XS
SM
MD
LG

Nagrađeni za vjeru i strpljenje

Foto: Milwaukee Bucks

Milvoki Baksi došli su do druge titule u svojoj istoriji. Oni su u šestom meču savladali Sanse sa 105-98 te su sa 4-2 došli do titule.

Sam početak meča pokazao je koliko je ovo bitan meč. I jedni i drugi bili su izuzetno nervozni. Najbolje o tome govori činjenica da je nakon šest minuta bilo 6-5 za Bakse. Od prvih pet šuteva, Holidej i Midlton kombinovano su promašili svih pet. Međutim, ma koliko bili i oni nervozni, Baksi su polako hvatali ritam. U dobar ritam uveo ih je Midlton sa sedam vezanih poena, potom je Portis pogodio dvije trojke a onda se nadovezao i Janis. Sa druge strane, Sanssi su se mučili sa izgubljenim loptama, nisu mogli da zagrade skok i nisu mogli pogoditi ništa. Ejton, Buker i Pol bili su potpuno van ritma tako da -13 nakon prvog perioda i nije bio veliki zaostatak s obzirom na igru.

Kao što su u drugom periodu prošlog meča Baksi proigrali, tako su sinoć proigrali Sansi. Kem Pejn uveo je svoj tim u dobar ritam mada je i on bio pogubljen ako bi krenuo sa dodavanjima. Sa druge strane, Baksi nisu mogli pogoditi ništa. U prvih osam minuta 2/4 samo je Bobi Portis donosio napadačku produkciju pa su Sansi napravili seriju 23-5. U drugom periodu Pol se razigrao i sa 13 poena omogućio svom timu da ode na odmor sa pet poena prednosti. Buker je bio izuzetno tih u cijelom prvom poluvremenu dok je Ejton bio katastrofalan. Sa druge strane, Budinhozer se dosta kckao. Završnicu 2/4 igrao je sa Midltonom na parketu iako je Midlton imao tri faula. Takođe, kada je Bakse stao šut bila je primjetna nervoza u njihovim redovima što i nije bio čest slučaj tokom finala.

Sansima je mnogo lopti ''iscurilo'' iz koša u ovom meču a par takvih situacija bilo je i u 3/4. Sa druge strane, Baksi su dominirali u skoku a ponovo je u seriju ušao i Janis. Potom je dobrih par poteza imao i Bruk Lopez. Utisak je da bi Baksi imali i veću prednost da Krauder nije pogodio dvije trojke u 3/4 a jednu i pod faulom. Imali su Baksi kontru na +6 ali su izgubili loptu. Sansi su iskoristili to te su na kraju sa egalom ušli u poslednji period. Treba reći da je u završnici trećeg i na početku četvrtog perioda par dobrih poteza imao i Kaminski za Sanse.

Baksi su se u poslednjem periodu odvojili zahvaljujući Janisu a opet je dobrih poteza ima o Bobi Portis. Nije ta prednost bila prevelika. Imali su pa većim dijelom 4/4 od četiri do šest poena prednosti. Međutim, djelovalo je da prilično rutinski čuvaju prednost. Em su Sansi bili loši defanzivno em su im napadi bili haotični. Pogotovo kada bi lopta došla do Bukera koji je odigrao katastrofalan meč. Pokušali su Sansi u završnici zaprijetiti ali je njihov poslednji nalet odbio Kris Midlton. Ponovo je pogodio kad je bilo najbitnije i tako je potvrdio pobjedu svog tima a samim tim i titulu.

Kad se sve sabere i oduzme, Baksi su zasluženo došli do titule. Prosto, sinoćnji meč je pokazao manje više ono što smo i gledali od trećeg meča na ovamo. Baksi fizički dominantniji i sa većom energijom. Na fizikalije su uspjeli dobiti napadački dosta talentovaniju ekipu a dobrim dijelom su to uradili i radi kontrole skoka. Nisu šuterski dobra ekipa pa manje više tokom cijelog plej ofa ali su ofanzivnim skokom to konstantno kompenzovali. Na kraju krajeva, Konaton nije čak toliko fizički dominantan gledajući neke igrače Baksa pa je i sinoć imao nekoliko ofanzivnih skokova. Takve stvari su u dobroj mjeri odlučile seriju kao i veća mirnoća. Baksi čak i kad bi gubili, nisu bili nervozni izuzev završnice 2/4 sinoć. Sansi su dosta često bili nervozni i nervoza ih je dovodila do, za njihove standardne neshvatljivih grešaka.

Ta famozna utakmica broj četiri...

Moramo se opet vratiti na utakmicu broj četiri. Ta utakmica je možda čak presudila cijelo finale. Sansi su rutinski dobili prva dva meča, treći Baksi rutinski i znalo se da će četvrti meč biti izuzetno bitan. Sansi su igrali fantastično pa 80% vremena, vodili i bili bolji ali nisu mogli prelomiti meč. Baksi su bili strpljivi i na kraju su dočekali svoju šansu. Strpljenjem su došli do preokreta za 2-2. Da su Sansi krunisali bolju igru pobjedom, pa gotovo sigurno bi bili prvaci jer 3-1 su samo Kavsi okrenuli 2016. godine.

To strpljenje je jedna od ključnih karakteristika Baksa. Od njih se prethodno očekivalo da dođu do titule ili barem velikog finala a to im nije polazilo za rukom. Znalo se da im je ovo šansa koju ne smiju propustiti. Pa opet, čak i kad bi bili u deficitu, bili su mirni. To se najbolje vidjelo u toj četvrtoj utakmici ali manje više su takvi bili kroz cijelu seriju.

