XS
SM
MD
LG

EURO širom Evrope - ne ponovilo se nikada više

Foto: The Magazine Sports

Nakon mjesec dana fudbala i 51 utakmice, završeno je evropsko prvenstvo u fudbalu. Na nikad čudnijem prvenstvu, Italija je zasluženo došla do titule.

Ovo prvenstvo zaista će biti zapisano kao posebno. Prvo je pomjereno godinu dana radi korone a onda je i organizovano u stotinu država i gradova. Imate utisak da samo na prostoru bivše Jugoslavije nije bilo utakmica a bilo je i u našoj blizini (Budimpešta, Bukurešt).

Ideja da se EURO održava širom Evrope, potekla je od Platinija. Platini je tako htio potkupiti manje države da glasaju za njega i još jedan njegov mandat. Sve se završilo tako da bi Platini mogao ići i iza rešetaka za nečasne radnje dok je prvenstvo ostalo u obliku kakav je Platini htio. Bilo je jasno da će i u normalnim uslovima to biti jedan veliki cirkus a može se reći i idiotizam ma koliko ta riječ teška bila.

Jednostavno, ako se igra širom Evrope, nemate uopšte osjećaj da se igra prvenstvo. EURO uopšte nema tu draž koji treba da ima i koju ima kada se nalazi u jednoj ili eventualno dvije države. A kada dodamo sve mjere oko Kovida, e onda tek imamo cirkus na kvadrat.

Skoro svaka država je imala neke svoje mjere. Tako negdje nisu mogli putovati jedni navijači, negdje drugi a u Englesku faktički nisu dozvoljavali u početku nikome od stranih navijača da dođu. Ekipe su dosta putovale jer su igrale mečeve u različitim državama. Putovanja danas su mnogo komplikovanija radi svih protokola a naravno tu je i faktor umora. Neki su imali jedan meč u Italiji pa jedan u Azerbejdžanu, neki su imali jedan meč u Španiji pa jedan meč u Rusiji.

Nevjerovatno zaista da je neko podržao ovakvu ideju. Jer ponavljamo, i u normalnim uslovima ovo bi bio cirkus. Bukvalno je raspored gdje igrate i veći odmor igrao mnogo bitnu ulogu. Ulogu koju obično igra tokom ljeta kad se igraju kvalifikacije za Uefina takmičenja pa je bitno da imate protivnika što je moguće bliže. E otprilike je takva situacija sada bila.

A imali smo i neke koji su maksimalno zaštićeni bili. Englezi su odigrali šest od sedam utakmica na ''Vembliju''. Neko priča o tome kako bi sve mečeve igrali kući da su domaćini prvenstva. Zaista je nevjerovatno da to bilo ko ozbiljan izjavi i to sa više aspekata.

Prvo, Englezi nisu sami bili domaćini nego smo imali tonu domaćina. Samim tim, ne može se Engleze posmatrati kao domaćine u normalnim okolnostima. Drugo i možda i bitnije, čak i kad ste domaćin nikad nećete sve mečeve igrati na jednom mjestu. Nijemci su igrali u nekoliko gradova 2006. godine i tako svaki domaćin. Ali Engleska je sve mečeve sem četvrtfinala igrala na Vembliju. Doduše, meč trećeg kola su trebali igrati u Dablinu ali je radi koronavirusa taj meč prebačen, gle čuda, na Vembli.

Što se samog prvenstva tiče, gledajući sve gluposti oko same organizacije, može se reći da smo gledali dobro prvenstvo. Pogotovo je druga faza bila odlična dok je u grupi bilo i nešto lošijih mečeva. Ali opet, sigurno su i nenormalna putovanja uticala na to jer su igrači bili umorniji i nisu mogli pružiti svoj maksimum.

Sledeće prvenstvo igra se u Njemačkoj 2024. godine. Ono će biti sa 24 reprezentacije dok će ono za sedam godina biti sa čak 32 reprezentacije. Zlobnici bi rekli da će tada valjda i Srbija zaigrati jer plasman na EURO čekamo još od Holandije i Belgije 2000. godine.

S obzirom da se povećava broj učesnika, realno je da se poveća i broj domaćina. Nije problem ako se EURO bude održavalo u dvije pa čak i tri države ako su one blizu. Ali zaista se nadamo da se ovakva organizacijja EURA sa 13 domaćina neće nikada ponoviti. Jer valjda su shvatili svi koliki je ovo cirkus kad se organizuje na ovakav način.