XS
SM
MD
LG

Doktorat Džru Holideja i džinovski korak ka vrhu Mont Everesta

Foto: The Athletic

Milvoki Baksi došli su na korak do titule prvaka. Baksi su u petom meču savladali Sanse sa 123-119 i sada vode sa 3-2 u finalnoj seriji.

Sam početak pripao je Sansima. Publika im je dala dodatnu snagu i na krilima publike igrali su sa mnogo energije. Od starta su igrali čvrsto u odbrani a na početku je za goste Midlton dosta šutirao i uzimao neke nelogične šuteve. Sa druge strane, Krauder je sjajno otvorio meč sa brzih osam poena. U četvrtoj utakmici Pol je izgubio nekoliko lopti kad je davao povratne pasove. Međutim, sada je sjajno otvorio meč i sa takva dva pasa omogućio Krauderu da pogodi dvije trojke na startu.

Baksi nisu izgledali dobro. Gubili su lopte (ukupno sedam u prvom periodu), promašivali su otvorene trojke i u drugom dijelu prvog perioda, faktički im je najbolje bilo to što je Konaton dao dvije trojke i sjajno se uveo u meč. Sa druge strane, u drugom dijelu prvog perioda razigrao se Buker. Iako je odbrana Baksa bila sjjajna i konstantno na ruci, Buker je pogađao skoro sve. Na kraju su Sansi sa 16 razlike dobili prvi period.

Međutim, start drugog perioda pokazao je dosta mana u igri Sansa. Baksi su igrali bez Janisa ali to im nije smetalo da naprave veliku seriju i da se vrate. Šta su zapravo radili ? Koristili su činjenicu da je Buker na klupi i rizikovali su sa šutem Sansa. Sansi su promašili gomilu otvorenih šuteva za tri poena a na momente su i dosta srljali. Sa druge strane, odbrana Sansa nije više bila tako dobra a Milvoki je počeo pogađati trojke. U sjajan napadački ritam uveo ih je Džru Holidej, što poenima što asistencijama. Bitan doprinos dao je i Bobi Portis čijom trojkom su Baksi poveli 50-49. Na kraju su na odmor otišli sa tri poena prednosti.

Taj drugi period pokazao je dosta toga. Sansi prosto bez Bukera na terenu nisu mogli da se sastave. I to je ono što ih prati od utakmice broj tri pa na dalje. Tada se nisu mogli sastaviti bez Ejtona, potom u četvrtoj bez Bukera i sinoć opet bez Bukera. U drugom periodu kao da su se uloge zamijenile. Sada Sansi nisu mogli pogoditi šut i gubili su lopte dok su Baksi igrali sjajno. Međutim, mora se reći da su Baksi igrali u prvom periodu dobru odbranu ali su Sansi pogađali teške šuteve dok Sansi i nisu oduševili odbranom u drugom periodu. Takođe, bitno je istaći da su Baksi u prvom poluvremenu imali veću širinu. Klupa Sansa dala je deset poena a Konaton i Portis su imali po devet poena.

Treći period bio je fantastičan. U prvih par minuta djelovalo je da ekipe ne mogu promašiti ništa i zaista smo mogli vidjeti fantastičan ritam.  Pogotovo valja istaći duel Midltona i Bukera koji su bukvalno igrali 1 na 1. A onda se desio jako bitan moment. Pri vodstvu Baksa 80-75, Holidej je ukrao loptu Bukeru i pogodio je trojku. To je poprilično uticalo na igru. Baksi su nakon toga bili gotovo pa ne pogrešivi do te mjere da je Janis pogađao šut sa jedne noge i sa poludistance. Generalno, Janis je ušao u sjajnu seriju u tim momentima ali je pogađao i te šuteve koje ne daje baš uvijek.

Ono što valja istaći u ovom dijelu igre je ponašanje Sansa. Kad su u četvrtoj utakmici Baksi gubili, nisu paničili. Bili su strpljivi i čekali su svoju šansu te su je na kraju i dočekali. Sansi nisu bili takvi. Nakon izgubljene lopte Bukera i trojke Holideja, počeli su paničiti. Bilo je nekih dobrih napada ali je bilo i panike na momente pa su birali brzopleta i nelogična rešenja. Pa ipak, gubili su ''samo'' deset razlike nakon 3/4. To i jeste samo ako se gleda napadačka perfekcija Milvokija u trećem periodu. 

