XS
SM
MD
LG

Šta smo vidjeli u prve dvije utakmice i šta Baksi trebaju uraditi da bi se vratili u igru ?

Foto: CBS Sports

Iza nas su dvije utakmice NBA finala. Finiks vodi sa 2-0 a neke stvari su za sada mnogo bitne.

Obje utakmice imale su sličan pravac. Izjednačen prvi period, drugi period u kome Sansi preuzimaju kontrolu pa se odvajaju u trećem i onda Baksu pokušavaju u poslednjem periodu da se vrate. Na kraju su i rezultati slični s obzirom da su Sansi slavili sa 118-105 i 118-108.

Energija i brzina igraju mnogo bitnu ulogu za sada. Kada Baksi mogu isparirati energetski i što se brzine tiče, drže egal. Međutim, oni, pa vjerovatno ni niko u ligi, ne mogu parirati brzini ovosezonskih Sansa. Do sada ih nisu usporili i to je svakako dobrim dijelom uticalo na rezultat.

U prvoj utakmici, Bruk Lopez je napadački bio odličan ali defanzivno nije postojao i Sansi su ga uvlačili konstantno u pik en rol te su tako pravili razliku. Recimo, za 23 minuta u igri u prvom meču, Lopezov +/- rejting bio je -17. Sinoć je igrao pet minuta više a rejting mu je bio mnogo bolji, odnosno -1. Donekle i zato što su Baksi uspjeli neutralisati Ejtona koji je duplo manje štete napravio a i pokušavali su maksimalno prisiliti Sanse da šutiraju za tri poena. To se pogotovo vidjelo u prvoj četvrtini gdje su Sansi imali samo jednu pogođenu dvojku uz osam trojki.

Iako su se tu u određenoj mjeri prilagodili, opet im je falilo energije kao i u prvoj utakmici. Prva utakmica igrala se u strašnom ritmu koji su nametnuli Sansi. Baksi su to pratili negdje do završnice prvog poluvremena da bi potpuno pali u trećem periodu. Sinoć su igrali sa većom energijom ali opet su doživjeli pad jer nisu mogli isparirati ritmu koji su nametnuli Sansi. Vjerovatno bi doživjeli sličnu sudbinu u 3/4 kao i u prvom meču da nije bilo Janisovih 20 poena u tom periodu. Bukvalno je držao ekipu u igri.

Ono što je fascinantno kod Sansa, pored sjajnog ritma koji diktiraju, jeste kontrola meča. I u prvoj i u drugoj utakmici, kada bi se Baksi probali vratiti, Sansi su imali spreman odgovor. Najčešće preko Pola i Bukera ali znao je i Bridžis sinoć dati bitne poene.

A upravo ta širina za sada igra veoma važnu ulogu. Buker i Pol igraju sjajno ali imaju i podršku ekipe. Ejton je odigrao maestralno prvi a Bridžis drugi meč pri tome su obojica bili dobri u svojim lošijim mečevima. Kem Džonson je sjajan iz spot up situacija gdje šutira 73% u ovosezonskom plej ofu. Krauder takođe da svoj doprinos, pogotovo u odbrani a tu je naravno i Pejn.

Baksi nemaju širinu. Nemaju je ni blizu. Janis je oigrao ddobro prvi meč a sinoć je bio maestralan. Midlton je u prvom bio odličan ali je sinoć potpuno podbacio. Svakako najveće razočarenje je Holidej. Igrao je sjajan plej of ali u finalu je užasan. Šutira iz igre 11/35 i djeluje da previše brza sa svojim odlukama.

A ako Holidej i Midlton nisu na nivou, Baksi veoma teško mogu dobiti meč protiv ovakvih Sansa. Na kraju krajeva, nisu nikog dobili ako obojica odigraju loše, kao što su odigrali sinoć, ma kako da je Janis taj meč odigrao.

Iako iz ove perspektive djeluje kao naučna fantastika da Baksi okrenu, ne smije ih niko otpisati. Već su protiv Netsa gubili 2-0 pa su došli do preokreta. Jeste bilo povreda kod Netsa ali ne mogu one umanjiti odličnu igru Baksa nakon što su izgubili prva dva meča. 

No, da bi bilo šta uradili, moraju oni biti ti koji diktiraju tempo. Brzi ritam koji nameću Sansi oni pratiti ne mogu cijelo vrijeme. Moraju usporiti Bukera i Pola jer jedini način da dobijete Sanse jeste da ih usporite. Takođe, Holidej će morati da se probudi i da počne igrati kako je igrao do sada a Midlton će morati igrati mnogo bolje nego u drugoj utakmici.

Prosto, moraće imati širinu jer sa jednim ili dva igrača ne mogu dobiti ovakve Sanse gdje su uvijek 3-4 igrača raspoložena. Ono što je ohrabrujuće za Bakse je to da su sa mnogo većom energijom do sada igrali na svom terenu a sada im slijede dvije utakmice u njihovoj dvorani.

Treći meč je ključan. Ako ga Baksi dobiju, još bi mogli gledati mnogo drame i borbe. Ali ako ga dobiju Sansi, tu je priči manje više kraj i biće samo pitanje sa kojim rezultatom će završiti seriju.