XS
SM
MD
LG

Mladen Žižović preporodio Slobodu: Vjerovali smo da ovako možemo ući u sezonu

Foto/ Sport1

Fudbaleri Slobode najprijatnije su iznenađenje uvodnog dijela sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Sa deset bodova iz prva četiri kola zauzimaju prvo mjesto na tabeli i predvode premijerligaški karavan.

Poslije tri pobjede u vikendu iza nas odigrali su 0:0 na Tušnju protiv Širokog Brijega. Iako je zadovoljan igrom, sigurno da negdje kod Mladena Žižovića ostaje žal što nisu osvojena sva tri boda.

Bilo je dobro. Sastavili smo niz od dva mjeseca bez poraza. Zadovoljan sam kako smo izgledali na terenu. Nemam ja šta da zamjerim svojim momcima. Široki je imao samo jedan šut, a do ove utakmice su ih uputili mislim 28. Možda smo u ovoj utakmici bili za nijansu i bolji nego do sada, ali generalno nemam zamjerki za moje fudbalere, rekao je za naš portal Mladen Žižović.

Odlična igra Tuzlaka na startu sezone iznenadila je mnoge ljubitelje Premijer lige BiH, mada Žižović ističe da se negdje unutar ekipe ovako nešto i očekivalo.

- Sigurno da jesmo za mnoge iznenađenje. Neki su to možda očekivali, većina možda i nije. Ali, znajući način na koji radimo, poznavajući sam ambijent u klubu, sigurno da smo mi negdje vjerovali da možemo ovako započeti novu sezonu.

Sloboda je sezonu otvorila protiv ekipa za koje se očekivalo da će biti u donjem dijelu Premijer lige BiH, ali uvodni rezultati kažu da bi ovo mogla biti i jedna od najizjednačenijih sezona ikada.

- Liga je ove sezone dosta izjednačena, barem po meni. Jer, vidite. Rudar iz Prijedora je lako dobio Veleža u Mostaru, a Radnik je tom Veležu uzeo bod. Leotar je uspio uzeti bod u Banjaluci i tako dalje. Nama sada slijedi niz utakmica protiv pretendenata za vrh. Za neki najveći plasman po meni je favorit Zrinjski. Ove sezone ne igraju Evropu, sada sigurno žele povratak na vrh. Imamo tu i ostale ekipe koje pretenduju za vrh, Velež, Borac, Sarajevo...

Pred Slobodom je sada gostovanje u Mostaru kod Veleža. Rođeni u Premijer ligi BiH "kašlju", dok u Evropi igraju fantastično. Žižović to pripisuje mentalnom umoru.

- Svi apostrofiraju taj neki fizički umor kao problem Veleža. Po meni, nije to neki fizički napor, koliko je mentalni napor da se vi poslije odličnih utakmica protiv AEK-a, Elfsborga, vratite na nivo Rudara, Slobode, Radnika. Blizu ste nečega što mnogi naši klubovi nisu uspjeli ostvariti, a onda morate da igrate i domaću ligu. To je mentalni problem, ne umor. Velež u ovom trenutku ima jedan od širih igračkih kadrova igrača podjednakih kvaliteta, tako da po meni taj njihov umor koji se apostrofira ne treba pripisivati fizičkom, nego mentalnom. Mi ćemo svakako taj njihov mentalni zamor pokušati iskoristiti. Gledali smo njihove utakmice, pokušaćemo prepisati recept Radnika i nadamo se nastavku dobrih igara i rezultata.

Slobodu je napustilo dosta igrača ljetos, a stiglo je za trećinu manje igrača. Žižović ističe da postoji prostor da se angažuje još neki provjereni igrač da unaprijedi igru.

- Mi smo ljetos, hajmo reći, pustili 16 igrača od prošle sezone. Stiglo je pet. U svemu tome sigurno ima prostora kada pogledate omjer odlazaka i dolazaka. Moguće je da se pojačamo barem jednim igračem. U prva četiri kola nemamo povreda, hvala Bogu, nemamo kartona još uvijek. Sigurno da ćemo u jednom dijelu sezone ući u određeni problem sa tim. Mislim da nam je potreban još minimalno jedan igrač. Pokušaćemo do reprezentativne pauze ovo da izguramo i onda ćemo vidjeti da li jedan ili dva igrača mogu odgovoriti našim zahtjevima i pojačati konkurenciju u timu. Ako vidimo da je to to, onda ćemo dovesti. 

 


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26