XS
SM
MD
LG

Ben Simons - precijenjen igrač nesigurne budućnosti

Foto: Sixers Wire

Nije rijedak slučaj da je neki igrač precijenjen radi nekih karakteristika. Toga je bilo i biće uvijek. Jedan od valjda najboljih takvih primjera je i Ben Simons što je ovaj plej of veoma dobro pokazao.

Kada je dolazio u NBA, Simons je važio za ogromnog talenta. Neki su ga poredili sa Lebronom i govorili da je on novi Lebron. Međutim, za one koji gledaju sveukupnu sliku, od starta je bio preveliki hajp oko Simonsa.

Prije svega nije bilo jasno koja je to njegova pozicija. U suštini, može pokriti više pozicija ali na svakoj ima određene nedostatke. Prosto, nema šut, nema ulaz i napadački je poprilično limitiran. Ima dobar pregled igre i možda je nekako najbliži pleju ali opet, mnogo limitiran za tu poziciju. Sa te strane mi nikad i nije bio jasan toliki hajp oko Simonsa. Simons jeste defanzivno sjajan, može braniti pa faktički sve pozicije ali napadački gotovo da ne postoji.

Bukvalno, zatvorite li mu igru u tranziciji, izgledaće totalno pogubljeno u napadu jer nema mnogo napadačkog repertoara. Ma koliko se pričalo za Janisa da ima napadačke limite ako mu se spriječi igra u tranziciji, Simons je pa bar dvije klase limitiraniji napadač od njega.

A na sve muke u igri, dolaze slobodna bacanja. Bacanja sa kojima se Simons bruka i sramoti. Njegov ugovor iznosi 35 miliona dolara godišnje a čovjek se ne može sastaviti sa slobodnih bacanja i kad pogodi jedno bacanje slavi se kao gol  u finalu Mundijala a kad poveže oba, u Filadelfiji se proglašava neradni dan. 

Recimo, samo u ovom plej ofu promašio je više bacanja nego Stiv Neš u cijeloj plej of karijeri a šutirao je preko 500 bacanja. Naime, bacanja Simonsa u plej ofu bila su 25/73 što je mizernih 32%. Takve procente nije imao ni Omer Ašik u ''najslavnija'' vremena. 

Koliko to sa bacanjima u stvari izgleda katastrofalno govori i sledeći podatak. Sam Simons promašio je 48 bacanja u plej ofu što je više od bilo koje ekipe koja je igrala u plej ofu. Čak je i Mekmilan u jednom trenutku odlučio koristiti Simonsove probleme sa bacanjima te ga je ''hakovao'' i u nekim momentima prisiljavao Riversa da izvadi Simonsa iz igre.

A kada morate ''kriti'' tako igrača koji ima platu od 35 miliona onda vam se ne piše dobro. Što je najgore, djeluje da su Simonsovi problemi proizvod labilne psihe. Čovjek kada je sam kao duh na trojci, ne smije da šutne. Vraćamo se opet na Janisa, nije ni on mentalno najjači sportista ali kad ostane toliko sam barem opali trojku. Na kraju krajeva, zna imati mečeve i sa nekoliko pogođenih trojki. Kod Simonsa toga nema i činjenica da Bobi Marjanović ima više pogođenih trojki od Simonsa u NBA karijeri, govori sve.

Ta psiha odrazila se i na bacanja. U sezoni je šutirao 61% što je čak i okej. Makar je okej u mjeri da vas niko neće hakovati i na taj način pokušati ostvariti prednost protiv vaše ekipe. Međutim, u plej ofu je to palo na gotovo najniže moguće grane. A pravo je pitanje šta će tek sada biti sa Simonsom.

Nikada Ben nije bio mentalna gromada i uvijek se vidjelo da mu je psiha labilna. Ali ovaj plej of ga je ''ubio'' i njegovu psihu gurnuo niz liticu. Ne treba se čuditi ako se ne oporavi psihički tako lako od poniženja koje je doživoo. A ovo što mu se desilo i kako je izvodio bacanja je zaista ponižavajuće pa i za nekog sedmog igrača u ekipi a kamoli za drugu zvijezdu ekipe.

Možda čak pravo pitanje i nije kako će se oporaviti nego kakva će mu budućnost biti ? Iako igra nekoliko sezona, Simons je i dalje nedefinisan igrač. Nemate jasnu ideju koja je to njegova idealna pozicija jer je previše napadački limitiran. A i djeluje da na koju god poziciju da ga stavite, ekipa sa tako limitiranim napadačem a koji ima takvu ulogu, nema veliku perspektivu. Barem ne perspektivu da napadne titulu.

Sa te strane, realno je da ga Filadelfija trejduje jer bez obzira na sjajnu odbranu, sa Simonsom do titule nikada doći neće. E sad, problem je kako trejdovati igrača sa tolikim ugovorom a tolikim limitima u napadu ? Skoro pa nemoguća misija. Bili su blizu da ga trejduju za Hardena ali se nisu htjeli odreći Tajbula kojeg je Hjuston takođe tražio. Tajbul ima ogromni defanzivni potencijal pa čak da možda bude nekad i defanzivac godine. Međutim, možda su ga se čak trebali odreći jer je to bila najbolja opcija da se riješe Simonsovog ugovora a da dovedu sjajnog igrača.

Ovako, djeluje da su im ruke vezane. Mori bi trejdovao Simonsa još danas ali prosto premalo je realnih opcija ako ih i ima. Jer neko ko bi ušao u trejd za njega, morao bi biti pod veoma jakim opijatima. Ogroman ugovor, napadački krajnje limitiran igrač a morali bi za njega dati neku zvijezdu.

Zato je realno da Simons ostane u Filadelfiji i da se nastave mučiti zajedno.