Buker tragičar.

Devin Buker odigrao je fantastičan plej of. Iako je bio debitant, imao je nekih zaista vanserijskih partija. Međutim, kako to u sportu obično biva, put od junaka do tragičara je veoma kratak. A na kraju je tako bilo i sa Bukerom.

Buker je odigrao sjajno utakmicu broj pet. Držao je Sanse u životu i izmišljao poene kad nikog nije išlo. Pa opet, njegove dvije izgubljene lopte bile su ključ pobjede Baksa. Kada mu je Holidej ukrao loptu i pogodio trojku u 3/4, krenula je serija Baksa. Kada su se Sansi vratili i imali napad za vodstvo, Buker je otišao u gužvu i izgubio loptu. Jeste bio faul na Bukeru realno ali u završnici se tako u gužvu ne ulazi pogotovo jer su Sansi imali još dosta vremena za napad. 

A šta tek reći za šesti meč ? Očekivalo se Bukerovo iskupljenje a na kraju je uz Janisa najviše štete nanio svoojoj ekipi. Mnogo puta je usporio tranziciju svoje ekipe, mnogo puta je petljao, uzimao je nerezonske šuteve a preskakao bolje pozicije a na sve to je imao i nekoliko izgubljenih lopti. Generalno, i treći meč je odigrao katastrofalno tako da se definitivno može reći da je Devin Buker veliki tragičar ovog finala iako je odigrao odličan plej of.

Janisova vjera u tim i strpljenje sa Budinhozerom.

Foto: CBS Sports

Nakon prošle sezone, svi su očekivali tektonske promjene u Baksima. Jeste bio jedan trejd o kome ćemo govoriti kasnije. Međutim, Janis je ostao iako su mnogi očekivali da ode. Mnoge zvijezde bi na njegovom mjestu i otišle ali ne i on. Vjerovao je u tim i ta vjera se isplatila.

Nije bilo lako vjerovati s obzirom da je ostatak tima dosta loše igrao proteklih ezona u momentima kada bi rivali zatvorili Janisa. Prije svih Midlton nije bio pravi. Međutim, sada je odigrao odličan plej of. Čak i kada bi bio loš, pogađao bi kada bi bilo najbitnije. Holidej je dao novu dimenziju, Lopez pogađao isto neke bitne šuteve, Konaton radio posao i u šutu i u skoku a dobre stvari davali su i Taker i Portis. Bukvalno su svi opravdali povjerenje samog Janisa.

A i sam Janis zaslužuje pohvale. Odigrao je baš zrelo ove sezone u plej ofu. Nije radio ono što realno ne može. Znamo da ima napadačkih limita kada je šut u pitanju ali je zato uzimao šuteve iz ''svojih'' pozicija. Iako je često bio prozivan od protivničkih navijača radi velike pripreme za slobodna bacanja, sve je stoički podnosio. Čak i kad bi promašio čitav koš sa bacanja, opet bi u narednom napadu tražio kontakt. Ta njegova upornost je nešto što morate poštovati pa sve i da vam se ne sviđa njegov stil igre.

A koliko je Janis vjerovao u tim, toliko je vjerovala i uprava u Budinhozera. Proteklih sezona Budinhozer je bio sjajan u regularnom dijelu ali bi bio loš u plej ofu. Da je na Balkanu, davno bi dobio otkaz. Međutim, u NBA se ne daju otkazi trenerima tek tako. Pruža im se šansa da od tragičara dođu do junaka. A upravo to se na kraju desilo sa Budinhozerom.
 
Rizik se isplatio.

Baksi su između sezona išli na sve ili ništa. Znali su da sa Bledsoom ne mogu do titule. Odlučili su da će dati sve što treba kako bi dobili Džru Holideja. I dali su baš mnogo. Bledsoa, Hila, pikove. Faktički i sadašnjost i budućnost stavili su na kocku zarad ove sezone.

Svi smo znali da je Holidej sjajan u oba smjera i da je mnogo pouzdaniji igrač od Bledsoa. Ali je bilo i upitnika oko cijele priče. Svi smo se pitali da li je zaista vrijedilo sve dati za Holideja ma koliko sjajan bio ali ispostaviće se da je vrijedilo. Džru Holidej odradio je fantastičan posao tokom cijelog plej ofa. Jeste Janis bio najbolji igrač ekipe ali kad je bilo ključno, Džru je odradio gomilu posla na oba kraja parketa. Na kraju krajeva, bio je ključ brejka u petom meču koji je pogurao Bakse ka tituli.

A da se rizik u NBA iplati u poslednje vrijeme, govore najbolje poslednja tri šampiona. Toronto je rizikovao sve kako bi došao do Lenarda i uzeli su titulu. Lejkersi su rizikovali sve kako bi došli do Dejvisa i uzeli su titulu. Ove sezone Baksi su rizikovali kako bi došli do Holideja i isplatilo im se.

Možda će i u budućnosti ekipe rizikovati kao poslednja tri šampioan jer očito da se rizik isplati. Ali jedno je sigurno. U narednim danima tećiće hektolitri piva ulicama savezne države Viskonsin. Poznati su po brojnim pivnicama a titula Baksa nakon 50 godina čekanja je svakako sjajan razlog da se slavi danima.