drage volje odazvati“, obećao je Borovnica.

Čini se da su Miloša Šestića u Osječanima dočekali kao melem na ranu. „Šele“ je u srcima mnogih kao pre 40 godina.

„Tačno tako. Sve pamte, svojataju me. Hvala im na tome. To je i normalno, jer ja sam iz Laktaša koji nisu tako daleko. Jedna je Crvena zvezda i najbolja je“, podvukao je Šestić.

Srdačnost je, pored zvezdaša, podarena i živim osnivačima Trebave. Njima su  uručena priznanja, a Svetozar Dujković, danas starina od 90 leta bio je pun utisaka.

„Priznanja su dobili Miloš Marković, Dušan Pantić, Žarko Seksan, Milorad Tomić, Milenko Mitrović, Božidar Gavrić, Radovan Vasiljević, Radislav Ploskić i ja. Osećam se u ovom ambijentu izvanredno. Jedinstven primer da kada se hoće da se sve može. Srećan sam da se to događa u mom mestu i da je tako dobro sve organizovano. Jer, ne dolazi Crvena zvezda svaki dan u Osječane“, rekao je starina Dujković.

Veliku podršku jubileju Trebave koja je u finalu Kupa Trebave savladala Naša krila sa 2:0, pružio je i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić. Podržao je i početak izgradnje sadržajnije klupske infrastrukture, a događaj od subote dugo će se pamtiti.

„Još jednom čestitam 70.rođendan Trebavi. Drago mi je da se Organizacioni odbor posvetio događaju, da su se setili svih koji su gradili istoriju kluba, posebno onih koji su dali svoje živote za mir i slobodu ovih prostora. Hrabri da su se ovde okrenuli budućnosti. Videli smo podmladak FK Trebava. Ovo je veliki praznik za Grad Doboj, za Osječane i za celokupnu Trebavu. Ovakve jubileje treba da pamtimo i da obeležavamo veličanstveno. Zahvalan sam predsedniku kluba Saši Živanoviću i potpredsedniku Grada Milošu Bukejloviću za dobru organizaciju. Preuređene su klupske prostorije, grade se tribine i Grad Doboj će i od sada biti uz svoje mesne zajednice i sve sportiste. Lep je trenutak kada dolazi velika Crvena zvezda. To je praznik sporta. Doboj voli Crvenu  zvezdu i svoju Trebavu. Uvek ću biti uz takve događaje i sportiste“, poručuje gradonačelnik Jerinić.

I zaista je sve funkcionisalo besprekorno, jer na čelu kluba slavljenika bio je Saša Živanović.

„Bilo je potrebno mnogo vremena za ovako nešto. Godinu dana smo radili na tome. Imali smo za goste našu braću iz Crvene zvezde. Došli su i iz bratskog kluba Fruška Gora iz Rume. Imali smo i finale Kupa Trebave. Dobili smo najboljeg golmana Stefana Blagojevića, najboljeg strelca Samira Isanovića, te najboljeg igrača Dejana Cerovca. Sve ovo za nas puno znači“, rekao je Živanović

U Osječanima je u subotu priređena gala sportska manifestacija, smotra druženja i prijateljstva.

Trebava – Crvena zvezda 1:4

Stadion:“Đoko trn“. Gledalaca: 1.500.  Sudije: Zoran Marijanović, Stojan Jaćimović i Slobodan Radovanović(Doboj) Strelci: Cerovac za Trebavu, a Vanić (2x), Marković i N. Stojanović za Crvenu zvezdu.

TREBAVA: Ploskić, Todić, Savić, Galamić, Živanović, Đuričić, Stevanović, Cvijanović, Marković, Miletić, Jerinić. Još su igrali: Pejkić, Đukanović, Mutavčić, Mišić, Stajić, Subotić, Spasojević, Radovanović, Marković, Bukejlović, Petrović, Cerovac, S. Živanović, Todić, Vasiljević, Božić. Treneri: Pantić i Cvijanović.

CRVENA ZVEZDA: Radulović, B. Nikolić, Z. Nikolić, Krnjiševac, Đukić, Vasiljević, Vanić, Marković, Bursać, M. Stojanović, N. Stojanović. Još su igrali: Jeftović, Babić, Dabić, Petrović. Treneri: Šestić, Borovnica i V. Petrović.

Ostali fotosi:

DRAGAN DŽAJIĆ

Legendarni Dragan Džajić, koji iz objektivnih razloga nije mogao da doputuje na Trebavu, uputio je poruku svim ljubiteljima fudbala u Srpskoj.

„Kada se kaže Trebava, kada se spominju Doboj i Modriča, meni odmah kroz glavu prođe lik Milana Jelića. U životu sam sreo mnogo ljudi, bio svugde i svagde, ali na mene je poseban utisak ostavljao pokojni Milan Jelić. Svaki susret sa njim bio je poseban praznik. Koristim ovu priliku da Trebavi čestitam vredan jubilej, a istovremeno da pozdravim sve ljubitelje fudbala i sve navijače Crvene zvezde u Republici Srpskoj, koju doživljavam i kao svoju Otadžbinu“, napisao je Džajić u poruci.

HIMNE I POMEN

Subotnji događaj u Osječanima započeo je inoniranjem Himni Srbije i Republike Srpske.Potom su svi prisutni minutom ćutanja odali zahvalnost svima onima koji su u minulih 70 godina stvarali fudbalski klub Trebava i dušom i srcem branili ove prostore. To su, pre svih, Ristо Duјkоvić, Bоgdаn Nikоlić, Drаgаn Gојkоvić, Vојin Blаgојеvić, Dimšо Vаsić, Bоgdаn Bоgојеvić, Мilаn Stiјеpić i Rаdаn Žigić.