XS
SM
MD
LG

Čuveni triler Premijer ženske lige BiH: "Prodale ste utakmicu, idem kući"

Pamti se i danas

Jedna od najboljih, ako ne i najbolja utakmica u istoriji Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine odigrana je na stadionu SC "Rodoć" u Mostaru 19. marta 2016. godine. U 13. kolu sastali su se ŽNK Mostar i ŽOFK Gradina Srebrenik, a utakmica je završila pobjedom gostiju rezultatom 4:5.

Mostar se te sezone borio za opstanak, dok je Gradina tada kolo prije osigurala plej of pobjedom nad ekipom Banja Lukom sa 2:1. Mostaru ništa nije polazilo za rukom te sezone, pa su kasnije se ispostavilo ispali u niži rang takmičenja.

U jednoj veoma dobroj atmosferi otvaranje utakmice nije moglo bolje početi za gosće koji su već nakon devet minuta igre stekle prednost preko Makside Islamović. Ipak, Mostar do 33. minute postigao četiri gola, gdje su se u listu strijelaca upisale Amela Bajrektarević, Spomenka Manigoda, Amra Isaković i Minela Gačanica. Međutim do kraja prvog poluvremena rezultat na 4:2 smanjila je Amina Mujanović.

A onda, na poluvremenu tadašnji predsjednik Gradine, Bego Sandić ušao je u svlačionicu i rekao: "Prodale ste utakmicu, ja odoh sada kući, a vas neka bude sramota".

- Ta utakmica ostala je upečaljiva, zbog rezultata i zbog mnogih drugih stvar. Nekoliko dana prije utakmice oni su tražili od nas da im pustimo, što smo mi naravno odbili. Kada smo došli dole na teren, htijeli su da igramo utakmicu na pomoćnom, jer domaći nije bilo pripremljen. Čekali smo da se ispune uslove za odigravanje duela na glavnom terenu i krenuli smo igrati. Poveli smo 0:1, ali na sve to duvao je jak vjetar, bilo je veoma vruće i primili smo četiri gola. Sjećam se da je tada predsjednik kluba napustio utakmicu jer je mislio da smo prodali. Rekao sam im da ostanu mirne i da idemo ovo odraditi do kraja. Na kraju smo pobjedili 4:5 i jedna od najžešćih utakmica koje je Gradina odigrala u svojoj istoriji, prisjeća se tadašnji trener Nedžad Bajrović.

Onda na scenu nastupa jedan od velikih preokreta od kada postoji Premijer ženska liga Bosne i Hercegovine. Otvaranje drugog dijela donosi i veliki povratak Gradine u igru. Mevlida Džanić u 47. minuti vraća ekipu Nedžada Bajrovića golom za 4:3, dok se u idućim minutama utakmice golmanica Gradine Aida Avdić promeće u junakinju svog tima. Prvo je odbranila stopostotnu šansu Mineli Gačanici, da bi nešto kasnije odbranila i udarac Marine Lukić.

Sve je to kaznila Irena Faćić sjajnim golom u 78. minuti kojim su gostujuće fudbalerke stigle do izjednačenja. Prijetio je Mostar, ali prijetila je i Gradina. No na kraju, u 86. minuti, tadašnja igračica Srebreničanki Amina Mujanović matira golmanicu Mostara Ednu Mašić za veliku pobjedu i erupciju slavlja među igračicama Gradine.

Jedna od legendarnih priča koja se pominje i dan danas je ta da predsjednik kluba nije stigao ni do Jablanice, a Gradina je preokrenula rezultat.

ŽNK Mostar - ŽOFK Gradina Srebrenik 4:5 (4:2).
Stadion: Roboć.
Gledalaca: 100.
Glavni sudija: Merima Čelik (Sarajevo).
Pomoćnici: Almira Spahić (Sarajevo), Aida Jusufović (Sarajevo).
Žuti kartoni: Mostar (Ramić, Lukić), Gradina (Mešanović, Kelemendi, Kešetović).
Crveni karton: Marina Lukić (Mostar) u 72. minuti.

Mostar: E. Mašić, Ramić, Hodžić (od 63. Muštović), Manigoda, Isaković, Vlačić (od 49. Tanović), Hamšić, Ćurović, Gačanica, Lukić, Bajrektarević.

Trener: Izudin Tanović.

Gradina: Avdić, Hadžić, Džanić, Nuhanović, Kešetović, Hamzić, Mešanović, Islamović, A. Mašić (od 71. Grbić), Kelemendi (od 67. Faćić), Mujanović.

Trener: Nedžad Bajrović.

Fotografija je nastala nakon utakmice u Mostaru


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6