XS
SM
MD
LG

Zadovoljni i Maksimović i Ivković

Nakon remija Željezničara i Borca na Grbavici, održana je pres konferencija kojoj su prisustvovala oba trenera, Tomislav Ivković sa jedne i Marko Maksimović sa druge strane. 

Trener gostiju Marko Maksimović je istakao da je njegov tim bio loš u prvom poluvremenu.

- Povratak publike, ambijent perfektan. Prvo kolo - derbi. Ulazimo u utakmicu poslije 120 minuta protiv Kluža gdje smo se opredijelili da pokušamo rotirati i moramo reći da nismo bili na nivou. Znali smo kako će Željo da igra i tražili smo strpljenje, Željo je bio bolji u prvom dijelu, došao je u vođstvo, mi smo reagovali, zarotirali smo igrače i bilo je to bolje nego što je planirano. Fokus je na Evropi, kad se prođe, od tog se živi, za bh. klubove nije mala stvar. Mogu da budem zadovoljan rezultatom, imali smo šuteve Zakarića i Moraitisa, ali ne bi bilo zasluženo da smo pobijedili. To neće biti isti Željo kao prošle sezone, to se jasno vidi, kazao je Maksimović, dodavši:

- Imali smo pet mladih igrača, definitivno da imamo dobru ekipu, ali kada počnemo bez Zakarića, a više tu nema Ziljkića, imamo probleme. Fokus je na Evropi, prvenstvo je dugo, tu će biti uspona i padova. Ja ne mogu da budem zadovoljan prvim dijelom, imali smo dogovor da Željo ako ne izlazi na nas, da ni mi ne žurimo. Ja sam bio zadovoljan prije utakmice sa bodom jer znam šta znači doći na Grbavicu i pobijediti. Ovo je Željo koji ima dobar ambijent, svi mi između sebe znamo da je došla neka plata, došao neki trener sa renomeom, a da li imaju kvalitet kao nekad o tome se može raspravljati. Igrač donosi odluke u datom momentu, naše odluke su bile loše. Možda nismo imali sreće protiv Kluža, ali sada jesmo. Vratilo nam se na Grbavici, mogu vam reći da mi je drago. 

Komentarisao je Maksimović i narednu utakmicu svog tima.

- Imamo teško putovanje u Sjevernu Irsku, poslije toga dolazi Leotar, ja sam svjestan, imamo dogovor u klubu, svjestan sam da ćemo imati problema do prve reprezentativne pauze, ja bih volio da uđemo u grupe Lige konferencija, a koliko je to realno ne znam. Meni lično je Leotar mnogo daleko, ova utakmica protiv Želje nam je došla u nezgodno vrijeme, ali nismo htjeli odgađati utakmice, idemo redom, pa šta nam Bog da. 

S druge strane, trener Željezničara Tomislav Ivković je istakao oduševljenje publikom na Grbavici.

- Moram komentarisati publiku, ambijent je čudesan, kako je dobro vidjeti te opet. Ovakav ambijent sam dugo zaboravio, ovo je ambijent evropskih utakmica, utakmica je bila kvalitetna, trkački izuzetna, bilo je puno trke, duela i dobrih prilika. Publika je otišla zadovoljna, ekipa je pokazala karakter, iznenađen sam izdržljivošću 95 minuta s obzirom da smo krenuli kad smo krenuli. Najviše me dotakao karakter i pristup mojih igrača, rekao je Ivković, te zatim dodao: 

- Djeca imaju kvalitet i možete misliti kako je njima bilo da iz podređene uloge sad sve padne na njihova leđa. To su momci koji znaju igrati i koji će napredovati, ali kad je mlada ekipa, normalno da će biti oscilacija. Mi smo napravili dogovor s klubom da isprofilišemo najbolje što imamo, mislim da smo na pravom putu, proces je dugačak. Nema kriterija, kriterij je pristup, karakter, agresivnost i borbenost, to je jedino što tražim od igrača. Niko od njih ne traži da pobjeđuju. Mi nemamo pritisak da se borimo za nešto već da stvaramo karakterne igrače. Trebaju ti dvoje pripreme da bi nešto napravio, ljetne i zimske, procijeniti igrača nakon jedne utakmice je neozbiljno. Svaki dečko koji bi se tako birao dovršio bi karijeru, a uz bolju procjenu bi prošao. Idemo ozbiljno raditi, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti. Borac je lovina, sad ih svi love, biće im još teže, ali kvalitetu imaju. Ko je bolji, neka bude prvi. 

Ivković kaže da nema zamjerki na igru svog tima.

- Nemam nikakve zamjerke, mene su iznenadili, u tri sedmice priprema, ja sam iznenađen, dali su više nego maksimum s obzirom da nemamo ni klupu da se nešto promijeni zato kapa do poda mojim igračima jer su dali svoj maksimum, istakao je trener Plavih, dodavši za kraj:

- Mi imamo cijelu sedmicu za rad, ali opet ne mogu pretjerati u treningu, moram raditi na regeneraciji da ih ne opteretim previše jer onda neće moći funkcionisati. Sve ćemo napraviti da se osjećaju što bolje, igraćemo sa Slavijom u srijedu prijateljsku utakmicu, želim da igrači koji ne igraju utakmice u prvenstvu, da se nametnu tokom tjedna u prijateljskim utakmicama. Ja sam u fazi traženja najbolje solucije i nadam se da ćemo do kraja prelaznog roka dovesti još pojačanja, a da li će oni biti pojačanja ili ne, to će oni sami pokazati. Cilj je da ih dovedemo na posudbu jer ne možemo dati novce, pa da popunimo kadar jer nam fali igrača.


Radnik 0 : 1 Leotar
Sloboda 1 : 0 Rudar Prijedor
Široki Brijeg 0 : 0 Zrinjski
Velež 2 : 0 Posušje
Sarajevo 1 : 2 Tuzla City
Željezničar 1 : 1 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Velež 1 1 0 0 3
2 Tuzla City 1 1 0 0 3
3 Sloboda 1 1 0 0 3
4 Leotar 1 1 0 0 3
5 Željezničar 1 0 1 0 1
6 Borac 1 0 1 0 1
7 Široki Brijeg 1 0 1 0 1
8 Zrinjski 1 0 1 0 1
9 Sarajevo 1 0 0 1 0
10 Radnik 1 0 0 1 0
11 Rudar Prijedor 1 0 0 1 0
12 Posušje 1 0 0 1 0