Ta panika u redovima Sansa nastavila se i u poslednjem periodu. Bar je na startu tako bilo. Nisu imali dobra rešenja u napadu ali ni Milvoki to nije uspio do kraja eksplatisati. Sansi su trojkama uhvatili ritam. Tu su par napada odigrali tako da su Bridžis i Ejton igrali pik a Bridžis je dao dvije trojke tako. Kako se meč bližio kraju, Baksi kao da su se malo uplašili pobjede. Sansi su radili sve da se vrate. Međutim, Midlton je odbiajao njihove nalete prvo sa fantastičnim pogotkom preko Kraudera i to pod faulom a onda je dao i tešku trojku.

Foto: Inside Voice

Nisu Sansi odustali. Pojačali su odbranu u završnici a izuzetno teškom trojkom Bukera prišli su na -3. Kada je Janis promašio oba bacanja, Pol pogodio za dva, djelovalo je da su Sansi na korak od preokreta. I zaista su imali šansu. Imali su napad za vodstvo. Buker je izabrao loše rešenje i ušao je u gužvu. Činjenica jeste da je Holidej udario po svemu osim po lopti ali i Bukerova ideja da igra 1 na 3 nije bila najbolja. Holidej je došao do lopte, bacio pas u kontri gdje je Janis zakucao pod faulom. Promašio je bacanje ali je izbio loptu do Midltona i to je bio kraj. Inače, ofanzivni skok Baksa je donio ekipi Majka Budinhozera dosta dobirh stvari. I u oba meča u Milvokiju ali i sinoć, dosta štete napravili su svojim rivalima sa ofanzivnim skokom.

Svi smo negdje očekivali spektakl u petom meču i to smo i dobili. Zaista je utakmica opravdala očekivanja i gledali smo ubjedljivo najkvalitetniju košarku u ovom finalu. A nije baš da su i prve četiri utakmice bile loše. Baš naprotiv, bile su odlične ali ova peta je bila neki nivo iznad a pogotovo jer je bila mnogo bitna.

Baksi su opet pokazali veću zrelost ali i veću širinu. Klupa Sansa je na kraju dala 15 poena a sam Pet Konaton je dao 14. Starteri Sansa jesu bili dvocifreni ali faktički sem Bukera niko nije toliko oduševio. Ako gledate statistiku Pola, to djeluje dobro. Ali na terenu je djelovao baš umorno i nije uspio diktirati tempo koji Sansima odgovara. Jeste razigrao Ejtona za razliku od prošlog meča ali prosto nisu imali prepoznatljivu brzinu.

Baksi su pokazali koliko su moćni kad su raspoloženi Janis, Midlton i Holidej u jednom meču. A kad im se na to doda i Konaton sa klupe kao i Portis sa dobrim potezima, tad ih je teško dobiti. I jeste Janis odigrao jako zreo meč, jeste Midlton ispogađao neke mnogo bitne i teške šuteve. Ali jedan čovjek je bio heroj Baksa.

Džru Holidej je imao svoj doktorat u petoj utakmici. Svi mi znamo da je Džru igrač koji može biti opasan u oba smjera. Ali sinoć je to pokazao na najbolji mogući način. Uveo je svoju ekipu u dobar ritam u 2/4 kada je dao 14 poena i imao nekoliko asistencija. Odvajanje Baksa u trećem periodu krenulo je od njegove sjajne odbrane na Bukeru i trojke iz tranzicije. Imao je i poena i asistencija do kraja susreta a imao je i potez koji je faktički spasio Bakse. Činjenica jeste da su sudije oštetile Sanse jer je bio faul na Bukeru ali činjenica je da je i on sam zasrljao. Holidej je iskoristio priliku i došao do lopte te je bacio loptu Janisu koji je zakucao za brejk.

Ova serija je pokazala da nema garancije. Djelovalo je nakon prva dva meča da će biti uspjeh ako Baksi izbjegnu ''metlu''. Oni ne samo da su je izbjegli nego su došli na korak do ''vrha Mont Everesta''. Međutim, mislim da niko ozbiljan neće tek tako Sanse otpisati pogotovo nakon ovako ludog plej ofa.

Jeste sinoćnji meč doktorat Džru Holideja, jesu Baksi napravili džinovski korak ka tituli ali sigurno nas i u šestom meču očekuje spektakl. Jer ovi Sansi i ako padnu neće pasti bez borbe.