XS
SM
MD
LG

Slaviša od Trebinja

Slaviša Bogdanović

„Jaooooj! Pa ljudi, pa ljudi, pa Velež, pa Velež ide dalje! Pa Slaviša, trebinjski kraljeviću, kralju Hercegovine“, ovim riječima je sportski komentator Marjan Mijailović opisao istorijski plasman Veleža u meču protiv AEK-a u Konferencijskoj ligi.

Jedan dječak mi reče, „pa Slaviša nije kraljević on je Bogdanović“ i izmami mi osmjeh na lice. Šalu na stranu, Slaviša Bogdanović je svojim odbranama možda i najzaslužniji za plasman rođenih. Golmanu koji je ponikao u Leotaru i nakon dugih sezona ponovo je u Hercegovini, smo od srca čestitali i poželjeli daljnje uspjehe.„Hvala mnogo na čestitkama i na podršci,utisci su se slegli,napravili smo veliki rezultat i veliku pobjedu koja se čekala dugi niz godina. Mi već moramo da zaboravimo to i da nastavimo dalje jer nas leka utakmica u prvenstvu pa onda za par dana gostovanje u Švedskoj“, kaže Slaviša za hercegsport.

Kada smo ga upitali da li se pripremao i kako za penal seriju, rekao nam je:

„Što se tiče penala dobio sam podršku od trenera golmana koji je rekao da vjeruje u mene i moje odluke. Takođe trener Dudić pred penale je rekao: „odbranio si sve na utakmici i penale ćeš, ovo je tvoja noć!Nisam analizirao protivnike gdje šutiraju penale, išao sam na osjećaj kao i uvjek. Čekam udarac do kraja,prije toga se odlučim u koju ću stranu da se bacim, i kada dodje do šuta idem svom snagom u tu stranu. Moram da se mnogo zahvalim Jugoslovenskoj golmanskoj legendi Enveru Mariću koji mi daje savjete i podršku koja meni puno znači. Zvao me i poslije utakmice u Atini i cestitao mi“, govori nam Slaviša. Podrška navijača u Mostaru je uvijek bila velika i kako kaže Bogdanović suludo je pričati koliko im znači. „Svi mi znamo da je to jedna velika armija koja je raspoređena po cijelom svjetu, kako se navija u Mostaru tako i u ostalim gradovima u BiH kao i u dijaspori.  Velika su nam podrška i tek kada sam postao član Veleža vidio sam kako oni žive i dišu za klub. To se ne može opisati dok ne dođete i doživite. A što se tiče famoznog šišanja koje smo obećali ako prođemo AEK pa… neki su se ošišali, neki farbali, da ne budemo svi ćelavi- Ipak nas čeka utakmica u evropi za koji dan, da ne bude da smo izašli iz Zeničkog zatvora  Ja sam skratio kosu ali se nisam skroz ošišao na ćelavo

U Mostaru je, kako kaže Slaviša, itekako bila poštovana „trebinjska“ linija. Odnosno fudbaleri koji su rodom Trebinjci a pisali su Veležovu fudbalsku istoriju.

„Što je tiče trebinjske linije, Mostarci to jako poštuju. Uvijek su Trebinjci bili jedni od ključnih igrača u Veležu. Imao sam razgovor sa Enverom Marićem, legendom Veleža, i on spominje Vladimira Gudelja sa velikim poštovanjem. Govorio mi je da su uvijek Trebinjci bili lideri te da sam ja, kako je rekao, bio lider prošle sezone i da moram tako da nastavim. Naravno, tu je i Nemanja Andjušić koji je jako dobar igrač i pravi razliku i dosta znači kada je on u ekipi. U Veležu pravimo jednu odličnu fudbalsku priču, dosta je tu rada i truda da bi ovo izgledalo kako jeste. Ima tu još mnogo prostora za napredak kako kluba tako i svih u klubu,a tajna je u tome što jednostavno svi smo složni od uprave, strucnog štaba, igrača i navijača. Svako daje svoj maksimum, radimo više od drugih i to se odmah prenese na rezultate, jedino se tako može naprijed. Rad, red i disciplina!

U Srbiji je , kaže nam Bogdanović, proveo devet godina, promjenio dosta klubova.

Dok sam bio mlad nisam bio strpljiv i kada ne bih branio išao bih u drugi klub, što nije baš dobro za golmana da često mijenja sredine,ali, eto, to je moj put. Različiti su Božiji putevi, sada sam ovdje i ubjeđen sam da sam sazreo dosta kao golman. Počinju mi najbolje godine golmanske i cilj mi je da odem dalje ali da ne odem i da mi bude prolazna stanica nego da se zadržim i napravim nesto što bi me zadovoljilo!

O Leotaru uvijek, kako nam reče, govori sa radošću i simpatijama.

„Presrećan sam što je Leotar ponovo izborio Premijer Ligu jer to kao klub zaslužuje i nadam se da će ove sezone da stabilizuju klub i da izbore opstanak u eliti. Od srca im želim puno sreće i uspjeha, to je moj klub i moj grad u kome sam rodjen.Otišao sam iz kluba sa 17 godina i sigurno kada budem igrao u Trebinju biće emocije prisutne koje ću vjerovatno da osjetim u tom trenutku.

U šali ga upitamo, da makar jednu loptu u intervenciji, onako, „slučajno“ ispusti?

„Ha ha ha … Pa to sada sa ispuštanjem lopte teško, igraću protiv Leotara kao i protiv drugih protivnika, to je moj posao i moram da budem profesionalac do kraja. Ja sam u Veležu i Veležov sam vojnik i za taj klub dajem sve kako na utakmici tako i na treningu i biće tako dok god sam tu!Pratio sam rezultate Leotara uvijek. Bilo mi je teško gledati Leotar kako igra u Drugoj ligi RS i ljudi su me pitali često šta se dešava sa Leotarom. Ubjeđen sam da se to Leotaru više nikada neće ponoviti. Da gledaju samo naprijed i da rastu iz dana u dan“, kaže nam na kraju razgovora za hercegsport Slaviša Bogdanović Veležov heroj iz Atine !

  Izvor:hercegsport.com


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26