XS
SM
MD
LG

Biciklisti širom svijeta biraju koju će domaću vodu piti tokom Svjetskog prvenstva u Istočnom Sarajevu

 

Uzorci vode domaćih proizvođača poslati su u 20 zemalja svijeta, a učesnici Granfondo Svjetskog prvenstva u biciklizmu odlučiće u narednih desetak dana koju će vodu piti tokom savladavanja uspone Trebevića i Jahorine.

Na prvu zvuči pomalo nevjerovatno da međunarodna biciklistzičćka unija (UCI) vodi računa o ovakvim sitnicama, ali je istinito. I to je egzaktan pokazatelj koliko je teško dobiti, a potom organizovati po brojnosti učesnika najveći sportski događaj u Srpskoj i BiH ikada, jer će se u Istočno Sarajevo sjatiti više od 3.000 biciklista. Predstavnici UCI-ja imali su prijedlog da zvanična voda prvenstva bude voda jednog inostranog proizvođača sa kojim imaju sponzorski ugovor, ali su se organizatori iz Saveza za sport ipak odlučili da im ponude vodu koja se puni na našim izvorima i koja će po svom svojstvu najviše odgovarati biciklistima.

– Prije dvadesetak dana pročitao sam da je BiH za pet mjeseci ove godine iskeširala oko 66 miliona maraka za uvoz vode, što je četiri puta više u odnosu na vrijednost koja je plasirana na inostrana tržišta. Istraživanja pokazuju da je BiH sa 9.460 metara kubnih vode po glavi stanovnika prva u regionu, a sedma u Evropi kada je riječ o izvorima pitke vode, mi opet trošimo enormne količine novca za uvoz ove tečnosti. To je za nas, a vjerujem i svakog čovjeka prilično porazan podatak, pa smo odlučili da strancima ponudimo našu vodu, a oni će odabrati koja im najviše odgovara. Uzorci petnaestak proizvođača vode koja se puni na prostru Republike Srpske i BiH otišli su u svaku zemlju koja će imati više od deset učesnika, a oni će nam do 12. jula odgovoriti koja im voda najviše odgovara – rekao je direktor Svjetskog prvenstva u biciklizmu Vladimir Kuvalja.

Kvalifikaciona trka koja se održava od 13. do 15. avgusta, te Svjetsko prvenstvo (5 – 10. oktobar) na Jahorini idealna prilika da predstavimo naše proizvode strancima. Zato su već sada preuzeti svi koraci kako bi se više od 7.000 učesnika i njihove pratnje upoznali sa našim proizvodima koji po načinu proizvodnje, kvalitetu i tretiranju zauzimaju visoku poziciju na ljestvici organske proizvoidnje.

– Ako nešto imamo čime se možemo pohvaliti to su hrana i voda. Nastojimo da iskoristimo svaki segment ovog takmičenja kako bismo što više novca ostavili kod nas, kao i spoznali sa kakvim u stvari bogatstvima raspolažemo. Podizanje svijest stanovništva da kupuje domaće proizvode je ključan segment našeg napretka i očuvanja radnih mjesta. Mišljenja sam da je u slučaju vode i hrane disbalans uvoza i izvoza nerealno veliki, pa ćemo na ovaj način pokušati da nametnemo da voda sa naših izvora bude u upotrebi tokom ova dva događaja – rekao je Kuvalja.