XS
SM
MD
LG

Slovenka Laura Šimenc i Holanđanin Džoni Hugerland prvi na Jahorini

Pobjednici kvalifikacione trke za Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu su Slovenka Laura Šimenc i Holanđanin Džoni Hugerland.

Njih dvoje su bili najbrži među biciklistima koji su se odlučili da voze dužu, granfondo trku koja je startovala u Istočnom Sarajevu i poslije jednog velikog kruga preko Trebevića, te povratka u grad, stigli prvi na Poljice kod olimpijskih krugova.

Može se reći da je ovo očekivan rasplet, s obzirom na karijere dvoje takmičara. Šimencova je nekoliko godina bila profesionalac i imala zapažene rezultate, a sada je je aktivni takmičar jednog italijanskog tima na granfondo trkama, dok Hugerlanda nije potrebno previše predstavljati u svijetu biciklizma.

Slovenka je izuzetno napornu stazu dugu 100 kilometara prevezla za 3:11,05 časova, dok je Bik iz Bevelanda savladao za 2:56,08 časova.

 - Bilo je prilično naporno, ali kao neko ko je kroz profesionalnu karijeru volio brdske etape dobro sam se snašao. U finišu je bilo baš pakleno, ali sam dan ranije provezao kompletnu stazu i znao sam šta me čeka. Takmičenje je bilo odlično organizovano, na nivou onih koja se održavaju širom svijeta i jedva čekam da dođem u oktobru. Biciklizam sada shvatam kao zabavu i uživanje, pa mi je vrlo bitno da se na svakoj trci dobro i zabavim. U Istočnom Sarajevu sam uživao i obećavam da ćemo se vidjeti u oktobru - rekao je Hugerland.

Velike čestitke zaslužuju i stariji takmičari koji su ipak savladali jednu od najtežih trka od 25 koliko ih se vozi u svijetu.

 

 Sjajan domaćin bilo je Istočno Sarajevo sa svim opštinama u svom sastavu, kao i Olimpijski centar Јahorina.

 - Godinama radimo na promociji Јahorine u ljetnom periodu i ovo je jedan od događaja koji će na najbolji način doprinijeti tome. Olimpijska ljepotica je posljednjih godina postala centar biciklizma jer smo osim domaćinstva granfondo prvenstva bili domaćini Trke kroz Srbiju. Ovo je lijepa generalna priprema da se Svjetsko prvenstvo koje nas čeka u oktobru kada se nadam da ćemo ugostiti nekoliko hiljada biciklista iz cijelog svijeta - rekao je direktor OC Јahorina Dejan Ljevnaić.

Veliku pomoć pri realizaciji, kako logističku, tako i finansijsku dalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a u organizaciju su bile uključene i sve opštine Istočnog Sarajeva.

 - Pokazalo se da odluka o prihvatanju domaćinstva nije bila pogrešna. Odao bih priznanje organizatorima koji su učinili sve da na najbolji način ugostimo bicikliste iz svih krajeva svijeta - rekao je šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje.

Na Palama je održan hronometar u petak, a načelnik opštine Boško Јugović bio je na cilju i juče na Јahorini.

- Malo se već ponavljam, ali sam zaista presrećan što smo ugostili skoro 500 biciklista iz svih krajeva svijeta - rekao je Јugović.

Direktor takmičenja Vladimir Kuvalja zahvalio je svim institucijama, gradu Istočno Sarajevo i pripadajućim službama, Olimpijskom centru Јahorina, te podvukao da je prema onom što je čuo od učesnika, kao i komesara UCI Ervina Vanvenkera, da je uspjela generalna proba pred ono što nas čeka od 5. do 10. oktobra.