XS
SM
MD
LG

Zrinjski slavio na Koševu

Sarajevo - Zrinjski 0:2

Na Koševu u derbi susretu trećeg kola Premijer lige BiH sastali su se Sarajevo i Zrinjski, a gostujući tim se u Mostar vraća sa punim plijenom nakon sjajne partije koju je pružio. Gosti su slavili rezultatom 2:0.

Sumorna sezona nastavljena je na Koševu, gdje je Sarajevo još jednom podbacilo i zasluženo je poraženo od Zrinjskog u trećem kolu Premijer lige BiH, a večerašnji meč je najbolje pokazao koliko Sarajevo u ovom trenutku zaostaje za najjačim ekipama u lige, prije svega u smislu pripremljenosti. Mostarski tim je Sarajevu održao lekciju iz organizovanosti, a da je u ključnim momentima bio pribraniji, mogao je čak slaviti i uvjerljivije.

Igrala se druga minuta utakmice kada je prvu šansu za Sarajevo imao Mattias Fanimo, no njegov udarac otišao je pored gola. Revanširao se na drugoj strani Dragan Juranović, čiji udarac iz pete minute brani Belmin Dizdarević. Gosti su potom zaprijetili u još nekoliko navrata i generalno su bili bolji tim, a činilo se da će povesti već u 15. minuti. Bilbija je u ruku pogodio Kurdića, sudija je pokazao na penal, a napadač gostujućeg tima htio je poniziti golmana Sarajeva i izveo je panenku. Bilbijin udarac Dizdarević je bez problema zaustavio, a onda je Sarajevo nakratko preuzelo kontrolu utakmice.

Ipak, nije uspjelo ozbiljnije zaprijetiti, dok je Zrinjski imao još jednu šansu preko Bilbije i vidjelo se da kao ekipa naprosto djeluje puno zrelije. To je i potvrđeno u 25. minuti, kada poslije ubačaja Bašića Mario Tičinović glavom matira golmana Sarajeva Belmina Dizdarevića.

Nije se odbrana Sarajeva doduše proslavila u toj situaciji, a neiskustvo i neuigranost Sarajeva je samo još jednom došla do izražaja. Bordo tim je nakon toga stvorio dvije polušanse i mogao je možda i do poravnanja, no nisu pogodili Fanimo i Cmiljanić. U 34. minuti, Sarajevo je praktično matirano. Prelijepu akciju odigrali su gosti, a na kraju je Bilbija lijepo petom loptu ostavio za Ivana Bašića, koji matira Dizdarevića za ogromno, ali i zasluženo vodstvo gostiju.

Sarajevo do kraja prvog dijela nije uspjelo učiniti ništa značajnije da bi se vratilo u utakmicu, a već na otvorenju drugog poluvremena ponovo prijeti Nemanja Bilbija, koji je i večeras imao silan motiv. No, njegov udarac odlazi preko gola. Zrinjski je nastavio sa puno boljom igrom od domaćina i u ranoj fazi drugog poluvremena, a već u 55. minuti Tičinović je propustio stopostotnu šansu da završi posao. Nakon sjajnog dodavanja Bekića, šutirao je direktno u Dizdarevića.

Samo nekoliko minuta kasnije, svoj udarac testira i rezervista Zlomislić, ali lopta odlazi malo pored gola. Za sve to vrijeme, Sarajevo nije pokazalo gotovo ništa. Nije imalo niti jedan udarac u okvir gola i postaje polako jasno da je sve ono na što je upozoravao trener Goran Sablić počelo stizati Sarajevo, pošto njegov tim još uvijek nije registrovao nekolicinu igrača, kasnio je sa početkom priprema, a gotovo da nije igrao ni prijateljske utakmice.

Sve što je Sarajevo do kraja uspjelo napraviti jeste crveni karton za Amera Dupovca, koji je nakon nesmotrenog starta isključen u 81. minuti, pa će Sarajevo u narednom kolu biti oslabljeno i za njegovo neigranje. Gosti su pogodili stativu preko Ćorluke u finišu meča, doduše nakon pokušaja centaršuta, a na kraju je ostalo 2:0. Zrinjski ima četiri boda i utakmicu manje od Sarajeva, generalno pokazao puno više od Bordo tima i definitivno se može svrstati u red kandidata za naslov. S druge strane, već je sada jasno da je pred Sarajevom teška i neizvjesna sezona.

FK Sarajevo - HŠK Zrinjski 0:2 (0:2)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 5000
Sudija: Elvis Mujić (Banovići)
Strijelci: 0:1 - Tičinović (25), 0:2 - Bašić (34)
Žuti kartoni: Kurdić, Đokanović, Palić (Sarajevo), Juranović (Zrinjski)
Crveni karton: Dupovac (FK Sarajevo) - 81.

FK Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Pidro (46. Sušić), Dupovac, Kurdić, Đokanović, Palić, Bodul (83. Trako), Fanimo (65. Kobiljar), Bagarić (65. Ahmetović), Cmiljanić (46. Hebibović). Trener: Goran Sablić

HŠK Zrinjski: Kukić, Ćorluka, Bekić, Barišić, Jakovljević, Savić, Bašić (86. Malekinušić), Kamenar (60. Zlomislić), Juranović, Tičinović, Bilbija (86. Mašić). Trener: Sergej Jakirović


Sloboda 1 : 0 Leotar
Široki Brijeg 0 : 0 Radnik
Velež 0 : 2 Rudar Prijedor
Sarajevo 0 : 2 Zrinjski
Željezničar 1 : 0 Posušje
Borac 1 : 1 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloboda 3 3 0 0 9
2 Zrinjski 3 2 1 0 7
3 Tuzla City 3 2 1 0 7
4 Rudar Prijedor 3 1 1 1 4
5 Željezničar 3 1 1 1 4
6 Leotar 3 1 1 1 4
7 Borac 3 0 3 0 3
8 Široki Brijeg 3 0 3 0 3
9 Velež 3 1 0 2 3
10 Sarajevo 3 1 0 2 3
11 Radnik 3 0 1 2 1
12 Posušje 3 0 0 3 0