XS
SM
MD
LG

Španija - ekipa sa dosta mana

Foto: UEFA EURO 2020

Španija se plasirala u polufinale evropskog prvenstva. To je najbolji rezultat već sada za Špance još od 2012. godine kada su uzeli titulu. Međutim, nisu baš tako dobri koliko rezultat govori. Zapravo, najveći problem imaju u jednom segmentu.

Španija već duži niz godina igra slično. Ogroman posjed, ogroman broj dodavanja i konstantan pritisak na odbranu rivala. Nekada sav taj pritisak ne donese mnogo jer postoji određena sporost kako u dodavanjima tako i u samim kretnjama između linija. Međutim, problem je i još nešto.

Najveći problem Španije je realizacija. Kada se pogledaju utakmice, Španija je dala sa produžecima protiv Hrvatske 12 golova na pet mečeva. Iako taj prosjek od 2,4 golova po utakmici nije uopšte loš, lako može zavarati. Prije svega, dali su deset golova na dva meča a tri na preostala dva uključujući i produžetke protiv Švajcarske.

A nije da nije bilo prilika. U svakom meču su stvarali veliki broj prilika. Protiv Švedske su imali tri-četiri sjajne šanse ali nisu mogli do gola. Protiv Poljske Morata je promašio nemoguće a Moreno jedanesterac. Jesu dali Slovačkoj pet ali su i tu promašivali mnogo. Protiv Hrvata je opet bilo promašaja a tek je protiv Švajcarske toga bilo dosta.

Iako je utisak da samo Morata promašuje jer se najviše potenciraju njegovi promašaji, nije baš tako. Promašuju svi i Moreno je promašio skoro koliko i Morata. Promašivali su i Sarabija, Koke, Olmo. Djeluje koga god Enrike da stavi u ofanzivnom dijelu,taj će promašiti.

Jasno je da je realizacija veliki problem Španije. Ta realizacija je Belgiju koštala protiv Italije. Sam plan meča Martineza je bio sjajan ali je problem što De Brujne i Lukaku nisu pogodili iz kontri. Naravno, teško je očekivati da će Španija igrati protiv Italije kao što je igrala Belgija ali svakako je Špancima realizacija problematični dio.

Neko će reći da bi Španija sa efikasnijim napadačem sigurno osvojila EURO. Gledajući posjed koji imaju, gledajući i šanse koje stvaraju to je možda i istina. Ali treba gledati i drugu stranu medalje. Morata, ma koliko bio ismijavan, osporavan i prozivan, radi dosta posla za ekipu. On je napadač ali je najbliži poziciji lažne devetke.

Zlobnici bi rekli da je lažna devetka jer ne može gola dati. Međutim, njegove kretnje su karakterističnije za lažnu devetku nego klasičnog napadača. Često se spušta po loptu na krilo gdje odvlači za sobom igrača i omogućava saigračima koji su brži da utrče u prostor te tako Španija može stvoriti šansu. Takođe, često se spušta nisko u samom otvaranju napada te pomaže u dolasku u završnu napadačku trećinu.

Sve to mnogo znači ekipi i mnogo joj donosi. Naravno da bi bilo bolje da daje više golova i da bolje koristi prilike. Ali pitanje je da li bi tada raio sve ostalo što radi. A na kraju krajeva, dao je kad je bilo mnogo bitno odnosno u produžetku protiv Hrvatske.

I sam Enrike bi mogao poraditi malo na napadačkom dijelu. Odnosno, ima oružje koje skoro da nije koristio. Adama Traore kakav god bio, može mnogo opasan biti. Prije svega, mnogo je bolja opcija od Olma i Ferana Toresa iz ugla defanzive. Oni kada izgube loptu, neće toliko juriti igrača dok će se Traore uredno vratiti nazad. Na kraju krajeva, igrao je često ving beka u Vulvsima. A u napadu bi mogao dati novu dimenziju radi svoje eksplozivnosti. Pogotovo ako bi igrao poslednjih 15-20 minuta jer tad su već protivničke odbrane umorne a znamo kakve su predispozicije Traorea.

Vidjećemo kakva će realizacija Španije biti u polufinalu. Djeluje da će morati biti bolja s obzirom da je Italija dobra u defanzivi a da je Donaruma u sjajnoj formi. Problem u tom meču Španiji može biti porazna i pogubljena odbrana. Realno je da Španija ima posjed a da Italija igra na kontre. Ne naravno stalno ali barem jedan dio meča. Tu će sigurno Španci imati problema jer pored realizacije, Španiji je problem odbrana.

Djeluje da im možete dati gol kad god im priđete na 30 metara od gola. I to ne zato što igrate ne znam kakvu akciju nego radi pogubljenosti odbrane. Vidjelo se to protiv Švajcarske u drugom poluvremenu a vidjelo se to dobro i protiv Hrvatske. Kad god se Španija pritisne, nastaje panika i nesigurnost. Dok se brane sa loptom u nogama, nemaju toliko problema ali kad je protivnik sa loptom blizu gola, tada nastaju problemi.

S obzirom da je Italija pokazala da zna biti ubitačna iz kontri a s obzirom da je pokazala i da sa dosta igrača dolazi naprijed, Špancima neće biti lako i moraju biti mnogo sigurniji nego do sada. Kao što je već rečeno, sa druge strane će morati koristiti prilike i neće imati prava na promašaje.

Inače, drugo prvenstvo zaredom će ih izbaciti isti rival.